Διεθνής κοινοπραξία δημοσιογράφων εντόπισε περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε 35 ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα των δυτικών κυρώσεων.
Τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται διάσπαρτα στον πλανήτη, κάποια ανήκουν φανερά στους μεγιστάνες και άλλα όχι, ενώ η αξία τους υπολογίζεται σε 17 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οπως σημειώνει ο Guardian, σε αυτά περιλαμβάνονται υπεράκτιοι τραπεζικοί λογαριασμοί, ιδιωτικά τζετ, υπερπολυτελή γιοτ και πολυτελή ακίνητα στο Λονδίνο, την Τοσκάνη, τη Γαλλική Ριβιέρα, το Ντουμπάι, τις Αλπεις, τη Νέα Υόρκη και πολλά ακόμα μέρη.
Κοινό στοιχείο όλων των ολιγαρχών, οι στενοί τους δεσμοί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, για αυτό άλλωστε συμπεριλήφθηκαν στη λίστα με τις κυρώσεις της Δύσης.
Οι συνεργάτες του Αλεξέι Ναβάλνι είχαν υποδείξει πολλούς ολιγάρχες στις δυτικές κυβερνήσεις, ως στενούς συνεργάτες του Πούτιν και όλοι, εκτός ενός, συμπεριλήφθηκαν στη λίστα με τις κυρώσεις.
Ο Guardian συνεργάζεται με την ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς και άλλους διεθνείς οργανισμούς και παρουσιάζει τα πρώτα ευρήματα της έρευνας του Παρατηρητηρίου Ρωσικών Περιουσιακών Στοιχείων. Το παρατηρητήριο καταγράφει την περιουσία 35 Ρώσων, στους οποίους συγκαταλέγονται τέσσερις από τους πλουσιότερους ολιγάρχες, προέδρους κρατικών εταιρειών, ιδιοκτήτες ΜΜΕ, επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών, υπουργούς, πολιτικούς συμβούλους και περιφερειάρχες.
Οπως είπε χαρακτηριστικά βρετανός βουλευτής, «τα πιόνια του Πούτιν πρέπει να υποστούν τις πιο σοβαρές κυρώσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε άμεσα, γιατί μέσω αυτών ο Πούτιν και ο στενός του κύκλος διατηρούν την περιουσία τους. Αν κυνηγήσουμε τους βοηθούς του, κυνηγάμε τον ίδιο. Και μπορούμε να το κάνουμε γιατί έχουν επιλέξει το Λονδίνο. Ζουν εδώ, στο “Λόντονγκραντ”».
Πράγματι, στο Λονδίνο και άλλα μέρη της Αγλλίας, οι ρώσοι ολιγάρχες έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, που υπολογίζεται σε περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια, η οποία συνδέεται κυρίως με τους Ρόμαν Αμπράμοβιτς, Αλισερ Ουσμάνοφ, Ολεγκ Ντεριπάσκα και Ιγκόρ Σουβάλοφ, μέσω εταιρειών, συγγενών ή καταπιστευμάτων.
Συγκεκριμένα, οι τέσσερις βρέθηκαν να σχετίζονται με 145 συνολικά περιουσιακά στοιχεία στη Βρετανία, ανάμεσά τους 35 επαύλεις, 43 διαμερίσματα και 27 άλλα ακίνητα. Παράλληλα, βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία ότι επτά γιοτ, 11 ιδιωτικά τζετ και ελικόπτερα, συνολικής αξίας δύο δισ. δολαρίων, ανήκουν σε έξι μόνο Ρώσους.
Κάποια ήταν ήδη γνωστά, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη εισβολή ακτιβιστών στην έπαυλη του Ντεριπάσκα στην πλατεία Μπελγκράβια, στην ακριβή γειτονιά του Λονδίνου, αλλά και την κατάσχεση των γιοτ των Ουσμάνοφ, Γενάντι Τιμτσένκο και Ιγκόρ Σέτσιν.
Αλλα είναι καλά κρυμμένα, όπως σημείωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών: «Οι ρώσοι ολιγάρχες και η ισχυρή ρωσική ελίτ χρησιμοποιούν συγγενείς για να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία και να κρύψουν την τεράστια περιουσία τους».
Εκτός Βρετανίας, το Παρατηρητήριο ανακάλυψε:
- Είκοσι έξι περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον Ντεριπάσκα, τον αγαπημένο βιομήχανο του Πούτιν. Ανάμεσά τους βρίσκονται δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές, ένα ξενοδοχείο στις αυστριακές Αλπεις, ένα υπερπολυτελές γιοτ, ένα 60μετρο σκάφος υποστήριξης με ελικοδρόμιο και πολυτελή ακίνητα σε Λονδίνο, Παρίσι, Ουάσινγκτον, Νέα Υόρκη και τέσσερις βίλες στη Σαρδηνία.
- Δύο ιδιωτικά τζετ -ένα Gulfstream G650, αξίας 65 εκατ. δολαρίων και ένα Bombardier Global Express- συνδέονται με τον Σουβάλοφ, πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό και νυν πρόεδρο της κρατικής αναπτυξιακής εταιρείας. Το ίδιο και τρία πολυτελή ακίνητα σε αυστριακές Αλπεις, Τοσκάνη και Ντουμπάι.
- Εταιρείες διαχείρισης ακινήτων ανήκουν στις οικογένειες των Νικολάι Τοκάρεφ, πρόεδρο της κρατικής εταιρείας αγωγών Transneft, και του Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπροσώπου του Κρεμλίνου. Ο πρώτος έχει ακίνητα στο κροατικό νησί Λόσινι, αγαπημένο προορισμό των πλούσιων Ρώσων, σύμφωνα με τον Guardian, ενώ ο Πεσκόφ διαθέτει ένα ακριβό διαμέρισμα στο Παρίσι.
- Αλλα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρείες, καταπιστεύματα και συγγενείς, εγείροντας ερωτήματα για την προέλευση των χρημάτων με τα οποία αγοράστηκαν.
Τα στοιχεία της έρευνας προέρχονται από δημόσιες πηγές, από τη δουλειά της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων με την ονομασία Offshore Leaks, από το δίκτυο της αμερικανικής κυβέρνησης που καταγράφει ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές, FinCen και από αναφορές υπηρεσιών πληροφοριών.
Η βρετανική εφημερίδα ζήτησε από τους ρώσους ολιγάρχεςνα σχολιάσουν τα ευρήματα. Οι μόνο που απάντησαν ήταν οι εκπρόσωποι του Ντεριπάσκα και του Ουσμάνοφ.
«Δεν ξέρουμε πώς η δημοσίευση τέτοιων στοιχείων εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Εκτός αν ως δημόσιο συμφέρον εννοείτε την ενθάρρυνση καταληψιών να καταπατήσουν ιδιωτική περιουσία, όπως έκαναν στο Λονδίνο, στο σπίτι που ανήκει στους συγγενείς του κ. Ντεριπάσκα. Ολη η περιουσία του αποκτήθηκε με νόμιμα μέσα. Η υστερία των ΜΜΕ είναι θλιβερή και δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να αποκαλεί κλεπτοκράτη τον κ. Ντεριπάσκα. Το κυνήγι μαγισσών εναντίον της Ρωσίας, θύμα του οποίου είναι και ο κ. Ντεριπάσκα, έχει αποκλειστικά πολιτικά κίνητρα», ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του ρώσου «βασιλιά του αλουμινίου».
Ο εκπρόσωπος του Ουσμάνοφ, από την πλευρά του, σχολίασε: «Η περιουσία του κ. Ουσμάνοφ δημιουργήθηκε μέσω πετυχημένων επενδύσεων, που μερικές φορές εμπεριείχαν ρίσκο, όπως και με την αποτελεσματική διαχείριση της περιουσίας, που είναι η ουσία της επιχειρηματικότητας. Είναι λάθος να χαρακτηρίζεται η πηγή των χρημάτων ως “αδιαφανής” και βλάπτει την φήμη του κ. Ουσμάνοφ ως έντιμου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News