Η ολιγόωρη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση το πρωί Πέμπτη ήταν για τη λειτουργία του σώματος, η οποία πληγείσα από την επιδημία των άσχετων τροπολογιών και με τους υπουργούς συνήθως απόντες, είναι ξεκάθαρο ότι έχει προβλήματα. Ομως αυτό το τετ α τετ του προέδρου της ΝΔ με τον κ. Βούτση αποτέλεσε μια αφορμή ώστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξαπολύσει μια γενικότερη επίθεση κατά της κυβέρνησης καταγγέλλοντας «ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη» και «κατάχρηση εξουσίας».
Αυτή η πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη αποτελεί τη δεύτερη κεντρική, θεσμική παρέμβασή του για θέματα λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Η περυσινή αναλόγου χαρακτήρα πρωτοβουλία δεν έτυχε ουσιαστικής ανταπόκρισης, όπως εξηγούσαν από τη ΝΔ.
Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον κ. Βούτση, ο κ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του τόνισε πως «το Κοινοβούλιο των Ελλήνων δεν λειτουργεί όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική πολιτεία». Στον κ. Bούτση επεσήμανε τόσο τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για την διαμόρφωση αυτής της κατάστασης στην νομοθετική και ελεγκτική λειτουργία της Βουλής, όσο και ειδικότερα εκείνες του Προέδρου της εθνικής αντιπροσωπείας, όπως αυτές προκύπτουν από το θεσμικό του ρόλο. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ επαναδιατύπωσε το αίτημά του να συζητηθεί πρόταση νόμου του κόμματός του για το θέμα της ψήφου των απόδημων Ελλήνων, που έχει κατατεθεί από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, και η οποία ακόμα δεν έχει συζητηθεί.
«Το Κοινοβούλιο των Ελλήνων δεν λειτουργεί όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική Πολιτεία. Αυτό αφορά τόσο τη νομοθετική λειτουργία, όσο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αποτελεί συνεχιζόμενη παθολογία της Κυβέρνησης η κατάθεση τροπολογιών που είναι – κατά κανόνα – εκπρόθεσμες και άσχετες με τα υπό συζήτηση νομοσχέδια. Πρόκειται για πρακτική που αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Επισημαίνω ακόμη ότι η ψήφιση νομοσχεδίων και τροπολογιών γίνεται συνήθως χωρίς ουσιαστική συζήτηση και χωρίς να έχουν κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δεδομένου ότι οι υπουργοί δεν προσέρχονται να απαντήσουν στις ερωτήσεις των Βουλευτών, πάσχει πλέον σοβαρά και η λειτουργία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Συνεπώς, η βλάβη είναι γενικευμένη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.
Για να συμπληρώσει:
«Ζήτησα από τον Πρόεδρο της Βουλής να θέσει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και του επισήμανα τη δική του ευθύνη για την προστασία των θεσμών και του κύρους της Βουλής.
» Η κυβέρνηση κάνει κατάχρηση εξουσίας. Περιφρονεί τη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής, ενώ παράλληλα επιχειρεί ωμές παρεμβάσεις και στη Δικαιοσύνη. Είμαστε εδώ και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους θεσμούς και να μην αφήσουμε τη Δημοκρατία να λιγοστέψει».
Επιστολή προς τον κ. Βούτση
Πέραν ωστόσο των όσων ανέφερε στη δήλωσή του, όσο και εκείνων που προφορικά επισήμανε στον κ. Βούτση, ο πρόεδρος της ΝΔ επέδωσε και επιστολή στην οποία καταγράφει αναλυτικά στοιχεία που καταδεικνύουν το προβληματικό της κοινοβουλευτικής λειτουργίας:
«Eίναι πλέον πασιφανές πως η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να διαφυλάξει το κύρος της Βουλής των Ελλήνων. Τα στοιχεία είναι ακόμα για μια φορά αποκαλυπτικά. Οι τροπολογίες – κατά κανόνα εκπρόθεσμες και συχνά άσχετες με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο – πολλαπλασιάζονται κατά παράβαση του Συντάγματος. Η ψήφισή τους έχει καταστεί σχεδόν αυτόματη. Οι συζητήσεις έχουν υποβαθμιστεί. Και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος έχει αποδυναμωθεί καθώς οι υπουργοί αποφεύγουν συστηματικά να απαντήσουν στις ερωτήσεις των Βουλευτών» σημειώνεται στην επιστολή.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει, επικαλούμενος τα σχετικά στοιχεία, ότι «οι κατατεθείσες Υπουργικές Τροπολογίες ανέρχονται σε 3,35 και 3,38 ανά Νόμο για τις κοινοβουλευτικές περιόδους ΙΣΤ΄ (25/01/2015 – 28/08/2015) και ΙΖ΄ (03/10/2015 – Μάρτιο 2017) αντίστοιχα, έναντι 0,76 και 1,90 ανά Νόμο για τις κοινοβουλευτικές περιόδους ΙΓ΄ (04.10.2009 – 11.04.2012) και ΙΕ΄ (17.06.2012 – 31.12.2014).
Όσον αφορά τις δεκτές Υπουργικές Τροπολογίες η αντίστοιχη αύξηση είναι πολύ πιο εμφανής αφού στις κοινοβουλευτικές περιόδους ΙΣΤ΄ (25/01/2015 – 28/08/2015) και ΙΖ΄ (03.10.2015 – Μάρτιο 2017) είναι 3,00 και 3,36 ανά Νόμο ενώ για τις κοινοβουλευτικές περιόδους ΙΓ΄ (04.10.2009 – 11.04.2012) και ΙΕ΄ (17.06.2012 – 31.12.2014) ήταν μόλις 0,74 και 1,80 αντίστοιχα ανά Νόμο».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει πως επιπροσθέτως «παρατηρείται και ένα εξίσου σημαντικά ανησυχητικό φαινόμενο: Η αύξηση της κατάθεσης, αποδοχής και ψήφισης τροπολογιών σε κυρώσεις διεθνών συμβάσεων. Τα στοιχεία σε αυτό το πεδίο είναι συνταρακτικά. Εκ των 64 νόμων από τον Ιούνιο του 2016, οι δώδεκα (12) είναι κυρώσεις διεθνών συμβάσεων. Στα 94 άρθρα των κυρώσεων αυτών, το 41% είναι τροπολογίες (39 από 94). Μάλιστα, υπενθυμίζεται ότι το 69% των υπουργικών τροπολογιών που κατατέθηκαν το 2016 ήταν εκπρόθεσμες και μάλιστα πολλές από αυτές κατατέθηκαν σε Κυρώσεις Συμφωνιών, που όπως γνωρίζετε, δεν τυγχάνουν της ίδιας κοινοβουλευτικής επεξεργασίας και διαλόγου με τα υπόλοιπα νομοσχέδια». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: «Τα ποσοστά των εν λόγω τροπολογιών σε σχέση με τα άρθρα των συμβάσεων έφτασαν το 2016 στο 35% ενώ το 2017 είναι ήδη στο 19%. Τα αντίστοιχα ποσοστά του 2013 και 2014, σε σύνολο 93 κυρώσεων διεθνών συμβάσεων, ήταν 6% και 2,5% αντίστοιχα».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επιστολή του, τονίζει επιπλέον και την «κακή πρακτική της μη χορήγησης στοιχείων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Έτσι, λοιπόν, άρχισε να αναφέρεται σταθερά στις εκθέσεις του ΓΛΚ η έκφραση ότι «δεν μπορεί να προβεί σε εκτίμηση δαπάνης, επειδή δεν του παρασχέθηκαν στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους υπουργούς». Εν συνόλω, από τους 91 νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση το 2016, μόνον οι 24 συνοδεύονται από έκθεση δαπάνης με πραγματική εκτίμηση της δαπάνης που προκαλείται».
Πέραν τούτων, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει και το φαινόμενο της μαζικής άρνησης των υπουργών να προσέλθουν στη Βουλή στο πλαίσιο της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού ελέγχου.
«Το ποσοστό επίκαιρων ερωτήσεων που λαμβάνουν απάντηση ανέρχεται σε μόλις 14% για τον τρέχοντα μήνα Απρίλιο», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.
«Θεσμική ασυδοσία»
Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι «ατέλειες σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου και ειδικά σε ό,τι αφορά στη νομοθετική διαδικασία υπήρχαν πάντα», σπεύδοντας να προσθέσει ότι στην παρούσα περίοδο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος θεσμικής ασυδοσίας, ικανής «να διαβρώσει τα θεμέλια του κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει απευθυνόμενος στον κ. Βούτση: «Εκτιμώ ότι έχετε πλήρη γνώση και των καθηκόντων σας και των γεγονότων που θίγω στην επιστολή μου. Θέλω να ελπίζω ότι θα χρησιμοποιήσετε το θεσμικό σας κύρος ώστε να βελτιωθούν οι όποιες παθογένειες προκαλούνται στη λειτουργία του Κοινοβουλίου εξαιτίας της απαράδεκτης κυβερνητικής τακτικής. Αναμένω από εσάς να προχωρήσετε στις δέουσες συστάσεις προς την Κυβέρνηση και να θωρακίσετε τη Βουλή από τις επικίνδυνα διαβρωτικές αντικοινοβουλευτικές πρακτικές της.
Ο ελληνικός λαός, μέσω των εκπροσώπων του σας έχει εμπιστευτεί ένα δύσκολο και απαιτητικό έργο και ελπίζω ότι θα πράξετε τα δέοντα για να το επιτελέσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News