851
Εμβόλιο για τον κορονοϊό σε ρινικό σπρέι ετοιμάζουν αρκετά εργαστήρια στον κόσμο (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock

Το επόμενο εμβόλιο για τον κορονοϊό θα είναι… ρινικό σπρέι!

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2022, 21:15
Εμβόλιο για τον κορονοϊό σε ρινικό σπρέι ετοιμάζουν αρκετά εργαστήρια στον κόσμο (φωτογραφία αρχείου)
|Shuttestock

Το επόμενο εμβόλιο για τον κορονοϊό θα είναι… ρινικό σπρέι!

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2022, 21:15

Καθώς η παραλλαγή Ομικρον του κορονοϊού κινήθηκε αστραπιαία σε ολόκληρο τον πλανήτη, αποκάλυψε μια ανησυχητική αλήθεια. Ο ιός είχε αποκτήσει πια την ιδιότητα να μολύνει ανθρώπους, πηδώντας από τη μύτη του ενός, στη μύτη του άλλου. Απέκτησε, δηλαδή, ακόμη μεγαλύτερη ικανότητα αερομεταφοράς. Ετσι, τα κρούσματα εκτινάχθηκαν στα ύψη, ακόμη και σε όσους είχαν κάνει τρεις δόσεις του εμβολίου.

Αυτό, σύμφωνα με την Washington Post, οδήγησε τους επιστήμονες στην επανεξέταση της στρατηγικής τους σχετικά με τον καλύτερο τρόπο καταπολέμησης των μελλοντικών παραλλαγών, στοχεύοντας σε υψηλότερο επίπεδο προστασίας. Στόχος τους σε αυτήν την περίπτωση, είναι να αποκλείσουν τη μετάδοση του κορονοϊού. Εάν τα καταφέρουν, το επόμενο εμβόλιο θα μπορούσε να είναι σε μορφή ρινικό σπρέι.

Τα εμβόλια για τον κορονοϊό που κυκλοφορούν αποδείχθηκαν εξαιρετικά ευέλικτα, καθώς προστατεύαν τους ανθρώπους από τα χειρότερα αποτελέσματα της λοίμωξης Covid-19.

Τη στιγμή που ειδικοί σε όλο τον κόσμο συζητούν πότε, εάν και ποιος θα πρέπει να λάβει και δεύτερη ενισχυτική δόση, ολοένα και περισσότεροι ειδικοί αρχίζουν να πιστεύουν ότι οι πρόσθετες δόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να έχουν οριακά οφέλη για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους.

Αλλαγή στον τρόπο χορήγησης

Αυτό που εκτιμούν τώρα ότι θα μπορούσε να κάνει τη μεγάλη διαφορά, είναι η αλλαγή στον τρόπο χορήγησης του εμβολίου. Το πρώτο που μελετούν είναι αντί για ένεση, το εμβόλιο να χορηγείται σε μορφή σπρέι από τη μύτη.

Αυτό, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα προσωπικό τείχος ανοσίας, καθώς ο ιός εισέρχεται κυρίως από τη μύτη. Από τη στιγμή που θα υπάρχουν, όμως, έτοιμα αντισώματα στη μύτη, ο κορονοϊός δεν θα βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να τρυπώσει στον οργανισμό, και έτσι θα αποτρέπεται η μετάδοση.

Και μπορεί η ανοσολογία είναι πολύπλοκη, αλλά η συγκεκριμένη ιδέα είναι αρκετά απλή. Μια εισπνοή από σταγονίδια του εμβολίου στα ρουθούνια, θα μπορούσε να προκαλέσει ανοσία στον βλεννογόνο, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να καταπολεμήσει τον ιό και να τον σταματήσει πριν κατέβει στο κατώτερο αναπνευστικό και να προκαλέσει λοίμωξη. Η τοπική προστασία θα μπορούσε να σταματήσει τη μετάδοση και να βοηθήσει να εξαφανιστεί ο κορονοϊός από τη Γη.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί κράτησαν τους περισσότερους ανθρώπους ζωντανούς και μακριά από το νοσοκομείο, ενώ ταυτόχρονα απέτρεψαν περισσότερες ασθένειες, ακόμη και εν μέσω επιθετικών μεταλλάξεων. Αλλά η υπερμεταδοτική παραλλαγή Ομικρον ξέσπασε ακόμη και σε χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού και μετέτρεψε την επιστημονική ικανοποίηση σε δυσαρέσκεια.

Το πρόβλημα είναι ότι το εμβόλιο σε σπρέι είναι ακόμη υπό ανάπτυξη και κανείς δεν πρέπει να περιμένει να είναι έτοιμο το φθινόπωρο. Ορισμένοι επιστήμονες προβληματίζονται εάν ο στόχος του αποκλεισμού της μετάδοσης και των ήπιων λοιμώξεων είναι πολύ υψηλός. Εξάλλου, ο πρωταρχικός στόχος του εμβολιασμού είναι να προστατεύσει τους ανθρώπους από σοβαρή νόσηση και όχι να αποτρέψει κάθε ήπιο κρούσμα, υπογραμμίζει η Post.

Ομως τον τελευταίο καιρό η ιδέα κερδίζει έδαφος. Η Ακίκο Ιβασάκι, ανοσολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ, λέει ότι στις αρχές του 2021, σκέφτηκε την έρευνά της για το ρινικό εμβόλιο ως προετοιμασία για την επόμενη πανδημία. Στη συνέχεια, η παραλλαγή Ομικρον άλλαξε την εξίσωση.

«Εχοντας δει όλες αυτές τις νέες παραλλαγές που είναι πολύ πιο μεταδοτικές και καθιστούν τα εμβόλιά μας άχρηστα για την πρόληψη λοιμώξεων, τότε συνειδητοποιήσαμε ότι μπορεί να έχουμε την ευκαιρία να συνεισφέρουμε κάτι κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας», είπε η ίδια.

Στις ΗΠΑ, το Εθνικό Σχέδιο Ετοιμότητας για την Covid-19 που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο, τονίζει την ανάγκη επανεκκίνησης των εμβολίων, ώστε να αναπτυχθεί ένα καθολικό εμβόλιο για όλους τους κορονοϊούς και όλες τις μελλοντικές παραλλαγές τους.

Από την πλευρά τους, ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι εξίσου επείγον είναι και ένα εμβόλιο που σταματά τη μετάδοση του κορονοϊού, όπως θα μπορούσε να είναι ένα με τη φαρμακοτεχνική μορφή του σπρέι.

Επιστήμονες από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και της Αρχής Βιοϊατρικής Προηγμένης Ερευνας και Ανάπτυξης (BARDA) των ΗΠΑ, εξετάζουν μια σειρά από ιδέες εμβολίων επόμενης γενιάς, (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ενεργοποιούν την ανοσία του βλεννογόνου) που θα μπορούσαν να σταματήσουν τη μετάδοση.

Σχεδόν έτοιμο

Η Vaxart, μια εταιρεία στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία δοκιμάζει ένα χάπι που περιέχει μια αβλαβή εκδοχή ενός ιού που σχετίζεται με το κοινό κρυολόγημα. Ο ιός δεν μπορεί να δημιουργήσει αντίγραφα του εαυτού του, επομένως δεν μπορεί να προκαλέσει μόλυνση, αλλά είναι εφοδιασμένος με την πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού και έχει αποδειχθεί, σε πρώιμες μελέτες, ότι προκαλεί ανοσολογική ανταπόκριση στη μύτη.

Στη Νέα Υόρκη, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Icahn του νοσοκομείου Mount Sinai, ανέπτυξαν ένα ρινικό εμβόλιο που περιέχει έναν ιό που συνήθως προκαλεί φτέρνισμα και βήχα, αλλά έχει τροποποιηθεί για να περιλαμβάνει την πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού.

Ερευνητές της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Meissa Vaccines στην Καλιφόρνια, χρησιμοποιούν μια εκδοχή του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού που έχει εξασθενήσει και καλυφθεί με ακίδα κορονοϊού, ώστε να δημιουργήσουν ένα νέου τύπου εμβόλιο, που σταματά τη μόλυνση.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από την πλευρά του, δοκιμάζει μια ρινική εκδοχή του εμβολίου που έχει ήδη αναπτύξει σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.

Στην Ινδία, η Bharat Biotech δοκιμάζει επίσης ένα ρινικό εμβόλιο, με στόχο να σταματήσει τη μόλυνση από τον κορονοϊό.

Η Ακίκο Ιβασάκι στο Γέιλ, ανέπτυξε ένα ρινικό σπρέι που αποτελείται από την πρωτεΐνη-ακίδα μέσα σε ένα εναιώρημα φυσιολογικού ορού, μια στρατηγική που δεν θα λειτουργούσε ως εμβολιασμός πρώτης δόσης, αλλά θα μπορούσε να είναι ισχυρή ως αναμνηστική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...