Μπορεί το περιοδικό Time να έβαλε «Χ» στο 2020, αλλά αν νομίζετε ότι η φετινή είναι η χειρότερη χρονιά στην ιστορία, τι να πουν και αυτοί που έζησαν το 1349 ή το 1520, για να μην πιάσουμε τον 20ό αιώνα…
Ας δούμε τις βασικές υποψηφιότητες:
Το 1349, η Μαύρη Πανώλη (ή Μαύρος Θάνατος) πλάκωσε την Ευρώπη σκοτώνοντας τον μισό πληθυσμό της.
Το 1520, η ευλογιά σάρωσε την αμερικανική ήπειρο και άφησε πίσω της νεκρούς, το 60%-90% του γηγενούς πληθυσμού της.
To 1918, ήταν σειρά της Ισπανικής Γρίπης να σκοτώσει 50 εκατομμύρια ανθρώπους -τουλάχιστον.
Το 1933, σήμανε την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία με όλα τα γνωστά τραγικά επακόλουθα.
Τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σαφώς και θέτουν υποψηφιότητα για τον τίτλο.
Ομως, όπως επισημαίνει το Medium, οι ιστορικοί έχουν καταλήξει ομόφωνα -και με ευκολία- σε διαφορετικό έτος ως το χειρότερο στην ιστορία: Είναι το 536 μ.Χ.
Ο ιστορικός Μάικλ ΜακΚόρμικ, που ειδικεύεται στον Μεσαίωνα, είχε πει το 2018 στο Science, ότι αυτή η χρονιά ήταν το ξεκίνημα της χειρότερης περιόδου που θα μπορούσε να ζει κανείς στη Γη.
Η χρονιά ξεκίνησε με μία ανεξήγητη, πυκνή ομίχλη που σκέπασε όλο τον πλανήτη και βύθισε στο σκοτάδι ιδίως την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τμήματα της Ασίας, σε 24ωρη βάση, για σχεδόν δύο χρόνια!
Ως αποτέλεσμα, οι θερμοκρασίες παντού έπεσαν προκαλώντας βαρύ χειμώνα. Ηταν η ψυχρότερη δεκαετία των τελευταίων 2.000 χρόνων.
Οι καλλιτέργειες καταστράφηκαν παντού σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία και ο κόσμος πέθαινε από πείνα.
Ομως, τα χειρότερα δεν είχαν έρθει ακόμα. Η περίοδος του ψύχους και της πείνας προκάλεσε οικονομική καταστροφή στην Ευρώπη, ενώ το 541 ξέσπασε η τρομερή πανδημία της πανούκλας, γνωστής και ως Πανώλης του Ιουστινιανού, που προκάλεσε τον θάνατο 100 εκατομμυρίων ανθρώπων και αφάνισε τη μισή Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Μόνο στην Κωνσταντινούπολη, πέθαιναν 5.000 άτομα την ημέρα.
Αυτό το διάστημα του έκτου αιώνα, για πολλούς ιστορικούς συμπίπτει με την αρχή του Μεσαίωνα. Η προέλευση της ομίχλης και του σκότους ήταν ένα μυστήριο για τους επιστήμονες μέχρι πρόσφατα, που ο ΜακΚόρμικ και άλλοι ειδικοί ανακάλυψαν ότι στις αρχές του 536 είχε γίνει μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία, η οποία διασκόρπισε τεράστιες ποσότητες στάχτης στην ατμόσφαιρα. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που άλλαξε το παγκόσμιο κλίμα, τον καιρό και τις καλλιέργειες για πολλά χρόνια.
Ετσι, παρά την πανδημία του κορονοϊού που έλαχε στα δικά μας χρόνια, καταλήγει το Medium, ας θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς που δεν ζούσαμε το 536, όταν ο πλανήτης ήταν στα αλήθεια σκοτεινιασμένος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News