842
| CreativeProtagon

Ο πυγμάχος δήμαρχος του Κιέβου απέναντι στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2022, 11:31
|CreativeProtagon

Ο πυγμάχος δήμαρχος του Κιέβου απέναντι στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2022, 11:31

Ο δήμαρχος του Κιέβου έχει κατέβει, λέει, στους δρόμους για να πολεμήσει τον στρατό του Πούτιν. «Εδώ οι συμπολίτες μου κάθε ηλικίας έχουν γίνει στρατιώτες, κι εγώ που μπορώ, τι περιμένω;», ήταν η φράση  που φαίνεται να είπε στον εαυτό του και πήρε την απόφαση στη στιγμή.

Το «εγώ που μπορώ», δεν ειπώθηκε τυχαία. Ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο, 50 ετών, όπως και ο αδελφός του Βλαντίμιρ, 45, είναι πρώην παγκόσμιοι πρωταθλητές πυγμαχίας. Εχουν ήδη καταταγεί ως εθελοντές στον ουκρανικό στρατό. Και το λέει η ψυχή τους. Ιδίως τώρα που βλέπουν τον τόπο τους να ισοπεδώνεται και τους συμπατριώτες τους να πεθαίνουν και να γίνονται πρόσφυγες.

Την περασμένη Τετάρτη, ο αυστραλός δημοσιογράφος Κρις Ρίζον πλησίασε στον δρόμο τον δήμαρχο, που περπατούσε μέσα στα ερείπια μιας βομβαρδισμένης πολυκατοικίας, και του είπε«Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι χτυπάει μόνο στρατιωτικούς στόχους – τι έχετε να μας πείτε;». 

Kyiv Mayor Vitali Klitschko points at a residential building damaged by shelling, as Russia’s invasion of Ukraine continues, in Kyiv, in this still image taken from social media video released March 18, 2022. Vitali Klitschko/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

«Bullshit, sorry» (σε ελεύθερη μετάφραση, «Μαλακίες, με συγχωρείτε»), «αυτό το κτίριο, σας φαίνεται στρατιωτικός στόχος; Bullshit ξανά», απάντησε αμέσως και θυμωμένα. Αυτή η «μίνι συνέντευξη», μόλις 12 δευτερολέπτων, έγινε αμέσως viral, με 7,4 εκατομμύρια κλικ μέσα σε 24 ώρες. «Αυτή ήταν η ουκρανική ψυχή, εν καιρώ πολέμου, σε όλο το μεγαλείο της: ειλικρινής, εξοργισμένη, και δυνατή σαν καρφί», σχολίασε ο Γκάι Κέλι της Daily Telegraph. 

Οι αδελφοί Κλίτσκο, που μοιάζουν με δίδυμα αλλά δεν είναι, είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στη χώρα τους, όχι μόνο για το μποξ (ο Βιτάλι μάλιστα, ύψους 1,98 μ. και βάρους 112 κιλών, φέρεται να είναι ο μόνος πυγμάχος που έχει χρισθεί παγκόσμιος πρωταθλητής, αγωνιζόμενος σε τρεις κατηγορίες βαρών, και έχει το παρατσούκλι «Δόκτωρ Σιδηρογροθιάς»!), αλλά και για το lifestyle τους. 

Ο ένας, ο δήμαρχος, είναι παντρεμένος με το φωτομοντέλο και πρώην επαγγελματία τενίστρια Νατάλια Εγκόροβα (τη δεκαετία του ’80 έφτασε στον 3ο γύρο του Aμερικανικού Oπεν). Ο άλλος, ο Βλαντίμιρ, λεβεντόπαιδο κι αυτός, περίπου ίδιας σωματικής διάπλασης με τον αδελφό του, ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής για περίπου μία δεκαετία, ώσπου έχασε το 2015 από τον Βρετανό Τάισον Φιούρι. «Eβγαινε» με μια καλλονή του Χόλιγουντ, την ηθοποιό Χέιντεν Πανετιέρ.

Ο βρετανικός Τύπος, που ψοφάει για τέτοιες ιστορίες, σκάλισε και βρήκε πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από τη ζωή των δύο αδελφών πυγμάχων, που ετοιμάζονται τώρα, ως στρατιώτες, «να βγάλουν νοκάουτ» τον Πούτιν, όπως λένε.

Για παράδειγμα, η Daily Mail ανακάλυψε ότι, όταν σταμάτησαν το μποξ, σπούδασαν σε αθλητική ακαδημία της Ουκρανίας και πήραν διδακτορικό στην Αθλητική Επιστήμη. Ετσι, προσθέτει η εφημερίδα, ο Βιτάλι έγινε και ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής του μποξ που κατέχει και διδακτορικό τίτλο (PhD).

Kyiv mayor and former heavyweight boxing champion Vitali Klitschko and his brother Wladimir attend a briefing at a city’s humanitarian aid coordination centre, as Russia’s attack on Ukraine continues, in Kyiv, Ukraine March 11, 2022. REUTERS/Valentyn Ogirenko

Εχουν λύσει και οι δύο το βιοποριστικό τους πρόβλημα, εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά γράφεται ότι ήδη τώρα διαθέτουν μεγάλα ποσά, όπου τους ζητηθεί, για την ανακούφιση και τη βοήθεια οικογενειών που έχουν χάσει δικούς τους, έχουν ξεσπιτωθεί ή θέλουν να διαφύγουν στο εξωτερικό. 

«Δεν χρειάζεται να διαφημίζονται αυτά» λέει ο Βιτάλι. «Τώρα κινδυνεύει η πατρίδα μας, και θα πολεμήσουμε τον εισβολέα». 

Ο πατέρας τους, με το όνομα Βλαντίμιρ και αυτός, ήταν σμήναρχος στην πολεμική αεροπορία της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση εκκαθάρισης μετά την πυρηνική τραγωδία στο Τσερνόμπιλ, το 1986. Η διαρκής έκθεσή του στη ραδιενέργεια εκεί, επί μήνες, λέγεται ότι του έφερε τον καρκίνο από τον οποίο και πέθανε το 2011. 

Ο Πούτιν απεικονίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του Τύπου στη Δύση ως ένας άνθρωπος που «ξέρει να εκφοβίζει (σκληρό bullying) όσους του πάνε κόντρα». Το είδαμε πρόσφατα ακόμα και κατά ενός αξιωματούχου του, των υπηρεσιών Ασφαλείας, που τόλμησε να ψελλίσει, φοβισμένα, κάποιες επιφυλάξεις για τη σχεδιαζόμενη εισβολή του ρώσου προέδρου στην Ουκρανία. Ο Βιτάλι και ο Βλαντίμιρ Κλίτσκο τον προκαλούν: «Ελα να τα βάλεις μαζί μας, όχι με τον απλό κοσμάκη».

Vitali Klitschko leader kick negotiates a truce with the revolutionaries. Ukraine, Kiev on January 23, 2014.

Ο Βιτάλι, γράφει η Telegraph, δεν είναι ένα lifestyle φαινόμενο. Εχει την πολιτική μέσα στο πετσί του, και θέλει να προσφέρει στον τόπο του. Το 2006, έφτιαξε δικό του κόμμα, την Ουκρανική Δημοκρατική Συμμαχία για Μεταρρυθμίσεις, κάποια στιγμή σκέφτηκε να βάλει υποψηφιότητα και για πρόεδρος, αλλά προτίμησε τη δημαρχία, στην οποία εξελέγη το 2014. «Σε τοπικό επίπεδο», έλεγε, «μπορείς να αλλάξεις πολλά πράγματα». 

Και τα δύο αδέλφια πρωτοστάτησαν στην Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004. Ομως ο Βλαντίμιρ είναι λιγότερο της πολιτικής. Υποστηρίζει, συμμετέχει, προσφέρει, αλλά δεν θέλει τίτλους και οφίτσια. Η φιλανθρωπική δραστηριότητά του είναι μεγάλη. Κι αυτή, λέει, τον οδηγεί, μαζί με την αγάπη του για την Ουκρανία, στην απόφαση να καταταγεί στον στρατό και να πολεμήσει «τον εισβολέα Πούτιν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...