Το μικρόβιο Legionella που προκαλεί τη νόσο των λεγεωνάριων, ενώ ήταν πολλοί εκείνοι που το θεωρούσαν σπάνιο, φαίνεται ότι κάνει την τρομακτική επανεμφάνισή του στις γειτονιές της νότιας Ευρώπης – και στη δικιά μας. Η είδηση ότι πριν από λίγο καιρό κατέληξε από τη συγκεκριμένη νόσο ο Μάνος Αντώναρος, όπως και το γεγονός ότι νοσηλεύεται στην Εντατική ο Ακης Σακελλαρίου, μας ανησύχησαν για τα καλά. Στο ρεπορτάζ του Protagon, η δημοσιογράφος Χριστίνα Ταχιάου διερωτάται γιατί καθυστέρησε τόσο το ΚΕΕΛΠΝΟ να μας ενημερώσει για αυτό το ανησυχητικό come back…
Την ώρα που η Ελλάδα έχει έναν ακόμη λόγο να αγχώνεται μέσα σε αυτό το παράξενο καλοκαίρι, καθώς μαζί με την ανησυχία αναδύεται και η παραπληροφόρηση για το πώς μεταδίδεται η νόσος και πού μπορεί να φωλιάζει το επικίνδυνο βακτήριο, έρχεται και η γειτονική μας Ιταλία να εκφράσει αντίστοιχους φόβους.
Με ένα ολοσέλιδο αφιέρωμα, η εφημερίδα Corriere della Sera αποκαλύπτει ότι τα πράγματα αυτή την εποχή δεν είναι καθόλου ειδυλλιακά στο πανέμορφο προάστιο Μπρέσο, που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα έξω από το Μιλάνο και αριθμεί περίπου 20.000 κατοίκους. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, «το Μπρέσο βρίσκεται σε καθεστώς ομηρίας από τη μυστηριώδη νόσο των λεγεωνάριων με 4 νεκρούς ηλικιωμένους αλλά και 52 άτομα διαφορετικών ηλικιών να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση».
Το γεγονός ότι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εντοπίσουν πού μπορεί να φωλιάζει το συγκεκριμένο βακτήριο, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο, μαζικό τρόμο και όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι κάτι σαν «αεροζόλ εξολοθρευτής», από τη στιγμή που μπορεί να βρίσκεται σε υδρατμούς μέσα στο ίδιο σου το σπίτι ύστερα από ζεστό μπάνιο, στο air-condition ξενοδοχείων ή σούπερ-μάρκετ που δεν κάνουν τακτικά συντήρηση, κτλ, κτλ. «Ενας αόρατος, αλλά απολύτως υπαρκτός κίνδυνος» τονίζει η εφημερίδα και αναφέρει ότι έχει φτάσει στην περιοχή ειδικό κλιμάκιο από τη Ρώμη, προκειμένου να βοηθήσει σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.
Το πόσο σοβαρά έχουν πάρει αυτή την ιστορία με τη Legionella, αποδεικνύεται άλλωστε και από το γεγονός ότι ο δήμαρχος της περιοχής Σιμόνε Κάιρο, επέστρεψε εσπευσμένα από τις καλοκαιρινές διακοπές του και επισκέφθηκε όσους νοσηλεύονται.
Ενώ τα θύματα της νόσου που δεν τα κατάφεραν και έχασαν τη ζωή τους έφτασαν από τις 10 Ιουλίου τα 4, οι υπόλοιποι 52 νοσηλεύονται με υψηλό πυρετό, δυσκολία στο αναπνευστικό και σε παραληρηματική κατάσταση. Οι τέσσερις νεκροί ήταν ηλικίας 89, 94 και 84 ετών. Οσοι νοσηλεύονται, είναι διαφόρων ηλικιών- και είναι σημαντικό να μην μείνει κάποιος με την εντύπωση ότι η συγκεκριμένη νόσος «χτυπά» μόνο τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους.
Πού βρίσκεται όμως η πηγή του κακού; Ακόμη το ψάχνουν. Πιο πιθανά μέρη όπου συχνάζει και φωλιάζει το μικρόβιο, είναι το νερό και ο αέρας. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συμβουλεύουν αυτή την εποχή να μην κάνουμε ντους με πολύ ζεστό νερό, καθώς μετά μπορεί να προκληθούν στον χώρπ επικίνδυνοι υδρατμοί. Ή αν κάνουμε να έχουμε ανοιχτό το παράθυρο του μπάνιου.
Τα ανοιχτά παράθυρα τόσο στα σπίτια όσο και σε πολυσύχναστους χώρους είναι μία γενικευμένη συμβουλή, προκειμένου να ανανεώνεται ο αέρας.
Μύθοι και πραγματικότητα για τη νόσο των λεγεωνάριων
Ο Οσκαρ ντι Μαρίνο, ειδικευμένος γιατρός στη Legionella και διευθυντής σε νοσοκομείο του Μιλάνου απαντά σε σχετικές ερωτήσεις
-Τι είναι η Legionella;
«Είναι ένα βακτήριο που ζει σε υγρό περιβάλλον, σε θερμοκρασίες μεταξύ 25 και 45 βαθμών κελσίου. Δηλαδή σε λίμνες, ποτάμια, αλλά και πισίνες και σε περιβάλλον με κλιματισμό».
-Πώς μεταδίδεται;
«Μέσα από σταγονίδια μολυσμένου νερού. Και φτάνει στις μικροκυψέλες των πνευμόνων. Αλλά δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, ούτε από πόσιμο νερό».
-Ποια είναι τα συμπτώματα;
«Στην ήπια μορφή της, κάνεις υψηλό πυρετό που πέφτει σταδιακά με τη χορήγηση αντιβιοτικών. Στην πιο επικίνδυνη μορφή, προσβάλλονται οι πνεύμονες και το αναπνευστικό».
-Πώς ξέρει κάποιος αν πάσχει από σοβαρό είδος της νόσου;
«Μέσα από ειδικές εξετάσεις, μπορεί να καθοριστεί για τι τύπου νόσο μιλάμε».
-Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου;
«Οσοι έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, αδύναμο ανοσοποιητικό, ή είναι ηλικιωμένοι».
-Πόσο επικίνδυνη είναι η νόσος;
«Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, μέσα σε 2 με 10 ημέρες, ανάλογα με τον οργανισμό του κάθε ανθρώπου. Για ένα ποσοστό 8% η νόσος αποδεικνύεται θανατηφόρα».
-Τι μέτρα πρόληψης υπάρχουν;
«Να καθαρίζουμε συχνά τα φίλτρα στις βρύσες και στα air-condition. Και αν κάνουμε μπάνιο με ζεστό νερό, να αφήνουμε ανοιχτό το παράθυρο, γιατί το μικρόβιο “αγαπάει” τους υδρατμούς».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News