Απεξάρτηση από την κοκαΐνη, η οποία μπορεί να κρατήσει δεκαετίες, υπόσχεται θεραπεία που ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.
Η θεραπεία γίνεται με την εμφύτευση βλαστοκυττάρων που έχουν τροποποιηθεί γενετικά για να εκκρίνουν ένα ισχυρό ένζυμο που αφαιρεί το ναρκωτικό από το αίμα.
Πειράματα σε ποντίκια, αναφέρει ο Guardian, έδειξαν ότι τα εμφυτεύματα βοήθησαν τα ποντίκια να χάσουν την επιθυμία τους για κοκαΐνη. Ακόμη επέζησαν από μεγάλες δόσεις που σκότωσαν όλα τα ποντίκια στα οποία δεν είχε γίνει η θεραπεία.
Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και δεκαετίες ότι το ένζυμο BChE που υπάρχει στο πλάσμα του αίματος διασπά την κοκαΐνη σε ακίνδυνες ουσίες. Ωστόσο δεν δρα γρήγορα ενώ δεν μένει για πολύ στο αίμα για να έχει επίδραση.
Η ομάδα των ερευνητών τροποποίησε τα βλαστοκύτταρα για να παράγουν μια εκδοχή του ενζύμου που είναι 4.400 φορές πιο ισχυρή από τη φυσική. Αυτά τα κύτταρα θα μπορούσαν να εμφυτευτούν κάτω από το δέρμα για να εκκρίνουν το ένζυμο στο αίμα.
Τα αποτελέσματα δίνουν ελπίδες για την μακροπρόθεσμη απεξάρτηση η οποία ουσιαστικά θα «καθαρίζει» το ναρκωτικό από το αίμα μόλις περάσει στο σώμα του χρήστη. Στην πράξη οι χρήστες θα αποκτούν ανοσία στο ναρκωτικό.
Ακόμη περισσότερο, η θεραπεία είναι προσιτή, ελάχιστα παρεμβατική και μακράς διαρκείας, λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγου Μινγκ Σου, ο οποίος διευθύνει την έρευνα.
Ενα εμφύτευμα σε άνθρωπο θα μπορούσε να παράγει το ένζυμο για 20-30 χρόνια, χαρίζοντας μακροχρόνια «ανοσία» στην κοκαΐνη. Ωστόσο δεν είναι ακόμη γνωστές οι πιθανές επιπτώσεις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News