489
Ο γιατρός ενημερώνει τον ασθενή του για την εξέλιξη της νόσου | Shutterstock

Καρκίνος του προστάτη: κομπιουτεράκι μετράει αν και πόσο επικίνδυνος είναι

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2019, 17:17
Ο γιατρός ενημερώνει τον ασθενή του για την εξέλιξη της νόσου
|Shutterstock

Καρκίνος του προστάτη: κομπιουτεράκι μετράει αν και πόσο επικίνδυνος είναι

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2019, 17:17

Στη διαπίστωση ότι οι γιατροί υπερεκτιμούν τη θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη τουλάχιστον στις μισές περιπτώσεις, κατέληξαν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Αυτό σημαίνει ότι καταφεύγουν σε επεμβάσεις που δεν χρειάζονται. Μάλιστα, για να λύσουν το πρόβλημα, δημιούργησαν ένα καινούργιο τεστ, το οποίο θα προβλέπει με αρκετά μεγαλύτερη ακρίβεια το πόσο επικίνδυνη είναι η εξέλιξη της νόσου.

Περίπου στο 50% των ανδρών που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη, δίνεται η δυνατότητα «ενεργής παρακολούθησης» με χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία, μόνο η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Κι αυτό για να αποφευχθούν παρενέργειες όπως η στυτική δυσλειτουργία και η  ακράτεια ούρων μετά το χειρουργείο. «Οι περισσότεροι γιατροί δεν έχουν ιδέα για την εξέλιξη της νόσου, καθώς δεν υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνουν σωστές προβλέψεις. Πώς λοιπόν ο ασθενής θα λάβει απόφαση για το τι πρέπει να ακολουθήσει, όταν δεν μπορεί να έχει τεκμηριωμένη ιατρική άποψη», διερωτάται ο Βίνσεντ Γναναπραγκασάμ, ουρολόγος, υπεύθυνος της μελέτης.

Ωστόσο, η επιλογή μεταξύ ενεργητικούς παρακολούθησης και επιθετικής θεραπείας είναι δύσκολη. Η ενεργός παρακολούθηση συνεπάγεται τακτικό έλεγχο (για παράδειγμα κάθε 3 με 6 μήνες), αφού ο καρκίνος του προστάτη είναι πάθηση που εξελίσσεται αργά. Η παρακολούθηση συνιστάται σε ασθενείς συνήθως μεγάλης ηλικίας με ένα μικρό όγκο, ο οποίος δεν είναι πολύ επιθετικός ή σε ασθενείς που έχουν μικρό προσδόκιμο επιβίωσης εξαιτίας άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Η επιλογή αυτή αξιολογείται με βάση τα χαρακτηριστικά ευρήματα της βιοψίας. Αλλά όπως έχει αποδειχθεί, ο συγκεκριμένος τρόπος δεν είναι καθόλου ακριβής, αν και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα «εργαλεία» που έχουν οι γιατροί στο χέρι τους για εκτίμηση της κατάστασης.

Τη λύση σε μία από τις πιο συχνές ιατρικές «σπαζοκεφαλιές», έρχονται να δώσουν τώρα  ειδικοί από το Κέιμπριτζ, οι οποίοι δημιούργησαν μία ηλεκτρονική αριθμομηχανή, με την οποία μπορούν να εκτιμήσουν όχι μόνο τις πιθανότητες επιβίωσης, αλλά και κατά πόσο η επιθετική θεραπεία θα βελτίωνε τις πιθανότητές της.

Τα στοιχεία για το «κομπιουτεράκι» υπολογισμού ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας που ολοκληρώθηκε χθες στην Βαρκελώνη. Σύμφωνα με αυτά, το κομπιουτεράκι διαπίστωσε ότι μόνο το 5% χρειάζεται ριζική θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη, ενώ για τα ίδια περιστατικά οι γιατροί εκτίμησαν ότι τα 25 άτομα θα έπρεπε να κάνουν ριζική προστατεκτομή. Κάτι που σημαίνει ότι τις ανεπιθύμητες ενέργειες τις επέμβασης θα υποστούν ακόμη λιγότεροι άντρες και μάλιστα θα είναι εκτός κινδύνου. Όλα αυτά βέβαια αν το κομπιουτεράκι καταφέρει να αποδείξει και στην κλινική πράξη ότι σώζει ζωές.

Όταν ο καρκίνος είναι στο αρχικό στάδιο (τοπικός) θεραπεύεται 100% με χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία αλλά όταν έχει κάνει μετάσταση η πιθανότητα ίασης είναι 30%. Επειδή στο αρχικό στάδιο δεν υπάρχουν συμπτώματα, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται ο έλεγχος ρουτίνας για να εντοπιστεί ο καρκίνος όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αυτός ο έλεγχος περιλαμβάνει το τεστ PSA και τη δακτυλική εξέταση. Πάνω από 1.800 Έλληνες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρκίνο του προστάτη και ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά αν όλοι οι άνδρες υποβάλλονταν μετά τα 50 έτη σε περιοδικό προληπτικό έλεγχο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...