926
Οικογένεια προσφύγων που διαμένει σε δομή του SolidarityNow | SolidarityNow

Μια στέγη για τους πρόσφυγες μέσω Αirbnb και Solidarity Now

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2017, 15:14
Οικογένεια προσφύγων που διαμένει σε δομή του SolidarityNow
|SolidarityNow

Μια στέγη για τους πρόσφυγες μέσω Αirbnb και Solidarity Now

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2017, 15:14

Οταν οι τηλεοπτικές κάμερες έπιασαν μόνιμη θέση στις ανατολικές παραλίες της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, όταν η πλατεία Βικτωρίας, το λιμάνι του Πειραιά, το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού και δεκάδες άλλοι χώροι πλημμύρισαν με οικογένειες προσφύγων, κάποιοι πήραν την μεγάλη απόφαση: «θα ανοίξουμε το σπίτι μας σε ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τους τόπους τους και έφτασαν στην χώρα μας». Και κάπως έτσι, άρχισε να ξετυλίγεται ένα κουβάρι από πανέμορφες ιστορίες. Ιστορίες σαν αυτές της κυρίας Μαρίας και της οικογένειας του Δημήτρη.

Πώς θα μπορούσε όμως μια τέτοια ιδέα φιλοξενίας προσφύγων με άξονα την αλληλεγγύη να επεκταθεί, να βοηθήσει και άλλους πολίτες να πάρουν την απόφαση και να ανοίξουν τις πόρτες των σπιτιών τους σε πρόσφυγες; Την απάντηση δίνει μία συνεργασία του δικτύου αλληλεγγύης Solidarity Now και της Airbnb!

Η Airbnb έχει γίνει διάσημη σε όλον τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Μια πανέξυπνη ιδέα που σύντομα έγινε η κορυφαία εταιρεία φιλοξενίας παγκοσμίως. Πώς λειτουργεί; Κάποιος θέλει να θέσει προς ενοικίαση ένα δωμάτιο στο σπίτι του, έναν αυτόνομο χώρο ή ένα ολόκληρο σπίτι και κάποιος άλλος ενδιαφέρεται να μείνει εκεί. Το Airbnb λοιπόν, έγινε η πλατφόρμα ανάμεσα σε αυτούς τους δύο.

Αν τώρα κάποιος επιθυμεί να δώσει δωρεάν τον χώρο του σε πρόσφυγες; Για αυτόν τον σκοπό εγκαινιάστηκαν τα Ανοιχτά Σπίτια στην Ελλάδα, μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα διευκολύνει τους ανθρώπους να ανοίξουν τα σπίτια τους σε πρόσφυγες και εκτοπισμένους πληθυσμούς. Αρκεί μια επίσκεψη στο airbnb.com/welcome/refugees. Η νέα αυτή πλατφόρμα συνδέει τους οικοδεσπότες της Airbnb, οι οποίοι έχουν δηλώσει την επιθυμία να ανοίξουν το σπίτι τους και να φιλοξενήσουν πρόσφυγες για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, με ανθρωπιστικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που εργάζονται για την ανακούφιση των προσφύγων, των εκτοπισμένων και άλλων ευάλωτων πληθυσμών.

Οι εξουσιοδοτημένες οργανώσεις μπορούν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Ανοιχτά Σπίτια για την αναζήτηση και τη δωρεάν κράτηση χώρων στέγασης της Airbnb, για πρόσφυγες και εκτοπισμένους πληθυσμούς σε ανάγκη. Το Solidarity Now θα λειτουργεί ως ο συνδετικός φορέας μεταξύ των ιδιοκτητών, των φιλοξενουμένων και της Airbnb. Η οργάνωση μάλιστα αναλαμβάνει την ταυτοποίηση των ωφελούμενων και την τοποθέτησή τους στα διαθέσιμα καταλύματα της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

«Είναι εύκολο να αισθανθείς ανίσχυρος όταν αναλογίζεσαι τις παγκόσμιες, μαζικές αλλαγές που συντελούνται, όπως η προσφυγική κρίση, αλλά πάντα υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς και να επιφέρουν σημαντική αλλαγή», τονίζει ο Joe Gebbia, συνιδρυτής της Airbnb. «Η απλή πράξη, να ανοίξει ένας άνθρωπος για μερικές νύχτες το σπίτι του, μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου που χρειάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του και να αφήσει τα πάντα πίσω του».

Ηδη, από τις αρχές του 2017, η Airbnb έθεσε στρατηγικό στόχο για την επόμενη πενταετία, να παρέχει στέγαση, για βραχύ χρονικό διάστημα, σε 100.000 ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη σε όλο τον κόσμο. Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα θα συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου, διευκολύνοντας τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στην εύρεση ιδιοκτητών σπιτιών από όλο τον κόσμο που προσφέρονται να μοιραστούν το χώρο τους με τους πρόσφυγες δωρεάν. Μέχρι σήμερα, ήδη 6.000 άτομα έχουν προσφερθεί εθελοντικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, να ανοίξουν το σπίτι τους σε πρόσφυγες.

«Πιστεύουμε ότι η πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία θα ωφελήσει τους φιλοξενούμενους, τους οικοδεσπότες και την ευρύτερη κοινότητα», δήλωσε ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, Γενικός Διευθυντής του Solidarity Now. «Ελπίζουμε ότι η συνεργασία μας θα βοηθήσει τους ιδιοκτήτες/οικοδεσπότες στην Ελλάδα να συνειδητοποιήσουν τη δυσάρεστη κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες, να συμβάλουν στην αποδοχή τους και την ομαλή συνύπαρξη, καθώς και να προωθήσουν τον μακροπρόθεσμο στόχο μας, για το “κλείσιμο των καταυλισμών”».

Σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 35.000 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε καταλύματα εκτός από τους καταυλισμούς. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι υποψήφιοι για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει στέγαση μέσω των υφιστάμενων προγραμμάτων ή αιτούντες άσυλο που δεν είναι όμως επιλέξιμοι και δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης (και συνεπώς δεν είναι επιλέξιμοι για την τοποθέτησή τους σε κατάλυμα). Το Solidarity Now και η Airbnb θέτουν ως στόχο την τοποθέτηση μερικών χιλιάδων από τους πρόσφυγες αυτούς σε σπίτια, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνδυάζουμε τη βαθιά εμπειρία του Solidarity Now με την ισχυρή κοινότητα των ιδιοκτητών της Airbnb, για την παροχή λύσεων στέγασης για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα», δήλωσε η Σοφία Γκιούσου, Διευθύντρια Περιφερειακής Πολιτικής της Airbnb για την Ελλάδα. «Ανυπομονούμε για αυτή την πρωτοβουλία όχι μόνο για την παροχή καταλύματος σε έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά και για την προώθηση του αισθήματος της κοινότητας μεταξύ προσφύγων και Ελλήνων».

Η συνέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Open Society Foundations (OSF/OSIFE) και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Radcliffe και την πρωτοβουλία Ascend, μια νέα φιλανθρωπική προσπάθεια που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Concordia την προηγούμενη εβδομάδα.


Οι δράσεις του Solidarity Now:

  • Από το 2013 έχει υλοποιήσει 75 προγράμματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών, τη νεολαία και τη συνηγορία – το ένα τρίτο των προγραμμάτων του Solidarity Now συνδέονται άμεσα με την προσφυγική κρίση. Περισσότερα από 65.000 άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη επισκέφθηκαν το 2016, τα Κέντρα Αλληλεγγύης της οργάνωσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία λειτουργούν βάσει της πολιτικής των «ανοικτών θυρών» και χρηματοδοτούνται από το Open Society Foundations (OSF/OSIFE).
  • Σήμερα παρέχει καταλύματα σε 1.200 άτομα μέσω ενοικιάσεων ξενοδοχείων και διαμερισμάτων (περισσότερα από 3.700 άτομα φιλοξενήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2016), στο πλαίσιο του Προγράμματος Στέγασης & Φιλοξενίας, που υλοποιείται με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της ΕΕ. Μέσω του προγράμματος Blue Dots που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της UNICEF, έχουν μέχρι σήμερα προσφερθεί δωρεάν υπηρεσίες σε περισσότερα από 1.000 άτομα που ζουν σε καταυλισμούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...