497
O Βολόντιμιρ Ζελένσκι υποδέχεται στο Κίεβο τον Εμανουέλ Μακρόν | Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ο Μακρόν στο Κίεβο: Καταφέραμε να «παγώσει» η κρίση

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2022, 13:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 8/2/2022, 18:19
O Βολόντιμιρ Ζελένσκι υποδέχεται στο Κίεβο τον Εμανουέλ Μακρόν
|Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ο Μακρόν στο Κίεβο: Καταφέραμε να «παγώσει» η κρίση

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2022, 13:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 8/2/2022, 18:19

Δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στην κρίση ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση για το ουκρανικό ζήτημα, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, την Τρίτη, φτάνοντας στο Κίεβο από τη Μόσχα.

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «επιτεύχθηκε ο στόχος» στη συζήτησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν: «Για μένα το θέμα ήταν να παγώσει το παιγνίδι για να εμποδισθεί μία κλιμάκωση και να ανοίξουν νέες προοπτικές. Αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε από την Μόσχα στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι δεν σκέφτηκε ποτέ, «ούτε για ένα δευτερόλεπτο», ότι ο Πούτιν «ήταν έτοιμος να κάνει οποιαδήποτε κίνηση».

Στο Κίεβο, τον υποδέχθηκε ο ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Ο γάλλος πρόεδρος μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι οι ηγέτες τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν τις συμφωνίες του Μινσκ.

«Εχουμε τώρα τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις», είπε ο Μακρόν στον Ζελένσκι.

Οι συμφωνίες του Μινσκ υπογράφηκαν το 2014 και το 2015 από τους ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας ως απάντηση στη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας. Θέτουν ως στόχο τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Από τη μεριά του, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία επιδιώκει να δει απτά βήματα από τον Πούτιν για να αποδείξει ότι μιλά σοβαρά για αποκλιμάκωση των εντάσεων και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα.

«Θεωρώ ότι η ανοιχτή στάση είναι πάντα κάτι εξαιρετικό, εάν είναι αλήθεια και δεν είναι παιγνίδι, αλλά η σοβαρή ανοιχτή στάση και η κατανόηση ότι υπάρχει κίνδυνος και ότι δεν είναι αστεία. Στην ουσία , δεν πιστεύω πολύ στα λόγια, θεωρώ ότι ο κάθε πολιτικός έχει ανοιχτή στάση όταν κάνει συγκεκριμένα βήματα. Στην περίπτωση μας, αυτά είναι τα βήματα για την αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Μετά την επιστροφή του στο Παρίσι, ο Μακρόν θα συνομιλήσει ξανά τηλεφωνικά με τον Πούτιν.

Τη Δευτέρα, μετά τη συνάντησή του με τον Μακρόν, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι προτάσεις του Μακρόν είναι μεν ενδιαφέρουσες και ρεαλιστικές, ωστόσο θα συζητηθούν ξανά μόλις εκείνος ενημερωθεί και στο Κίεβο από την ουκρανική ηγεσία.

Ο Μακρόν διανυκτέρευσε σε ξενοδοχείο της Μόσχας και όχι στο Κρεμλίνο

Ο Εμμανουέλ Μακρόν διανυκτέρευσε στην Μόσχα, επιλέγοντας ο ίδιος να μείνει στο ξενοδοχείο και όχι στο Κρεμλίνο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι την παρούσα περίοδο στην σουίτα των ξένων ηγετών στο Κρεμλίνο πραγματοποιούνται επισκευαστικές εργασίες, προσέθεσε ωστόσο, ότι «η πλειοψηφία των επισκεπτών παρόλα αυτά επιλέγει να μείνει σε ξενοδοχεία, επειδή στο Κρεμλίνο δεν μπορεί να μείνει μια πολυάριθμη αντιπροσωπεία για ευνόητους λόγους».

Ο Πεσκόφ υπενθύμισε ότι το ζεστό γεύμα των δύο προέδρων περιελάμβανε ρωσική κουζίνα και ρωσικά κρασιά. Οπως είχε αναφερθεί την προηγούμενη ημέρα, το γεύμα που παρέθεσε ο Πούτιν στον Μακρόν, περιελάμβανε οξύρρυγχο, τάρανδο, αχλαδόπιτα και άλλα πιάτα. Ανάμεσα στα κρασιά του μενού ήταν το Chardonnay, Usadba Divnomorskoye, που παρήχθη στη Ρωσία το 2015, και ένα κρασί Rebo του ίδιου παραγωγού, επίσης του 2015.

Μετά το τέλος των συνομιλιών, ο Μακρόν έκανε έναν νυχτερινό περίπατο στην Κόκκινη Πλατεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...