523
Ο Ακης Σακελλαρίου, γνωστός ηθοποιός, ασθένησε από τη νόσο. Τότε το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε ανακοίνωση | SOOC/CreativeProtagon

Η νόσος των λεγεωνάριων και το ΚΕΕΛΠΝΟ

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 5 Αυγούστου 2018, 12:50
Ο Ακης Σακελλαρίου, γνωστός ηθοποιός, ασθένησε από τη νόσο. Τότε το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε ανακοίνωση
|SOOC/CreativeProtagon

Η νόσος των λεγεωνάριων και το ΚΕΕΛΠΝΟ

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 5 Αυγούστου 2018, 12:50

Εξεπλάγην μαθαίνοντας ότι ο Μάνος Αντώναρος είχε προσβληθεί από το μικρόβιο Legionella που προκαλεί την νόσο των λεγεωνάριων. Για να είμαι ειλικρινής, δεν την υπολόγιζα, νόμιζα ότι πρόκειται για τρομερά σπάνια νόσο. Στη συνέχεια, όμως, μάθαμε για την νοσηλεία του Άκη Σακελλαρίου σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Φαίνεται πως η Legionella δεν αστειεύεται.

Μετά την είδηση για την ασθένεια του Aκη Σακελλαρίου, το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο αρμόδιος φορέας δηλαδή, εξέδωσε μια ανακοίνωση. Η ανακοίνωση αρχίζει με τη φράση: «Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα για κρούσματα νόσου των λεγεωναρίων στη χώρα μας, το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει ότι η λεγεωνέλλωση είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, που προκαλείται από τα βακτηρίδια του είδους Legionella κλπ». Η ανακοίνωση συνεχίζει, ενημερώνοντάς μας για το βακτηρίδιο και τον τρόπο μετάδοσής του, μέσω της εισπνοής του, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων (αεροζόλ, ντους). Το Κέντρο συστήνει τη συστηματική λήψη των κατάλληλων μέτρων για τη σωστή συντήρηση των υδρόψυκτων πύργων ψύξης και μας διαβεβαιώνει ότι το βακτηρίδιο δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ούτε από τα οικιακά ή του αυτοκινήτου αερόψυκτα air condition.

Η ενδιαφέρουσα πληροφορία, όμως, έρχεται προς το τέλος και λέει ότι «κατά το έτος 2017 παρουσιάστηκε αύξηση στα κρούσματα λεγεωνάριων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αποδώσει ιδιαίτερη σημασία στην έλεγχο και την πρόληψη της νόσου των λεγεωναρίων σε ταξιδιώτες στην Ελλάδα για την τουριστική περίοδο 2018, με δράσεις».

Διαβάζοντας τις «δράσεις», βλέπουμε ότι πρόκειται για ενημερωτικές ημερίδες σε τουριστικούς προορισμούς για τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων, καθώς και για την αποστολή ενημερωτικών επιστολών προς το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, τη Συνομοσπονδία Επιχειρηματικών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας και τον ΕΟΤ.

Τελεία, παύλα και παρένθεση, που λέει και μια ψυχή.

Αυτά μπορούσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, αυτά έκανε. Πράγματι, διοργάνωσε δυο ημερίδες στην Κρήτη, στις 16 και 18 Ιουνίου, όπως βλέπουμε στο site του. Εάν διοργάνωσε περισσότερες και δεν αναφέρονται, ευχαρίστως να επανορθώσουμε.
Ας μην σταθούμε καν στο ότι στις 16 Ιουνίου η σεζόν έχει ήδη αρχίσει, οπότε είναι ήδη αργά για ενημέρωση των ξενοδόχων. Ας δούμε τα πιο προφανή.

– Προφανώς και υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, εφόσον μέσα σε ένα μήνα μαθαίνουμε για τη νοσηλεία δυο επωνύμων.
– Ο ασθενής μπορεί να νοσήσει βαρέως. Ο Μάνος Αντώναρος κατέληξε, ενώ ο Aκης Σακελλαρίου νοσηλεύεται στην εντατική.
– Με αυτά τα δεδομένα, το ΚΕΕΛΠΝΟ πιστεύει ότι έκανε σωστά τη δουλειά του με δυο ημερίδες και τέσσερις επιστολές, έστω και αν αυτές είχαν χιλιάδες δυνητικούς αποδέκτες;
– Δεν θα όφειλε το ΚΕΕΛΠΝΟ να κάνει μια σοβαρή ενημερωτική καμπάνια για τους δυνάμει ασθενείς;
– Η καμπάνια θα μπορούσε να ξεκινήσει από το στοιχειώδες: να δώσει τα βασικά συμπτώματα και να κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου για ομάδες του πληθυσμού που μπορεί να είναι πιο ευάλωτες στο βακτηρίδιο. Να συστήσει μέτρα και ενέργειες στους ασθενείς που εμφανίζουν τα συμπτώματα.
– Δεν θα όφειλε το ΚΕΕΛΠΝΟ να ενημερώσει και τους Eλληνες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων εμφανίζεται και σε χώρες στις οποίες ταξιδεύουν Eλληνες;

Αυτές είναι μερικές πρώτες σκέψεις, βλέποντας τις αντιδράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ σε ένα ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία και συνειδητοποιώντας ότι, για μια ακόμη φορά, το κράτος είναι απόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...