625
Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου, μεσημέρι. Η Ανγκελα Μέρκελ με τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ (δεξιά) βαδίζουν προς τον τόπο της επίθεσης. Η επόμενη ημέρα είναι η πιο δύσκολη... | REUTERS/Hannibal Hanschke

Ποιοι θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη Μέρκελ;

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου, μεσημέρι. Η Ανγκελα Μέρκελ με τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ (δεξιά) βαδίζουν προς τον τόπο της επίθεσης. Η επόμενη ημέρα είναι η πιο δύσκολη...
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Ποιοι θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη Μέρκελ;

Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που ξέρεις τα πάντα. Αλλά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Εκείνοι ήξεραν – έβλεπαν την καταιγίδα να έρχεται. Και σαν καλοί Γερμανοί που είναι, έλαβαν τα μέτρα τους: ενέτειναν τους ελέγχους, έχωσαν ύποπτους στη φυλακή, ενίσχυσαν την ασφάλεια. Οπως αποδείχθηκε όμως από την επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, υπάρχει πάντα μια τρύπα από την οποία χωράει να περάσει ένας τρομοκράτης. Και καμιά φορά χωράει να περάσει ακόμη και με ολόκληρο φορτηγό.

Η Ανγκελα Μέρκελ ξέρει και κάτι ακόμη. Οπως είπε, αυτή θα είναι η πιο δύσκολη προεκλογική εκστρατεία από τις τέσσερις που θα έχει δώσει μέχρι το φθινόπωρο του 2017 όταν και θα στηθούν οι κάλπες για τις γερμανικές εκλογές. Εξαιτίας της χθεσινής επίθεσης στο Βερολίνο; Οχι τόσο, όσο εξαιτίας εκείνων που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την τραγωδία. Από μια άποψη, είναι οι χρήσιμοι ηλίθιοι όσων θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την πιο σταθερή χώρα της Ευρώπης. Ενας τέτοιος χρήσιμος ηλίθιος εμφανίστηκε μόλις λίγες ώρες μετά την επίθεση: είναι ο Μάρκους Πρέτζελ, ευρωβουλευτής του ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» που έγραψε στο Twitter ότι τα θύματα είναι «οι νεκροί της Μέρκελ».

Και ποιοι θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη Γερμανία; Ασφαλώς οι τζιχαντιστές –στο μέτρο που θέλουν να γκρεμίσουν ολόκληρο τον κόσμο. Είναι όμως και το Κρεμλίνο. Οι σχέσεις του Βερολίνου με τη Μόσχα θα βρεθούν ούτως ή άλλως στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου μαζί με την πολιτική των ανοικτών θυρών –ή έστω των μισάνοικτων– που ακολούθησε η γερμανίδα καγκελάριος στο θέμα της προσφυγικής κρίσης. Το ξενοφοβικό AfD έχει συνδέσει –και θα συνδέσει ακόμη περισσότερο– την υποδοχή των προσφύγων με την τρομοκρατία. Είναι μια προσέγγιση που υποδαυλίζει εδώ και καιρό η Μόσχα. Το Κρεμλίνο κατηγορεί την Μέρκελ ότι είναι αδύναμη απέναντι στην τρομοκρατία κι ότι η πολιτική της στο Προσφυγικό την ενισχύει ακόμη περισσότερο.

Η επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά δίνει ακόμη ένα επιχείρημα σε αυτήν την κατεύθυνση. Και το Βερολίνο φοβάται την κλιμάκωση της προπαγάνδας. Γιατί κανένας δεν ξεχνάει στη γερμανική πρωτεύουσα την ιστορία της «Λίζας», της 13χρονης κόρης ενός ζεύγους Γερμανών ρωσικής καταγωγής, η οποία τον περασμένο Ιανουάριο είχε καταγγείλει ότι έπεσε θύμα βιασμού από μια ομάδα μεταναστών. Η καταγγελία της αναπαραγόταν συνεχώς από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και συνέχισε να αναπαράγεται ως δράμα, αλλά και ως δείγμα της άθλιας κατάστασης στην οποία βρισκόταν η Γερμανία, παρά το γεγονός ότι από έρευνα της γερμανικής αστυνομίας αποδείχθηκε πως η «Λίζα» είχε πει ψέματα.

Η Μόσχα τότε είχε κατηγορήσει το Βερολίνο ότι προσπαθούσε να θάψει την αλήθεια. Πιθανότατα, για το ίδιο θα ορκίζονταν και αρκετοί Γερμανοί. Το Russia Today, εξάλλου, εκπέμπει πλέον και στα γερμανικά. Κι έπειτα είναι και ο φόβος των κυβερνοεπιθέσεων από ρώσους χάκερ (οι New York Times γράφουν στο κύριο άρθρο τους ακόμη και για ισχυρές ενδείξεις παρέμβασης της Μόσχας στο ιταλικό δημοψήφισμα). Ο στόχος του Κρεμλίνου είναι να διευρυνθεί ο κύκλος των «φίλων του Πούτιν». Σε αυτούς δεν περιλαμβάνεται η Ανγκελα Μέρκελ. Περιλαμβάνονται, όμως, πολλοί από διάφορα γερμανικά κόμματα – από την Αριστερά και την Εναλλακτική για τη Γερμανία έως το SPD του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Οπως μέλη της λέσχης των «φίλων Πούτιν», λιγότερο ή περισσότερο φανερά, είναι η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και ο Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία.

Το συμπέρασμα είναι ότι αυτοί που προσπαθούν να αποδυναμώσουν το Βερολίνο, τη γερμανίδα καγκελάριο προσωπικά και την Ευρώπη γενικά δεν είναι μόνο οι ισλαμιστές τρομοκράτες. Των οποίων το πρόβλημα, πάντως, είναι υπαρκτό: πριν από λίγες ημέρες στο Λουντβιχσχάφεν οι γερμανικές υπηρεσίες συνέλαβαν ένα 12χρονο αγόρι. Οπως αποδείχθηκε, είχε εκπαιδευτεί για να πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης. Κι έπειτα, από το γερμανικό έδαφος έχουν φύγει περίπου 820 εθελοντές για τη Συρία και το Ιράκ. Καμιά 30αρια σκοτώθηκαν, 270 έχουν επιστρέψει πίσω. Μπορεί να μην όλοι τους κινούμενες βόμβες. Ούτως ή άλλως όμως αρκούν ελάχιστοι από αυτούς για να τιναχθούν τα πάντα στον αέρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...