Λίγο πριν εκπνεύσει ο φετινός Δεκέμβριος ανακοινώθηκαν τα ελληνικά FnL Best Restaurant Awards 2016 byVolvo τα οποία διοργανώθηκαν φέτος για πρώτη φορά. Γιατί όμως χρειάζεται ένας ακόμη οδηγός και κατά πόσο επωφελείται το κοινό; Τι εννοούμε όταν λέμε ότι ο χ σεφ είναι καλύτερος από τον ψ και ότι το α εστιατόριο αξίζει περισσότερο από το β; Υπάρχει κάτι τέτοιο και αν ναι με τι κριτήρια; Εδώ και χρόνια ξέρουμε τους Χρυσούς Σκούφους του «Αθηνοράματος», να θυμίσουμε ότι το «Αθηνόραμα» καθιέρωσε τον θεσμό το 1994 όταν βραβεύτηκαν για πρώτη φορά τα «Δέκα Καλύτερα Εστιατόρια της Αθήνας» εφαρμόζοντας αυστηρά διεθνή κριτήρια αξιολόγησης εστιατορίων, στα πρότυπα των γνωστότερων ευρωπαϊκών resto-guides, όπως ο Michelin και ο Gault Millau.
Η απάντηση στις ερωτήσεις έχει δοθεί προ καιρού. «Όλα αυτά τα πράγματα δεν θα υπήρχαν αν δεν υπήρχε η ανάγκη του κοινού» έχει πει ο Πάνος Δεληγιάννης του διαδικτυακού τόπου FnL Guide ο οποίος μαζί με μια επιτροπή ειδικών γαστροκριτικών από διάφορα μέσα και με μεγάλο χορηγό τη Volvo έχει οργανώσει τα Fnl Best Restaurant Awards 2016.
Να συμπληρώσουμε ότι οι άνθρωποι που μοχθούν μέρα νύχτα στις κουζίνες των εστιατορίων, σχεδόν αποκλεισμένοι εκεί μέσα παλεύοντας με τις φωτιές, περιμένουν με αγωνία μια βράβευση και ένα καλό λόγο. Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους είναι εφήμερο και άυλο, δημιουργεί απλά αναμνήσεις. Οι βραβεύσεις είναι ό,τι μένει από όλο αυτό που τους βοηθάει να γίνουν ακόμα καλύτεροι.
Το βράδυ της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου, λοιπόν, 104 εστιατόρια από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Κέρκυρα, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, οι ιδιοκτήτες και οι μάγειροί τους ένιωσαν την ικανοποίηση της βράβευσης στο «Θέατρον» του «Ελληνικού Κόσμου». Εβαλαν επίσης τους τόπους τους στον χάρτη των καλύτερων γαστρονομικών προορισμών. Δεν έφυγαν όλοι ευχαριστημένοι, οι συζητήσεις άναψαν στα πηγαδάκια, με απορίες του τύπου «είναι δυνατόν ο Γκίκας και το Aleria να πάρουν μόνον ένα αστέρι;» και άλλα παρόμοια. Προσωπικά χάρηκα πολύ με τη βράβευση του Κρητικού γιατί ναι εκεί τρώμε (σταθερά) τα καλύτερα κρέατα, του Δημήτρη Κατριβέση –ο πλέον επιδραστικός νέος σεφ-, του Σωτήρη Κοντιζά –ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος σεφ- και βεβαίως του πατριάρχη της ελληνικής γαστρονομίας Γιώργου Χατζηγιαννάκη.
Χάρηκα επίσης γιατί είδα τον Αριστοτέλη Μέγγουλα από την Κέρκυρα, τον Νίκο Κατσάνη από την Άφυτο και τον Αλέξη από τη Σάνη της Χαλκιδικής και πολλούς άλλους μαγείρους που εκτιμώ πολύ ανάμεσα στους βραβευμένους. Και λυπήθηκα με άλλους αγαπημένους σεφ που τους έβλεπα να φεύγουν λυπημένοι. Ίσως όχι άδικα. Όμως θα συμφωνήσω με τον Νεκτάριο Ντάλλα, ίσως τον καλύτερο μετρ εστιατορίων της αθηναϊκής γαστρονομικής σκηνής και μέγα γνώστη-λάτρη των καλών αποσταγμάτων, ότι σε αυτή τη δουλειά οι ίντριγκες μπορεί να κάνουν και καλό. Γιατί όχι; Κάπως έτσι ανάβουν τα πνεύματα και κάποιοι προσπαθούν να αποδείξουν πώς είναι καλύτεροι. Προς όφελός μας.
Με την πρώτη τους διοργάνωση Τα FnL Best Restaurant Awards 2016 byVolvo, έδωσαν ένα νέο στίγμα στην αξιολόγηση της ελληνικής εστιατορικής σκηνής επιτυγχάνοντας τον στόχο τους, που είναι η ανάδειξη και η αξιολόγηση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας, και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου και σύγχρονου οδηγού εστιατορίων, που επιδιώκει να απαντά στα ερωτήματα του κοινού.
Εμπνευστής και δημιουργός των βραβείων είναι το portal γαστρονομίας και ευζωίας FNL (The FoodandLeisureGuide, www.fnl-guide.com), με κριτές μια ομάδα κριτικών γεύσης, δημοσιογράφων και lifestyle influencers. Tο όλο εγχείρημα υποστηρίχτηκε από πολύ σημαντικές εταιρείες, με κεντρικό χορηγό την Volvo Car Hellas, τη σαμπάνια Moet & Chandon, την πλατφόρμα του FineDrinking του World Class της Diageo, τη Nespresso Business Solutions και την μπίρα Kaiser.
Τα βραβεία, απονεμήθηκαν σε μια λαμπερή τελετή στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, παρουσία των εκπροσώπων των βραβευμένων εστιατορίων, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, αναγνωστών κ.α. από όλη τη χώρα. Την απονομή παρουσίασε η Σμαράγδα Καρύδη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους Μιχάλη Κατσαρό, Μανόλο Βέγκα Σόσα και Βαγγέλη Κοτζαμπάση σε επιμέλεια του Αργύρη Καλλιανιώτη (που εκτός από οινολόγος, δημοσιογράφος οίνου και γεύσης είναι και μουσικοσυνθέτης). Ακολούθησε ένα πάρτι με τέσσερα απολαυστικά food corners το καθένα με την επιμέλεια ενός βραβευμένου σεφ.
Στο Moet & Chandon Gourmet Spot, ο Μιχάλης Νουρλόγλου δημιούργησε πιάτα για την σαμπάνια, στο World Class Drinks Asian & Cocktails Corner, ο Γιώργος Βενιέρης συνδύασε τις δημιουργίες του με κοκτέιλ, στο Kaiser Comfort Zone, ο Ηλίας Σκουλάς μας ταξίδεψε με street food από όλο τον κόσμο και μπίρα, ενώ στο Nespresso sweet Spot, ο Δημήτρης Χρονόπουλος μας γλύκανε συνοδεία των νέων ποικιλιών της Nespresso για τα γαστρονομικά εστιατόρια. Τέλος, το G-Touch Catering του Βαγγέλη Γιαννουκλίδη είχε αναλάβει την υποδομή αυτού του πολύπλοκου γαστρονομικού εγχειρήματος.
Από τα 104 βραβεία που απονεμήθηκαν συνολικά, βαθμολογήθηκαν 83 εστιατόρια με ένα αστέρι, 19 με δύο αστέρια και μόλις δύο εστιατόρια με τρία αστέρια, ενώ δόθηκαν και 16 Μεγάλα Βραβεία σε ισάριθμες κατηγορίες. Η κριτική επιτροπή των βραβείων, ταξίδεψε επί ένα χρόνο και δοκίμασε τις κουζίνες και έζησε την εμπειρία εκατοντάδων εστιατορίων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Κέρκυρα, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, περιοχές που επελέγησαν πρώτες για αξιολόγηση. Νέοι προορισμοί της Ελλάδας θα προστεθούν προς αξιολόγηση για τα βραβεία του 2018, ενώ στόχος είναι σύντομα να καλυφθεί ολόκληρη η χώρα.
Τη βραδιά της απονομής παρουσιάστηκε επίσης ο έντυπος οδηγός FNL The Guide, Restaurants 2017 by Volvo, με όλα τα βραβευμένα εστιατόρια. Το περιεχόμενο του θα είναι διαθέσιμο και online, σε ειδικό section του FNL, ενώ θα πωλείται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, καθώς και online μέσα από το FNL. Σημειώστε ότι ο οδηγός θα δίδεται και ως δώρο σε όλους όσοι αγοράζουν αυτοκίνητα Volvo.
Αξιολόγηση και κλίμακα βαθμολογίας
Οι βασικές αρχές που χαρακτηρίζουν την αξιολόγηση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας από την επιτροπή του FNL, είναι η εξωστρέφεια, η διάρκεια και η επιλογή των κατηγοριών. Τα αποτελέσματα βασίστηκαν στην αξιολόγηση μιας πολυσυλλεκτικής επιτροπής από μέλη της ομάδας του FNL αλλά και από προσωπικότητες εκτός. Τα μέλη της επιτροπής των βραβείων, είναι οι: Πάνος Δεληγιάννης, Θάλεια Τσιχλάκη, Πάνος Σταθόπουλος, Ντίνος Στεργίδης, Τάσος Μητσελής, Βασίλης Δημαράς, Φώτης Βαλλάτος, Φώτης Τσιμέλας, Μερόπη Παπαδοπούλου, Πέτρος Μπουροβίλης, Δημήτρης Παπαζυμούρης και Χρήστος Φίλιος.
Η διάρκεια ως αρχή, στηρίζεται στην συνολική αίσθηση του χρόνου και όχι μόνο σε δοκιμή της μιας βραδιάς όπου απλά βαθμολογούνται πιάτα και «φωτογραφίζεται» η στιγμή. Τέλος η επιλογή των κατηγοριών έγινε με βάση γενικές και δημοφιλείς κατηγορίες που αξίζουν βράβευση και στις οποίες το κοινό αναζητά την πληροφόρηση. Τα FNL Best Restaurant Awards by Volvo εμπεριέχουν και την υψηλή γαστρονομία, αλλά και το comfort food, τις έθνικ κουζίνες και το ιδιαίτερο streetfood. Δόθηκαν ακόμη τρία ειδικά βραβεία στον πρωτοεμφανιζόμενο σεφ, στον πιο επιδραστικό καθώς και βραβείο συνολικής προσφοράς.
- 1 αστέρι: «καλό στην κατηγορία του». Με ένα αστέρι βαθμολογείται οποιοδήποτε σημείο εστίασης ξεχωρίζει για τις γευστικές επιδόσεις του εντός της κατηγορίας του (γαστρονομική κουζίνα, έθνικ, comfort food, ταβέρνα, street food).
- 2 αστέρια: πολύ καλό εστιατόριο ανεξαρτήτως κατηγορίας. Με δύο αστέρια θα μπορούσε να αξιολογηθεί ακόμη και ένα απλό εστιατόριο με comfort food ή μια ταβέρνα εφόσον οι γευστικές επιδόσεις τους και η ποιότητα των υλικών τους είναι τόσο υψηλή που να τα φέρνει στα πρόθυρα της υψηλής γαστρονομίας.
- 3 αστέρια: εξαιρετικό εστιατόριο διεθνούς κλάσης. Μόνο τα κορυφαία γαστρονομικά εστιατόρια της χώρας θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μια τόσο υψηλή επίδοση.
- 4 αστέρια: ένα μεγάλο εστιατόριο! Μόνο ένα πραγματικά άριστο εστιατόριο που θα ανήκει στην παγκόσμια ελίτ μπορεί να διεκδικήσει τα τέσσερα αστέρια!
Υιοθετείται επίσης το σύμβολο «βέλος προς τα πάνω» που δεν θα απεικονίζεται μεν στην πλακέτα, αλλά μόνο στον οδηγό και τις αναφορές και θα σηματοδοτεί τα εστιατόρια που εκτιμούμε ότι είναι κοντά στο να μεταπηδήσουν στην από πάνω κατηγορία.
Τα φετινά βραβεία
Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία: ΣΠΟΝΔΗ, Αθήνα
Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία: ETRUSCO, Κέρκυρα
Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα: TUDORHALL, Αθήνα
Παραδοσιακή Ελληνική Κουζίνα: ΜΠΟΥΚΑΔΟΥΡΑ, Χαλκιδική
ModernBrasserie: VEZENE, Αθήνα
Ευρωπαϊκές Κουζίνες: ANDROMEDA RESTAURANT, Χαλκιδική
AsianFusion: MR. PUG, Μύκονος
Ethnic Restaurant: ROYAN THAI, Αθήνα
Εστιατόριο για Κρέας: ΚΡΗΤΙΚΟΣ, Αθήνα
Εστιατόριο για Ψάρι: ΤΡΑΒΟΛΤΑ, Αθήνα
Street Food: FEYROUZ, Αθήνα
New Comer: KENSHO RESTAURANT, Μύκονος
Καλύτερη Λίστα Κρασιών: SQUIRREL, Χαλκιδική
Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Σεφ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΝΤΙΖΑΣ, NOLAN
Most Influential Chef: ΔΗΜΗΤΡΗΣΚΑΤΡΙΒΕΣΗΣ, LA PANTERA NEGRA
Βραβείο Συνολικής Προσφοράς: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, ΣΕΛΗΝΗ
Τρία αστέρια (2)
- ETRUSCO, Κέρκυρα
- ΣΠΟΝΔΗ, Αθήνα
Δύο αστέρια (19)
- ALLSENSESGASTRONOMY, Αθήνα
- BILL&COO, Μύκονος
- BOTRINI’S, Αθήνα
- CTC, Αθήνα
- F + W BY OLIVIER CAMPANHA, Αθήνα
- FUNKY GOURMET, Αθήνα
- HYTRA, Αθήνα
- KASTRI BISTRO, Αθήνα
- KENSHO RESTAURANT, Μύκονος
- MATSHUHISA MYKONOS, Μύκονος
- PUG, Μύκονος
- NTOMATA, Χαλκιδική
- PATIO, Αθήνα
- SELENE, Σαντορίνη
- SQUIRREL, Χαλκιδική
- SUSHIMOU, Αθήνα
- THE TREEHOUSE, Χαλκιδική
- TUDOR HALL, Αθήνα
- VEZENE, Αθήνα
Ένα αστέρι ( 83)
- ΑΘΗΡΙ, Αθήνα
- ΑΛΕΞΗΣ, Χαλκιδική
- ALERIA, Αθήνα
- ALFREDO’S, Θεσσαλονίκη
- AMBROSIA, Θεσσαλονίκη
- ANASSA, Θεσσαλονίκη
- ANDROMEDA RESTAURANT, Χαλκιδική
- ARISTOS, Κέρκυρα
- BABAGHANOUSH, Αθήνα
- BARRIO, Αθήνα
- BASE GRILL, Αθήνα
- ΤΟ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟ ΠΗΓΑΔΙ, Κέρκυρα
- BLACK ROCK, Σαντοίνη
- BUBO FINE DINING, Χαλκιδική
- BURGER JOINT, Αθήνα
- ΓΙΟΥΒΕΤΣΑΚΙΑ, Αθήνα
- CLOCHARD, Θεσσαλονίκη
- COOKOOVAYA, Αθήνα
- ΔΙΧΤΥΑ, Σαντορίνη
- ΔΟΥΡΑΜΠΕΗΣ, Αθήνα
- DUCK PRIVATE CHEFING, Θεσσαλονίκη
- ΔΥΟΜΑΖΙ, Αθήνα
- FEYROUZ, Αθήνα
- FOOD MAFIA SIN CITY, Αθήνα
- GAKU, Αθήνα
- GB ROOF GARDEN, Αθήνα
- GIACOMO, Αθήνα
- IDOL, Σαντορίνη
- JACKIE O’ BEACH, Μύκονος
- ΙΩΔΙΟ, Αθήνα
- IZAKAYA, Αθήνα
- KIKU, Αθήνα
- KIKU MYKONOS, Μύκονος
- ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ (ΤΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ), Κέρκυρα
- ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ, Σαντορίνη
- ΚΡΗΤΙΚΟΣ, Αθήνα
- ΚΩΣΤΑΣ, Αθήνα
- ΛΙΘΟΙΝΟΝ, Αθήνα
- LING LING HAKKASAN, Μύκονος
- LYCABETTUS RESTAURANT, Σαντορίνη
- ΜΑΓΙΚΕΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ, Αθήνα
- MALABAR, Αθήνα
- ΜΑΝΗ-ΜΑΝΗ, Αθήνα
- MARGHERITA PIZZA ARTIGIANALE, Αθήνα
- ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ, Χαλκιδική
- ΜΑΡΙΝΑ, Χαλκιδική
- MATSUHISA ATHENS, Αθήνα
- ΜΑΥΡΗΘΑΛΑΣΣΑ, Θεσσαλονίκη
- M-EATING, Μύκονος
- MIKRASIA, Σαντορίνη
- MILOS ESTIATORIO, Αθήνα
- ΜΟΥΡΓΑ, Θεσσαλονίκη
- ΜΠΟΥΚΑΔΟΥΡΑ, Χαλκιδική
- MYLOS, Σαντορίνη
- NAMMOS, Μύκονος
- NIKKEI, Αθήνα
- NOLAN, Αθήνα
- OOZORA THE HOUSE, Αθήνα
- OVAC, Σαντορίνη
- ΟΨΟΠΟΙΩΝ ΜΑΓΓΑΝΕΙΑΙ, Θεσσαλονίκη
- LA PANTERA NEGRA, Αθήνα
- PIZZA POSSELI, Θεσσαλονίκη
- ΗΠΛΑΤΕΙΑΤΗΣΑΝΘΟΥΛΑΣ, Χαλκιδική
- POMOD’ ORO, Κέρκυρα
- PREMIERE, Αθήνα
- RADIKAL, Θεσσαλονίκη
- REEZA, Μύκονος
- ROUAN THAI, Αθήνα
- SANTORO, Σαντορίνη
- ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ, Αθήνα
- SCALA VINOTECA, Αθήνα
- SELENE MEZE & WINE, Σαντορίνη
- THE SHY HORSE NORTH, Αθήνα
- ΣΟΥΣΟΥΡΑΔΑ&ΣΓΟΥΡΟΣΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ, Χαλκιδική
- TAVERNA, Μύκονος
- ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ATHENS, Αθήνα
- ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ART GRILL, Αθήνα
- ΤΟΥΛΑ, Κέρκυρα
- ΤΡΑΒΟΛΤΑ, Αθήνα
- VAROULKO SEASIDE, Αθήνα
- ΦΑΡΜΑ ΜΠΡΑΛΟΥ, Αθήνα
- ΤΟ ΨΑΡΑΚΙ, Σαντορίνη
- WATER RESTAURANT, Χαλκιδική
Κατηγορίες των βραβείων και των ειδικών βραβείων:
- Διεθνής υψηλή γαστρονομία
- Ελληνική υψηλή γαστρονομία
- Σύγχρονη Ελληνική κουζίνα
- Παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα
- Modern Brasserie
- Asian fusion κουζίνα
- Ethnic εστιατόριο
- Ευρωπαϊκές κουζίνες
- Εστιατόριο για Κρέας
- Εστιατόριο για Ψάρι
- Streetfood (burger, pizza, σουβλάκι, σάντουιτς, φαλάφελ όλα τα είδη γενικά που μπορείς να πάρεις και στο χέρι από τα εν λόγω σημεία)
- Newcomers (όσα άνοιξαν από κάθε κατηγορία μέσα στην υπό κρίση χρονιά)
- Most Influential chef
- Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος σεφ
- Βραβείο συνολικής προσφοράς
- Καλύτερη λίστα κρασιών
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News