1709
Το αρχηγείο του Αϊζενχάουερ κατά την απόβαση στη Νορμανδία μετατράπηκε σε ιδιωτικές κατοικίες «Four Seasons». Ενας από τους ολιγάρχες που αγόρασαν εδώ είναι και ο εικονιζόμενος Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων του Σκορπιού | CreativeProtagon / 20gs

Η πολυτελής φωλιά των ολιγαρχών στο «Λόντονγκραντ»

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 3 Απριλίου 2022, 16:08
Το αρχηγείο του Αϊζενχάουερ κατά την απόβαση στη Νορμανδία μετατράπηκε σε ιδιωτικές κατοικίες «Four Seasons». Ενας από τους ολιγάρχες που αγόρασαν εδώ είναι και ο εικονιζόμενος Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων του Σκορπιού
|CreativeProtagon / 20gs

Η πολυτελής φωλιά των ολιγαρχών στο «Λόντονγκραντ»

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 3 Απριλίου 2022, 16:08

Πλατεία σύμβολο στα μυθιστορήματα του Καρόλου Ντίκενς, της Τζέιν Οστεν και του Οσκαρ Ουάιλντ, εδώ και πάνω από 300 χρόνια η Γκρόσβενορ Σκουέαρ δεν έχει πάψει να είναι μια από τις πιο περιζήτητες περιοχές όχι μόνο του Λονδίνου αλλά της Βρετανίας ολόκληρης. Ετσι, όταν η Finchatton, εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, μετέτρεψε το αρχηγείο του Αϊζενχάουερ κατά την απόβαση στη Νορμανδία σε ιδιωτικές κατοικίες «Four Seasons», τις πρώτες στον κόσμο που προσφέρουν υπηρεσίες πολυτελούς ξενοδοχείου στους ενοίκους τους σε 24ωρη βάση, οι αγοραστές ήταν πρόθυμοι να δώσουν έως και 52 εκατ. λίρες (62 εκατ. ευρώ) σε μετρητά για ένα διαμέρισμα, αναφέρει το ρεπορτάζ των Χέιλι Ντίξον και Σαμ Χολ στην Telegraph.

Το «Twenty Grosvenor Square» είναι η επιτομή της χλιδής: μεταξύ άλλων παροχών διαθέτει ιδιωτική αίθουσα κρασιού και κάβα με τον δικό της σομελιέ, σεφ, και ένα υπερσύγχρονο γυμναστήριο με σπα και πισίνα 25 μέτρων. Αποδεικνύεται επίσης ότι βρίσκεται στην καρδιά του «Λόντονγκραντ», όπως είναι το παρατσούκλι του Λονδίνου, όπου ρώσοι πολυεκατομμυριούχοι έχουν αγοράσει με το παράνομο χρήμα τους υπερπολυτελείς κατοικίες, με έναν δισεκατομμυριούχο ολιγάρχη, ανάμεσά τους, που αντιμετωπίζει κυρώσεις.

Το… καθιστικό ενός διαμερίσματος στο κτίριο «Twenty Grosvenor Square»

Ο Αλεξ Μίσελεν, ένας από τους δύο πρώην συμμαθητές που ίδρυσαν τη Finchatton, περιγράφει το Twenty Grosvenor Square ως το «μέλλον της υψηλής ποιότητας ζωής»: μια ιδιωτική κατοικία με όλα τα οφέλη ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων.

«Περισσότερα από τα μισά διαμερίσματα έχουν πουληθεί σε Βρετανούς μέχρι στιγμής», ισχυρίστηκε ο Μίσελεν λίγο μετά την έναρξη των πωλήσεων το 2019, αλλά σημείωσε, επίσης, ότι το κτίριο του Μέιφερ όπου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ σχεδίασε την περίφημη D-Day (την Απόβαση στη Νορμανδία) είχε «προσελκύσει και το ενδιαφέρον αμερικανών αγοραστών».

Στην πραγματικότητα, μια έρευνα για την ιδιοκτησία αποκαλύπτει τον μικρόκοσμο των ιδιοκτητών των πολυτελών ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα δύο πιο ακριβά ρετιρέ αγοράστηκαν από άτομα ρωσικής καταγωγής που συνδέονται είτε άμεσα είτε μέσω γάμου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρουν οι Ντίξον και Χολ στην Telegraph.

Η Σβετλάνα Μέτκινα έχει βελγική υπηκοότητα, ωστόσο έχει γεννηθεί στη Ρωσία και ο σύζυγός της, Μισέλ Λίτβακ, φέρεται να ανήκει στον στενό κύκλο του Βλαντίμιρ Πούτιν | EPA/STR

Η Σβετλάνα Μέτκινα, η γεννημένη στη Μόσχα ηθοποιός με βελγική υπηκοότητα, γνωστή για ένα μικρό ρόλο στην ταινία «Bobby» (2006), πλήρωσε 51.883.694 λίρες (61.407.937 ευρώ) σε μετρητά για το πρώτο ρετιρέ και τέσσερις θέσεις πάρκινγκ, και άλλα τρία εκατομμύρια λίρες (3,55 εκατ. ευρώ) για ένα δεύτερο διαμέρισμα.

Ο σύζυγός της, Μισέλ Λίτβακ, βέλγος επιχειρηματίας ρωσικής καταγωγής, λέγεται ότι είναι «γνωστός για τις στενές σχέσεις του» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και το 2019 έλαβε τη ρωσική υπηκοότητα με προεδρικό διάταγμα. Ο ιδιοκτήτης του διπλανού ρετιρέ αξίας 50,5 εκατομμυρίων λιρών (60 εκατ. ευρώ) είναι ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ένας από τους πλουσιότερους ολιγάρχες της Ρωσίας, ιδιοκτήτης της  ποδοσφαιρικής ομάδας του Μονακό, γνωστότερος σε εμάς ως ο νέος ιδιοκτήτης του Σκορπιού, ο οποίος βλέπει τώρα την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του.

Τα αρχεία της βρετανικής υπηρεσίας Companies House για την εταιρεία διαχείρισης του ακινήτου δείχνουν ότι οι 16 από τους 25 κατονομαζόμενους διευθυντές δεν είναι βρετανοί υπήκοοι αλλά προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα χωρών. Μόνο 10 από τους 25 αναφέρουν το επάγγελμά τους. Οκτώ από τις 37 κατοικίες του συγκροτήματος αγοράστηκαν απευθείας, χωρίς υποθήκες. Επιπλέον, το ακίνητο είναι ιστορικό: κάποτε ανήκε σε βαρόνους, κόμητες, δούκες, πριν το κάνουν οι Ιταλοί πρεσβεία τους τη δεκαετία του 1880.

Το κτίριο έχει αλλάξει και ιδιοκτήτες και χρήση πολλές φορές, ωστόσο η ιταλική φινέτσα παραμένει

Το 1932 πέρασε στη διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και οι χώροι του χρησιμοποιήθηκαν ως Αίθουσες Πολέμου του στρατηγού Αϊζενχάουερ, από τις οποίες κατηύθυνε τις συμμαχικές δυνάμεις το 1944. Στη συνέχεια, το 2007, το ακίνητο πουλήθηκε για 250 εκατ. λίρες (300 εκατ. ευρώ) σε μια κοινοπραξία ιδιωτών επενδυτών στην οποία φέρεται να συμμετέχει και ο Ρίτσαρντ Κέαρινγκ, συνιδρυτής ομίλου εστιατορίων, ο λεγόμενος και «Βασιλιάς του Μέιφερ».

Το 2013, χωρίς να έχει γίνει καμία εργασία, το Νο 20 βγήκε ξανά προς πώληση και η Finchatton το απέκτησε σε συνεταιρισμό με το Επενδυτικό Ταμείο του Αμπου Ντάμπι. Είχαν άδεια να αλλάξουν τα πάντα εκτός από την ιταλική πρόσοψη του 18ου αιώνα του ακινήτου των 23.336 τμ και το μετέτρεψαν σε 37 πλήρη διαμερίσματα με 6.000 τ.μ. ιταλικού μαρμάρου και στέγη από σχιστόλιθο Ουαλίας.

Τώρα, το προσωπικό της αλυσίδας «Four Seasons» είναι σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο. Εφοδιάζουν τα ψυγεία των ενοίκων, πλένουν τα ρούχα τους, τους στέλνουν ιδιωτικούς σεφ για τα δείπνα τους, ακόμη και τον σκύλο βγάζουν βόλτα, ενώ δύο φύλακες με αετίσιο βλέμμα εμποδίζουν την είσοδο οποιουδήποτε μη ενοίκου. Εξάλλου, η ελίτ των πλουσίων είναι διαβόητη για την επιθυμία της για ιδιωτικότητα.

Από το Λονδίνο στο Σκορπιό

Ο Ριμπολόβλεφ κέρδισε τα δισεκατομμύρια του από την ιδιοκτησία της Uralkali, μιας εταιρείας λιπασμάτων ποτάσας, και έχει ιστορία στο να εκτινάσσει στα ύψη τις τιμές ακινήτων: το 2008, για παράδειγμα ξόδεψε 95 εκατ. δολάρια (85,5 εκατ. ευρώ) για να αγοράσει μια έπαυλη στη Φλόριντα από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το 2010, φέρεται να αναγκάστηκε να πουλήσει τις μετοχές του στην Uralkali σε στενούς φίλους του ρώσου προέδρου. Αλλά τώρα απειλείται με κυρώσεις, αφού το όνομά του βρίσκεται στη λίστα η οποία καταρτίστηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο με τα άτομα που διατηρούν δεσμούς με τον Πούτιν. Να θυμίσουμε ότι ο Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, ως  ιδιοκτήτης του Σκορπιού, έχει ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο: να μεταμορφώσει του αγαπημένο νησί του Αριστοτέλη Ωνάση σε πολυτελές τουριστικό θέρετρο για VIP. Εχει πάρει έγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης και, σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται το καλοκαίρι του 2024 .

Ο Ριμπολόβλεφ είναι το πρόσωπο «Ε» σε μια ενότητα για «κλεπτοκράτες και ανώτερα πολιτικά στελέχη της Ρωσικής Ομοσπονδίας» για τα οποία ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. Το πρόσωπο «Α» είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο «Επίτιμος Πετρελαιάρχης» που… δεν ξέρει τον Πούτιν

Ενας άλλος ιδιοκτήτης είναι ο Νικολάι Μπουχάνστοφ, ο οποίος γεννήθηκε στο Καζακστάν, και η δουλειά του στη ρωσική βιομηχανία του χάρισε τον τίτλο του «Επίτιμου Πετρελαιάρχη», καθώς και την «Ευγνωμοσύνη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Ο Μπουχάνστοφ, ο οποίος δεν έχει πλέον δεσμούς με τη Ρωσία, είχε εργαστεί ως σύμβουλος του υπουργού Ενέργειας της χώρας του και κατείχε ανώτερες θέσεις στον κρατικό κολοσσό Rosneft.

Μια… ταπεινή Bentley στην είσοδο του πολυτελούς μεγάρου των Κροίσων. Ο αριθμός στην πινακίδα κυκλοφορίας (20GS: Twenty Grosvenor Square) προδίδει ότι πρόκειται για διαφημιστικό τρικ

Σε έγγραφα που σχετίζονται με το Twenty Grosvenor Square, όπου αγόρασε το διαμέρισμά του έναντι 19,4 εκατ. λιρών με δάνειο από μια αυστριακή ιδιωτική τράπεζα, αναφέρει ότι έχει βουλγαρική εθνικότητα. Τον περασμένο μήνα, η Βουλγαρία προχώρησε στην ανάκληση της υπηκοότητας που του είχε δοθεί με τη γνωστή διαδικασία της επένδυσης σε ακίνητο συγκεκριμένης αξίας. Οταν η Daily Telegraph επικοινώνησε μαζί του, ο Μπουχάνστοφ ισχυρίστηκε ότι «δεν είχε ποτέ επαφές με τον κ. Πούτιν», δεν είχε καμία σχέση μαζί του και ότι οι τιμές που του απονεμήθηκαν ήταν για τον επαγγελματισμό του στις επιχειρήσεις πριν από περισσότερα από 20 χρόνια.

Ο Μπουχάνστοφ, ο οποίος έφυγε από τη Ρωσία το 2015 και παραιτήθηκε από την υπηκοότητά του το 2019, είπε ακόμη ότι ήταν «εξοργισμένος» από τα γεγονότα στην Ουκρανία και επί του παρόντος ιδρύει μια φιλανθρωπική οργάνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο για την υποστήριξη των ουκρανών φοιτητών.

Σαν σταρ του σινεμά

Η Μέτκινα, ωστόσο, δεν απάντησε σε ερωτήσεις της βρετανικής εφημερίδας σχετικά με την οικονομική δυνατότητα που είχε να αγοράσει τα δύο πανάκριβα διαμερίσματα χωρίς υποθήκη.

Ο σύζυγός της Μισέλ Λίτβακ είναι συνιδρυτής της Bold Films, με παραγωγές πολυάριθμων εισπρακτικών επιτυχιών, όπως οι ταινίες «Drive» (2011), «Χωρίς μέτρο» («Whiplash», 2014) και «Νυχτερινός Ανταποκριτής» («Nightcrawler», 2014).  Γεννήθηκε στο Λένινγκραντ αλλά η οικογένειά του διέφυγε από τη Σοβιετική Ενωση στο Βέλγιο όταν ήταν παιδί. Ιδρυσε επίσης την εταιρεία logistics OTEKO, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο λιμάνι πολλαπλών εμπορευμάτων στη Ρωσία. Φωτογραφίες στον ιστότοπο του Κρεμλίνου δείχνουν τον Πούτιν να επισκέπτεται μία από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Ενας εκπρόσωπός του δήλωσε: «Ο κ. Λίτβακ δεν είναι πολιτικός αλλά ένας σκληρά εργαζόμενος επιχειρηματίας που έχει δημιουργήσει πολυάριθμες επιχειρήσεις. Τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν αποκτηθεί από κέρδη της πολυετούς καριέρας του. Το ρωσικό εγχείρημα του κ. Λίτβακ είναι ένα πλήρως ιδιωτικό greenfield project, που δεν έχει λάβει κρατική χρηματοδότηση καμίας μορφής».

Διακριτική πολυτέλεια. Ο,τι λάμπει μπορεί να μην είναι χρυσός αλλά αξίζει περίπου το ίδιο…

Ο Λίτβακ είχε προηγουμένως καταχωρίσει τη διεύθυνσή του στο Companies House σε ένα άλλο διαμέρισμα 56 εκατ. λιρών στο One Hyde Park, το οποίο ανήκει σε μια offshore, την Motion Incorporation.

Εκπρόσωπός του δήλωσε ότι ο μόνος δεσμός του με την εταιρεία ήταν μια προηγούμενη συμφωνία μίσθωσης. Οι περίπλοκες συναλλαγές είναι σύμπτωμα του ρωσικού πλούτου στο Λονδίνο, με ακίνητα που αγοράζονται συχνά μέσω υπεράκτιων εταιρειών ή φέρονται σε ονόματα συζύγων και μελών της οικογένειας. Οι βρετανοί βουλευτές έχουν ζητήσει να επιβληθούν κυρώσεις σε μέλη οικογενειών, μάλιστα στη λίστα προστέθηκε την περασμένη εβδομάδα και η θετή κόρη του Σεργκέι Λαβρόφ.

Η οικογένεια Τσέρνεϊ

Μια άλλη κάτοικος του Twenty Grosvenor Square είναι η Αννα Τσέρνεϊ, η οποία αγόρασε το διαμέρισμά της αξίας 33 εκατ. λιρών με τη βοήθεια χρημάτων από την Swiss Private Bank EFG. Είναι παντρεμένη με τον γεννημένο στο Ουζμπεκιστάν δισεκατομμυριούχο Μάικλ Τσέρνεϊ ο οποίος έκανε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στη ρωσική βιομηχανία αλουμινίου. Και το 2012, ο γάμος τους, έγινε πρωτοσέλιδο, γιατί το όνομά του συνδεόταν με τους άγριους «πολέμους του αλουμινίου» που ξέσπασαν στη Ρωσία τη δεκαετία του 1990 και τη διαμάχη του σε δικαστήριο του Λονδίνου με τον ολιγάρχη Ολεγκ Ντεριπάσκα τον οποίο κατηγορούσε ότι δεν τήρησε μια οικονομική τους συμφωνία, ενώ ο Τσέρνεϊ κατηγορήθηκε για σχέσεις με τη ρωσική μαφίσ.

Η κόρη τους Στέφανι Τσέρνεϊ διαθέτει επίσης ένα διαμέρισμα στο Twenty Grosvenor Square. Η μητέρα Τσέρνεϊ είπε στην Telegraph ότι χώρισε από τον σύζυγό της το 2000 και το διαζύγιό τους βγήκε το 2013, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την προέλευση του πλούτου της. Η θυγατέρας Τσέρνεϊ δεν απάντησε καν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...