721
Ενα παιχνίδι του φωτογραφικού φακού από το Υπουργικό. Παρά τις διαφωνίες ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι Τσίπρας και Καμμένος δεν έχουν σκοπό να το διαλύσουν | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Λύση με ή χωρίς τους ΑΝΕΛ, αλλά συγκυβέρνηση ως το τέλος με τον Καμμένο

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 3 Φεβρουαρίου 2018, 23:44
Ενα παιχνίδι του φωτογραφικού φακού από το Υπουργικό. Παρά τις διαφωνίες ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι Τσίπρας και Καμμένος δεν έχουν σκοπό να το διαλύσουν
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Λύση με ή χωρίς τους ΑΝΕΛ, αλλά συγκυβέρνηση ως το τέλος με τον Καμμένο

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 3 Φεβρουαρίου 2018, 23:44

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να λύσει το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, είχε μπροστά του δυο ενδεχόμενα.

Το πρώτο ήταν να το λύσει παρέα με τον πιστό του σύμμαχο Πάνο Καμμένο και τους «μπεσαλήδες ΑΝΕΛ», όπως τους χαρακτήρισε πρόσφατα ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Το δεύτερο ήταν να το λύσει μόνος του, αναζητώντας μια άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αφήνοντας παράλληλα τον κυβερνητικό του εταίρο να ψηφοθηρεί φτιάχνοντας προφίλ «Μακεδονομάχου», αλλά κρατώντας και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ως μετρ της πολιτικής τακτικής, αποφάσισε να αφήσει ανοιχτά μεχρι τέλους και τα δύο ενδεχόμενα. Αυτό κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, έχοντας συνάψει μια «συμφωνία κορυφής» με τον κ. Καμμένο, ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά ρίχνοντας ταυτόχρονα δίχτυα για την αλίευση βουλευτών που θα εμφανιστούν θετικοί σε μια «κεντροαριστερή συμμαχία εθνικής ευθύνης». Για τη λύση του Μακεδονικού σήμερα και για ό,τι άλλο προκύψει αύριο…

Η στρατηγική Τσίπρα έχει πιθανότητες επιτυχίας αλλά αντιμετωπίζει και πολλά προβλήματα. Ηδη, το συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία, δοκιμάζει τα όρια της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα. Μπορεί Τσίπρας και Καμμένος να έχουν συνάψει τη «συμφωνία κορυφής», οι «μπεσαλήδες ΑΝΕΛ» όμως συγκρούονται ανοιχτά με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συγκρούσεις είναι καθημερινές, οι αιχμές και οι εκατέρωθεν χαρακτηρισμοί είναι τόσο σκληροί που αφήνουν πληγές που δύσκολα θα επουλωθούν.

Στο Μαξίμου εμφανίζονται απόλυτα βέβαιοι ότι όταν έρθει μια συμφωνία στη Βουλή, θα ψηφιστεί παρά τις απώλειες από τον κυβερνητικό εταίρο. Οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να δημιουργήσουν κανένα άλλο πρόβλημα στην κυβέρνηση καθώς όταν και αν έρθει προς ψήφιση μια συμφωνία το πιο πιθανό σενάριο είναι να απέχουν για να μην καταψηφίσουν.

1. Το φλερτ για «προοδευτική» πλειοψηφία

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν βέβαιο ότι ακόμα και αν δεν στηρίξουν τη λύση του Μακεδονικού συντεταγμένα ΔΗΣΥ και Ποτάμι , θα αποσπάσουν ψήφους από βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής. Δεδομένη θεωρείται από το Μαξίμου η ψήφος του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε μάλιστα στη βουλή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όταν τοποθετήθηκε υπέρ της επίλυσης του ζητήματος και κατά του συλλαλητηρίου. Στο στόχαστρο βρίσκεται επίσης ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης που έχει τοποθετηθεί υπό όρους θετικά.

Για το ίδιο σενάριο στο Μαξίμου υπολογίζουν στις ψήφους των βουλευτών της Ενωσης Κεντρώων Αναστάσιου Μεγαλομύστακα και Γεώργιου Κατσιαντώνη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, με τους συγκεκριμένους βουλευτές έχουν γίνει συζητήσεις που μπορεί να οδηγήσουν και στο κλείσιμο τους ως «μεταγραφές» στον ΣΥΡΙΖΑ.

2. Η πρόταση μομφής και το ντιλ με τους ΑΝΕΛ

Με δεδομένο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να συνδέει την ψήφιση μιας συμφωνίας με την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και την ύπαρξη δεδηλωμένης, στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι για μια πρόταση μομφής από την ΝΔ. Σε αυτή την περίπτωση ήδη έχει συμφωνηθεί με τους ΑΝΕΛ η καθαρή στήριξη με ψήφους από όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κ. Καμμένου.

3. Το χαρτί του αντιπερισπασμού

Ακόμα και αν η ΝΔ δεν προχωρήσει σε πρόταση μομφής, στο Μαξίμου σκέφτονται ήδη ένα σχέδιο που έχει τίτλο «φυγή προς τα εμπρός». Σε αυτή την περίπτωση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει την επανεβεβαίωση της εμπιστοσύνης της βουλής. Με τον τρόπο αυτό, θα δοθεί η ευκαιρία στην κυβέρνηση μέσω της τριήμερης συζήτησης να παρουσιάσει το αφήγημα για την επίλυση ενός μεγάλου εθνικού ζητήματος και παράλληλα να δώσει το μήνυμα ότι προχωρά ενωμένη από το σημείο αυτό και έπειτα.

Η συμφωνία βήμα-βήμα

Από τη συνεδρίαση του επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών —πρόκειται για το όργανο που εξετάζει τις διαπραγματεύσεις στη νομική τους διάσταση— προκύπτει ότι πρώτος στόχος είναι η δημιουργία ενός κειμένου με ισχύ διεθνούς συμφωνίας. Αυτό θα εμπεριέχει τη δέσμευση ότι η ελληνική πλευρά θα ωθήσει τις διαδικασίες ένταξης της ΠΓΔΜ σε Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ αμέσως μετά τη συμφωνία των δύο πλευρών. Από την πλευρά των Σκοπίων θα υπάρχουν δεσμεύσεις για αναθεώρηση του Συντάγματος ενώ στο ενδιάμεσο θα ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχουν διεκδικήσεις και αλυτρωτικές βλέψεις.

Αρωμα Κεντροαριστεράς

Το επιστημονικό συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών έχει έντονα το άρωμα της Κεντροαριστεράς καθώς πρόεδρος του είναι ο υφυπουργός Eξωτερικών επί κυβέρνησης Σημίτη καθηγητής Χρήστος Ροζάκης που έχει διατελέσει και πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε αυτό συμμετέχει επίσης ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου Χάρης Παμπούκης.

Το σημείο-κλειδί είναι η ισχύς του συμφώνου ως διεθνής συμφωνία, καθώς έτσι θα υπερισχύει του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και θα βάζει φρένο στις αλυτρωτικές βλέψεις που εμπεριέχονται σε αυτό.

Το πρόγραμμα του συμβουλίου προβλέπει ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχει δημιουργηθεί ένα κείμενο κοινής αποδοχής που θα λειτουργήσει ως συμβιβασμός, μέχρι την οριστική λύση που θα έρθει τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...