Οι παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Νορβηγίας από καιρό τώρα διαμαρτύρονταν. Στο Twitter της παγκόσμιας ένωσης γυναικείου ποδοσφαίρου έγραφαν πριν από λίγο καιρό: «Είναι φοβερό. Κοιμόμαστε μέσα στα λεωφορεία, παίρνουμε άθλιους μισθούς και βιώνουμε απαράδεκτες συνθήκες. Σας παρακαλούμε στηρίξτε μας». Και η έκκληση έφερε αποτέλεσμα, τουλάχιστον ως προς το οικονομικό κομμάτι.
Οι παίκτες της ανδρικής εθνικής ομάδας δέχτηκαν να μειωθούν από το 2018 οι αποδοχές τους ώστε να αυξηθούν εκείνες της ομάδας των γυναικών, οι οποίες όπως σε όλο τον κόσμο ήταν πολύ κατώτερες αναφέρει σε δημοσίευμά της η Corriere della Sera. Πρόκειται για μία ιστορική πρωτιά της Νορβηγίας η οποία υπερβαίνει τα όρια του ποδοσφαίρου.
Οι παίκτες της εθνικής ομάδας των ανδρών, που συνολικά ελάμβαναν ετησίως 697.000 ευρώ – ακόμα και όταν έφερναν αποτελέσματα χειρότερα από τη γυναικεία ομάδα – θα δουν το ποσό αυτό να μειώνεται στις 639.000 ευρώ. Και οι παίκτριες θα λαμβάνουν και αυτές το ίδιο ποσό, στην ουσία δηλαδή τα διπλάσια σχέση με τα 330.000 που μοιράζονται ως σήμερα. Ενδιαφέρον στατιστικό: ενώ η Εθνική ανδρών της χώρας βρίσκεται στην 73η θέση στην κατάταξη της FIFA, η ομάδα των γυναικών είναι στη 14η!
Το θετικό αποτέλεσμα χαιρέτισε από το κοινωνικά δίκτυα και η διεθνής από το 2011 Κάρολιν Γκράχαμ Χάνσεν, με μία ελαφρά δόση ειρωνείας: «Αυτό που κάνατε είναι μία μικρή δική σας θυσία για χάρη μας. Πιθανόν ούτε να την αισθανθείτε όταν λάβετε τον μισθό σας και ίσως για σας να ήταν μία αυτονόητη κίνηση. Αλλά για εμάς σημαίνει τα πάντα, για την ομάδα μας, για το άθλημα και για όλες τις αθλήτριες που κάνουν την ίδια δουλειά με τους άνδρες συναδέλφους τους αλλά πληρώνονται λιγότερο. Το γεγονός και μόνο ότι παραδέχεστε πως πρέπει να πληρωνόμαστε το ίδιο με κάνει να θέλω να σας αγκαλιάσω όλους. Σας ευχαριστώ που κάνατε αυτό το βήμα για μας, που δείξατε ότι εκτιμάτε την ισότητα με πράξεις και που μας βοηθήσατε να πετύχουμε τα όνειρά μας».
Ο Γιόακιμ Γουάλτιν, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, σχολίασε και αυτός με τη σειρά του την απόφαση. «Η Νορβηγία είναι μία χώρα που σέβεται την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, κατά συνέπεια θεωρώ ότι η απόφαση είναι θετική και για τη χώρα και για τον κόσμο του αθλητισμού. Στη Δανία ακόμα διαφωνούν για το θέμα και στις ΗΠΑ παρότι η κατάσταση ακόμα δεν έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Είμαστε η μόνη χώρα που υπάρχει απόλυτη ισότητα στο ζήτημα αυτό. Ασφαλώς η διαφορά θα είναι αισθητή για τις αθλήτριες. Γιατί εκτός των άλλων είναι σημαντικό για αυτές να αισθάνονται ότι γίνονται σεβαστές».
Στη γειτονική Δανία η συζήτηση για τις αποδοχές συνεχίζεται ακόμα και με αρκετά προβλήματα. Πρόσφατα ένα φιλικό παιχνίδι με την Ολλανδία αναβλήθηκε ύστερα από μία «θερμή» συζήτηση για τους μισθούς μεταξύ των αθλητριών και των υπεύθυνων της ομάδας. Στις ΗΠΑ οι παίκτριες προσπαθούν ακόμα να καταλήξουν σε μία συμφωνία. Πρόσφατα μία από τις πιο γνωστές αθλήτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, η Χόουπ Σόλο, σχολίασε στο Twitter: «Η ισότητα είναι δυνατή, ηθική, νόμιμη και είναι το σωστό πράγμα να γίνει». Η Σόλο και άλλες τέσσερις Αμερικανίδες προσέφυγαν το 2016 στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή για τις Ισες Ευκαιρίες. Η διαμάχη κατέληξε σε μία συμφωνία με τις ομοσπονδίες ποδοσφαίρου η οποία προβλέπει μία αύξηση στις παίκτριες με βάση τα μπόνους από τις νίκες και μεγαλύτερη υποστήριξη σε περίπτωση εγκυμοσύνης.
Αλλά η απόσταση από τους άνδρες συναδέλφους τους παραμένει μεγάλη. Τώρα μετά την απόφαση της Νορβηγίας ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξουν τα πράγματα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News