734
| CreativeProtagon

Ουκρανικό: Γιατί ο Μακρόν και η Δύση απέτυχαν να αποτρέψουν τη ρωσική εισβολή

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2022, 12:40

Ουκρανικό: Γιατί ο Μακρόν και η Δύση απέτυχαν να αποτρέψουν τη ρωσική εισβολή

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2022, 12:40

Παρά την κατάφωρη αδιαλλαξία του ρώσου ηγέτη, οι χώρες της Δύσης επέλεξαν τον δρόμο της διπλωματίας, ευελπιστώντας να αποτρέψουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σήμερα, ωστόσο, καθώς ο πόλεμος είναι πλέον γεγονός, διπλωμάτες δηλώνουν ότι επρόκειτο για μια ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη στρατηγική. Θεωρούν ότι υπήρχαν δύο σημαντικά προβλήματα σχετικά με τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν το τελευταίο διάστημα, κυρίως από την Ευρώπη, για να πειστεί ο ρώσος ηγέτης να μην εισβάλει στην Ουκρανία.

Σε ρεπορτάζ του από το Παρίσι, o Βίκτορ Μάλετ, επικεφαλής ανταποκριτής των Financial Times στη γαλλική πρωτεύουσα, εξηγεί ότι το πρώτο λάθος ήταν πως αρκετοί θεώρησαν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναδείχθηκε κύριος διαπραγματευτής της Δύσης τις προηγούμενες εβδομάδες, θα κατάφερνε, τελικά, να πείσει τον ρώσο ομόλογό του να αποκλιμακώσει την ένταση με αντάλλαγμα συνομιλίες για τις στρατηγικές ανησυχίες της Μόσχας.

Αλλά το δεύτερο και πιο σοβαρό πρόβλημα ήταν ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, γράφει ο Μάλετ. Ανθρωποι που συνομιλούν και διαπραγματεύονται επί χρόνια μαζί του, τον περιγράφουν ως ολοένα πιο αδιάλλακτο και απρόσιτο, ειδικά κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, λόγω της πανδημίας. Επειτα από το οργισμένο διάγγελμά του την περασμένη Δευτέρα, πολλοί, μεταξύ των οποίων ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους του Μακρόν αλλά και ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, τον χαρακτήρισαν «παρανοϊκό».

Το λάθος του Μακρόν

Οσον αφορά τον Μακρόν, ο οποίος συνομίλησε επί έξι ώρες με τον Πούτιν πριν από δύο εβδομάδες, ενώ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο κατέληξε μαζί του σε μια καταρχήν συμφωνία για συνάντηση κορυφής με τον Τζο Μπάιντεν, επικρίθηκε ως αφελής, επειδή πίστεψε πως θα μπορούσε να μεταπείσει τον ρώσο ηγέτη, αλλά και ως καιροσκόπος, γιατί ενδέχεται σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει τη διεθνή σκηνή για να αυξήσει τις πιθανότητές του να επανεκλεγεί τον Απρίλιο στη γαλλική προεδρία.

Μιλώντας στους Financial Times, η Κάγια Κάλας δήλωσε ότι κατά τη γνώμη της ο γάλλος ηγέτης επιθυμούσε διακαώς «να καταστεί ο ήρωας που επιλύει αυτό το πρόβλημα, αλλά δεν θεωρώ ότι μπορεί να επιλυθεί με αυτόν τον τρόπο». Η πρωθυπουργός της Εσθονίας σημείωσε επίσης ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν αντιλήφθηκε πως ο επικεφαλής του Κρεμλίνου δεν δέχεται καμία πίεση, όπως δέχονται οι ηγέτες των δημοκρατικών χωρών, από την κοινή γνώμη.

«Σχετικά με τον Πούτιν, ο Μακρόν έχει σίγουρα υπερεκτιμήσει τον αντίκτυπο της προσωπικής γοητείας σε έναν πρώην αξιωματούχο της KGB», έγραψε ο Μισέλ Ντικλό, πρώην διπλωμάτης και νυν σύμβουλος στη δεξαμενή σκέψης Institut Montaigne, στο τελευταίο βιβλίο του για τη γαλλική διπλωματία, το οποίο κυκλοφόρησε πέρυσι, πριν αρχίσει ο Πούτιν να απειλεί την Ουκρανία.

Επιφυλάξεις

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, έπειτα από αρκετές συναντήσεις και πολλές συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του, ο γάλλος πρόεδρος κατέστη σταδιακά περισσότερο επιφυλακτικός. Εχοντας επικριθεί από τη Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για την έναρξη ενός «στρατηγικού διαλόγου» με τη Ρωσία χωρίς καμία προειδοποίηση αλλά και για την πρόσκληση του Πούτιν στη θερινή προεδρική κατοικία στη Μεσόγειο το 2019, ο Μακρόν φρόντισε αυτή τη φορά, στο πλαίσιο των συνομιλιών του με τον ρώσο πρόεδρο, να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Τζο Μπάιντεν, τους ευρωπαίους ομολόγους του αλλά και με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Διπλωμάτες διαφόρων δυτικών χωρών δηλώνουν ότι ο Εμανουέλ Μάκρον γνώριζε, όπως γνώριζαν όλοι άλλωστε, πως επρόκειτο για μια ριψοκίνδυνη στρατηγική, με λιγοστές, εάν όχι ελάχιστες, πιθανότητες επιτυχίας, η οποία μάλιστα δεν θα τον ωφελούσε ιδιαίτερα στο εσωτερικό της Γαλλίας. Θεώρησε, ωστόσο, ότι ήταν σημαντικό τουλάχιστον να προσπαθήσει να αποτρέψει τον πόλεμο μέσω της συνέχισης του διαλόγου.

Πάντως, οι δυτικοί σύμμαχοι της Γαλλίας εκτίμησαν την ύστατη προσπάθειά του να πείσει τον Πούτιν να οπισθοχωρήσει. «Κάποιος πρέπει να του αποδώσει τα εύσημα, προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή. Και επέδειξε θάρρος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη», σημείωσε σχετικά ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ ένας δυτικός διπλωμάτης είπε ότι του «αξίζει σεβασμός για την προσπάθεια», αλλά συμπεριφέρθηκε «απερίσκεπτα», επιλέγοντας να επιμένει στον διάλογο.

Ενας «άλλος» Πούτιν

Σήμερα, καθώς η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία, επικαλούμενοι την ολοένα πιο αυταρχική και μοχθηρή διάθεση του Πούτιν έπειτα από δύο δεκαετίες στην εξουσία αλλά και την επιδίωξή του να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής του Κρεμλίνου σε περιοχές της παλιάς Ρωσικής Αυτοκρατορίας, γάλλοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχαν πολλά που μπορούσαν να γίνουν ώστε να επιλυθεί η κρίση μέσω της διπλωματίας.

«Ο Πούτιν που συνάντησε ο Μακρόν (αυτόν τον μήνα) στο Κρεμλίνο δεν ήταν ο ίδιος με εκείνον που είχε απέναντί του  την προηγούμενη φορά που είχαν συναντηθεί, τον Δεκέμβριο του 2019», ανέφερε στο δημοσιογράφο των Financial Times ένας αξιωματούχος. «Αυτός ο Πούτιν ήταν πιο αδιάλλακτος, πιο απομονωμένος και βασικά κάποιος που είχε ξεπεράσει κάθε όριο από την άποψη της ιδεολογίας και των πολιτικών ασφαλείας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...