Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κατασκεύασαν ένα τεχνητό ψάρι, του οποίου η ουρά πάλλεται με ενέργεια που απελευθερώνεται από κύτταρα ανθρώπινης καρδιάς. Σύμφωνα με τον Guardian, το πρωτοποριακό επίτευγμα, έχει πυροδοτήσει ελπίδες για το μέλλον της καρδιακής έρευνας.
Η ομάδα των ειδικών του Χάρβαρντ, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο του Εμορι, κατασκεύασε το βιοϋβριδικό ψάρι, χρησιμοποιώντας χαρτί, πλαστικό, ζελατίνη και δύο λωρίδες ζωντανών καρδιακών μυϊκών κυττάρων, οι συσπάσεις των οποίων τραβούν την ουρά του ψαριού από τη μία πλευρά στην άλλη, επιτρέποντάς του να κολυμπήσει.
Η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματα της μελέτης στην επιστημονική επιθεώρηση Science την περασμένη εβδομάδα και το βίντεο που κυκλοφόρησε από τη Σχολή Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Χάρβαρντ (Seas) στο Twitter, δείχνει ένα μικροσκοπικό ρομποτικό ψάρι να χτυπά την ουρά του και να κινείται για περίπου 20 δευτερόλεπτα.
This artificial fish is powered by human heart cells.https://t.co/aioJKFDZft pic.twitter.com/6c5nIbA1sn
— Harvard SEAS (@hseas) February 11, 2022
Με τον τρόπο αυτό, τo σύστημα μιμείται τον αυτοματισμό του μυοκαρδίου, το οποίο μπορεί να συσπάται χωρίς να δέχεται εξωτερικά ερεθίσματα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, τον πρώτο μήνα της ζωής του το ψάρι γίνεται ολοένα και καλύτερο στην κολύμβηση, καθώς τα καρδιακά κύτταρα ωριμάζουν και πετυχαίνει τελικά την ίδια ταχύτητα με το πραγματικό ψάρι-ζέβρα, από το οποίο άντλησαν την έμπνευσή τους οι επιστήμονες.
Ελπιδοφόρο βήμα
Η μελέτη σηματοδοτεί ένα ελπιδοφόρο βήμα στην πρόοδο των θεραπευτικών μέσων για την καρδιά, όπως είναι οι βηματοδότες.
«Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης έρευνας, είναι ότι συνεχίζουμε με επιτυχία την προσπάθεια δημιουργίας ενός μηχανικού υποστρώματος με τη χρήση ζωντανών κυττάρων του οργανισμού», δηλώνει στον Guardian ο Κιτ Πάρκερ, ένας από τους συντάκτες της μελέτης και καθηγητής Βιομηχανικής και Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
«Η καρδιά είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο όργανο και δεν αρκεί απλώς να τη μιμηθείς ανατομικά για να δώσεις λύσεις σε προβλήματα. Κάποιος θα πρέπει να αναδημιουργήσει τη βιοφυσική της ιδιότητα, για να έχει τη στιβαρή συμπεριφορά που απαιτείται για την κατασκευή μηχανικής καρδιάς, η οποία θα απευθύνεται σε παιδιά που γεννιούνται με πρόβλημα», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Το βιοϋβριδικό ψάρι έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες δημιουργίες της ίδιας ερευνητικής ομάδας, μια μέδουσα από συσπώμενα καρδιακά κύτταρα αρουραίου και ένα αντίστοιχο τεχνητό σαλάχι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News