Ο Ματέο Ρέντσι προσπαθεί να καβαλήσει ξανά το κύμα αισιοδοξίας που τον οδήγησε το 2014 στην εξουσία. Μόλις λίγους μήνες μετά την ήττα του και παραίτησή του τον περασμένο Δεκέμβριο, ο ιταλός πολιτικός, τσαλακωμένος από το «No» των Ιταλών στο δημοψήφισμα, αλλά παρ’ όλα αυτά ανανεωμένος, ελπίζει να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του ιταλικού λαού και να οδηγηθεί, μέσω της κάλπης αυτή τη φορά, στην ηγεσία της χώρας.
Αφού κέρδισε το 68% της βάσης του Δημοκρατικού Κόμματος στις αρχές Απριλίου -δεν ήταν δύσκολο μετά την αποχώρηση της αριστερής πτέρυγας (Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα, Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι και Ρομπέρτο Σπεράντζα) από το κόμμα- τώρα διεκδικεί την ανάδειξή του στις ανοικτές προκριματικές εκλογές της Κυριακής 30 Απριλίου.
«Είμαστε από αυτούς που πιστεύουν ότι η Ιταλία είναι μία μεγάλη χώρα, αν σταματήσουμε να παραπονούμαστε και βάλουμε όλοι από ένα χεράκι, τα πράγματα θα αλλάξουν», είπε ο 42χρονος πολιτικός, μιλώντας σε ένα θέατρο στην Τοσκάνη την Τρίτη
«Ο Ρέντσι είναι φθαρμένος, αλλά είναι ακόμη ο πιο δυναμικός στο (κεντροαριστερό) πεδίο», σχολίασε στους Financial Times ο Ματία Ντιλέτι, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης. «Η μεγάλη πρόκληση είναι να μπορέσει να χτίσει μία εικόνα που θα είναι αποτελεσματική στις επόμενες γενικές εκλογές», τόνισε ο ίδιος.
Η πρόκληση έχει, όπως πάντα, και ευρωπαϊκές διαστάσεις. Οπως σημειώνουν αναλυτές, αν ο κεντρώος, ευρωπαϊστής Εμανουέλ Μακρόν νικήσει την ακροδεξιά, ευρωσκεπτίστρια Μαρίν Λεπέν στις εκλογές της Γαλλίας (7 Μαΐου), αν δεν σημειωθεί ένα ξέσπασμα λαϊκισμού στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, η προσοχή θα στραφεί στην επόμενη πιθανή πηγή κινδύνου για την Ευρωζώνη. Και αυτή θα είναι η Ιταλία.
Γιατί αν στις ιταλικές εκλογές του 2018 δεν επικρατήσει το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι, αυτό σημαίνει ότι είτε θα ανοίξει ένας νέος κύκλος πολιτικής αστάθειας στη χώρα είτε -το χειρότερο σενάριο- θα επικρατήσει το ευρωσκεπτικιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.
Οσο αισιόδοξος και να παραμένει, όσο κι αν επιμένει ότι «έχει μάθει από τα λάθη του», ο Ρέντσι είναι εμφανώς αποδυναμωμένος από την αποχώρηση των στελεχών της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, οι οποίοι μάλιστα απορροφούν ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων με το νέο «Κίνημα Δημοκρατικών Προοδευτικών». Επιπλέον, είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένος με τις πολιτικές και βασικά οικονομικές αποφάσεις που πρόκειται να λάβει στο επόμενο διάστημα ο νυν πρωθυπουργός της χώρας Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς υπήρξε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνησή του Ρέντσι.
Επομένως, το λογικό για την τακτική του ιταλού πολιτικού θα ήταν προς το παρόν να ποντάρει στην εκλογική νίκη του Μακρόν και έπειτα να αντικατοπτρίσει τον έντονα ευρωπαϊκό χαρακτήρα του γάλλου υποψηφίου. Δεν μοιάζει πρόθυμος να το κάνει. «Στη Γαλλία όλοι είναι αισιόδοξοι και ενθουσιασμένοι για τη νίκη του Μακρόν -κι εμείς είμαστε- αλλά η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει», επέμεινε ο ίδιος την Τρίτη.
Με άλλα λόγια, ο Ρέντσι μαθαίνει από τα λάθη του αλλά επιλέγει τον δύσκολο δρόμο, διακινδυνεύοντας να κάνει ένα ακόμη, οριστικό για την πολιτική του καριέρα, λάθος. «Ο Ρέντσι είναι αποδυναμωμένος. Δεν έχει σχεδόν τίποτα καινούργιο να πει. Το μόνο που μπορεί να πει είναι πώς θα επανορθώσει για τα λάθη του», σχολίασε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο SAIS-Europe στην Μπολόνια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News