1285
| CreativeProtagon

Ουκρανία: Η Μόσχα παρατάσσει «το σπαθί και την ασπίδα» της

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2022, 15:01
|CreativeProtagon

Ουκρανία: Η Μόσχα παρατάσσει «το σπαθί και την ασπίδα» της

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2022, 15:01

Το ρωσικό καταδρομικό «Στρατάρχης Ουστίνοφ» διέσχισε αυτές τις ημέρες στο Στενό του Γιβραλτάρ. Αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι θα κατευθυνόταν προς την Ιρλανδία. Ωστόσο άλλαξε ρότα και πλέον πλέει στα ύδατα της Μεσογείου, φέροντας πυραύλους που έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν αεροπλανοφόρα, μας πληροφορεί ο Τζιανλούκα ντι Φέο της La Repubblica. Εννοείται πως αμέσως στο κατόπι το ρωσικό πολεμικό το πήραν οι Αμερικανοί, με το καταδρομικό «Ρούζβελτ».

Ωστόσο σε καμία περίπτωση αυτήν τη φορά «δεν πρόκειται περί άσκησης», υπογραμμίζει ο ιταλός δημοσιογράφος, εξηγώντας πως είναι αυτή η πιο επίφοβη φράση, αυτή που τρομάζει ακόμη και τους πιο έμπειρους αξιωματούχους και ήδη κυκλοφορεί σε όλα τα κέντρα διοίκησης του ΝΑΤΟ. Γιατί μέρα με τη μέρα οι κινήσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων καθιστούν ξεκάθαρο ότι η Δύση καλείται να αντιμετωπίσει κάτι πολύ πιο σοβαρό από τακτικούς και στρατηγικούς ελιγμούς.

«Σε μία σκακιέρα που εκτείνεται από τη Βαλτική έως τη Συρία, το Κρεμλίνο παρατάσσει τα πιόνια του σύμφωνα με ένα σχέδιο που δεν αφήνει καμία αμφιβολία: δεν υπάρχει μόνον η προετοιμασία για μία εισβολή αλλά και τα μέσα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε αντίδρασης. Το σπαθί και η ασπίδα, όπως στο έμβλημα της KGB που καθόρισε την ισχύ του Βλαντίμιρ Πούτιν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ντι Φέο.

Το αποδεικνύουν οι ναυτικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα στη Μεσόγειο Θάλασσα. Λίγο πριν εμφανιστεί το καταδρομικό «Ουστίνοφ» στο Γιβραλτάρ, από τη διώρυγα του Σουέζ ξεπετάχτηκε το καταδρομικό «Βαριάγκ», η ναυαρχίδα του Στόλου του Ειρηνικού. Οι δύο μονάδες αποτελούν την αιχμή του δόρατος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού και παρότι ναυπηγήθηκαν στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, αμφότερες εκσυγχρονίστηκαν σχετικά πρόσφατα.

Κατευθύνονται προς τα ύδατα μεταξύ Κύπρου και Συρίας, όπου πρόκειται να ενωθούν με δύο αντιτορπιλικά, τρεις κορβέτες και τρία υποβρύχια που φέρουν σύγχρονους υπερηχητικούς πυραύλους Kalibr. «Πρόκειται για μια στρατηγική θέση: σε περίπτωση σύρραξης, θα αποτελέσουν την πυραυλική ασπίδα που θα μπλοκάρει τον Βόσπορο».

To καταδρομικό «Στρατάρχης Ουστίνοφ» το οποίο φέρει κατευθυνόμενους πυραύλους, μέχρι τα τέλη του προηγούμενου μήνα στάθμευε στη Θάλασσα Μπάρεντς. Πλέον βρίσκεται στη Μεσόγειο και σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Συρία και την Κύπρο | Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Οσον αφορά το σπαθί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της La Repubblica, είναι τα έξι αποβατικά που κατέπλευσαν την περασμένη Παρασκευή στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς. Μάλιστα οι προπαγανδιστές του Κρεμλίνου κοινοποίησαν και βίντεο του κατάπλου, εστιάζοντας κυρίως τις προμήθειες τροφίμων που έφεραν στην Ταρτούς τα ρωσικά αποβατικά, έπειτα από τρεις εβδομάδες κακοκαιρίας που δεν επέτρεπε στα ρωσικά πλοία να προσεγγίσουν το λιμάνι.

Σάλπαραν, ωστόσο, εκ νέου, με προορισμό την Μαύρη Θάλασσα. Την περασμένη Τρίτη το ρωσικό Υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως τρία εκ των έξι αποβατικών βρίσκονταν ήδη στα Δαρδανέλια ενώ την επομένη αναμένονταν να περάσουν τον Βόσπορο και τα υπόλοιπα τρία πλοία. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως πρόκειται να συμμετάσχουν σε ασκήσεις, αλλά είναι αλήθεια πως «οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν μπλοφάρει ξανά στο παρελθόν με παρόμοιο τρόπο πριν από εισβολές», επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η Washington Post.

Τα ρωσικά αποβατικά πλοία χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μεταφορά στρατευμάτων, οχημάτων και λοιπού πολεμικού υλικού στη στεριά. Παρόμοια σκάφη έλαβαν μέρος στη ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008, υπενθυμίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Το γεγονός πως το ρωσικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε πως η μετάβασή τους στη Μαύρη Θάλασσα εντάσσεται στο πλαίσιο ναυτικών ασκήσεων κάθε άλλο παρά καθησυχαστικό είναι, δεδομένου ότι, πλέοντας εκεί, βρίσκονται, πλέον, σε απόσταση… απόβασης από τις ακτές της Ουκρανίας.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε από την Ουάσιγκτον πως η εν λόγω εξέλιξη «δείχνει ότι το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί ακόμα. Η επίσκεψη του προέδρου Μακρόν στη Μόσχα ήταν σημαντική, αλλά δεν έγινε κάποιο θαύμα». Σε άλλη δήλωσή του, όμως, ο ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως κατά τη γνώμη του η Ρωσία δεν βρίσκεται στα πρόθυρα ενός ολοκληρωτικού πολέμου.

Πάντως στην Κριμαία τα έξι ρωσικά αποβατικά θα ενωθούν με άλλα οκτώ παρόμοια σκάφη: «μαζί μπορούν να αποβιβάσουν στις ακτές 140 τεθωρακισμένα οχήματα και περισσότερους από 4.000 πεζικάριους, δημιουργώντας ένα θανατηφόρο προγεφύρωμα πίσω από τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές», αναφέρει ο Τζιανλούκα ντι Φέο.

Το ότι οι ελιγμοί που πραγματοποιούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες, σίγουρα «δεν αποτελούν άσκηση» επιβεβαιώνεται και από τις κινήσεις στην ρωσοουκρανική μεθόριο, με τους Ρώσους να έχουν κατά νου πως στο πλαίσιο μιας εισβολής, θα πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστούν τις θέσεις τους.

Η «εθνοφρουρά» του Πούτιν

«Δεν εξηγείται διαφορετικά η επιλογή να αρχίσουν να κινούνται προς τα εκεί τα σώματα της Rosgvardiya, την εθνοφρουράς της Ρωσίας που ιδρύθηκε από τον Πούτιν και διοικείται από αυτόν. Είναι οι πρετοριανοί του Κρεμλίνου, εξοπλισμένοι για να καταστέλλουν εξεγέρσεις και ανταρσίες, δεν προορίζονται για να πολεμούν στην πρώτη γραμμή, αλλά για να επιβάλλουν την τάξη στις πόλεις», σημειώνει ο ντι Φέο. Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ταυτοποιήθηκαν και δύο μονάδες της Εθνοφρουράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την Τσετσενία, τα μέλη των οποίων είναι οι αφοσιωμένοι και αδίστακτοι μαχητές του Ραμζάν Καντίροφ, του φιλορώσου δικτάτορα της Δημοκρατίας της Τσετσενίας.

Σε αντίθεση με τους απλούς στρατιώτες οι ρώσοι εθνοφρουροί δεν στρατοπεδεύουν σε σκηνές, εγκαθίστανται σε σχολεία ή άλλα δημόσια κτίρια. «Η μαζική συρροή αυτών των πολιτοφυλάκων εγείρει ένα ανησυχητικό ερώτημα, με μία μόνο εύλογη απάντηση: εάν σημειωθεί κάποια επίθεση, αποστολή τους θα είναι να “ειρηνεύσουν” τα εδάφη που θα καταληφθούν», συνοψίζει ο ντι Φέο.

Ρωσικά άρματα μάχης σε κοινή άσκηση με δυνάμεις της Λευκορωσίας | Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Σίγουρα εξίσου ανησυχητικές είναι και οι κινήσεις του ρωσικού στρατού, καθώς σήμερα κατά μήκος των ρωσοουκρανικών συνόρων έχουν ήδη παραταχθεί 83 Ομάδες Τακτικών Ταγμάτων ενώ ακόμη δεκατέσσερις κατευθύνονται προς την ευρύτερη περιοχή.

Το ότι το Κρεμλίνο άρχισε την προηγούμενη Παρασκευή να μετακινεί δυνάμεις από το Νταγκεστάν, το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα άφηνε ποτέ αφύλαχτο, απλά εντείνει τους φόβους για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στην επίμαχη περιοχή εθεάθησαν την Κυριακή και οι αλεξιπτωτιστές της 76ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, οι πρωταγωνιστές όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας κατά την τελευταία δεκαετία, τους οποίες ο Πούτιν παρασημοφόρησε για το θάρρος που επέδειξαν στην Κριμαία το 2014. Σύμφωνα με το Κίεβο στη συνέχεια διείσδυσαν στο Ντονμπάς. 

Συμβολικές κινήσεις στο Κουρσκ

Ρωσικές δυνάμεις μετακινούνται επίσης προς την περιοχή του Κουρσκ που απέχει μόλις εκατό χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα και έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία, καθώς εκεί διεξήχθη το καλοκαίρι του 1943 η μεγαλύτερη αρματομαχία στην Ιστορία και έληξε με νίκη των Σοβιετικών έναντι των Ναζιστών, γεγονός καθοριστικό στην εξέλιξη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, καθώς με την ήττα αυτή άλλαξαν οι ισορροπίες και οι Γερμανοί έχασαν την πρωτοβουλία των κινήσεων που είχαν έως τότε.

«Το υπογράμμισαν τα τηλεοπτικά προγράμματα που προσπαθούν να συσχετίσουν στη συνείδηση του ρωσικού λαού τον πατριωτικό πόλεμο κατά των ναζιστών με την ανάγκη αντίστασης στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ», σημειώνει σχετικά ο ντι Φέο, προσθέτοντας, ωστόσο, πως δεν πείθονται όλοι στη Ρωσία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν συνομιλίες που αποκαλύπτουν ότι μερικοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ανησυχούν πως μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν πιο δαπανηρή και δύσκολη από όσο αντιλαμβάνεται το Κρεμλίνο και ο ηγέτης της Ρωσίας.

Ομως οι πολεμικές προετοιμασίες δεν σταματούν. Ο Πούτιν θέλει να καταστήσει σε όλους σαφές πως η Ρωσία είναι εκ νέου μία υπερδύναμη. Το καίριο ερώτημα που εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητο αφορά το πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει για να πετύχει τον στόχο του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...