1048
| CreativeProtagon

Αντε γεια, Αμβρόσιε!

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2019, 20:33
|CreativeProtagon

Αντε γεια, Αμβρόσιε!

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2019, 20:33

Υμνητής της χούντας και φίλος της Χρυσής Αυγής, υβριστής των ομοφυλόφιλων, με ρατσιστική ρητορεία κατά των μεταναστών και εξαπολύοντας κατάρες κατά πολιτικών, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος που έχει καταδικαστεί σε επτάμηνη φυλάκιση με αναστολή δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε «άγιος» –μολονότι το χριστεπώνυμο πλήθος της Αχαΐας και το ποίμνιο που συνέρρεε στη λειτουργία του τον αποκαλούσε έτσι, επικροτώντας τη ρητορική του.

Για την ακρίβεια, είναι απορίας άξιον πώς αυτός ο άνθρωπος μετά από τόσες χιλιάδες λέξεις φασιστικού, αντιανθρωπιστικού και ιδεοληπτικού παραληρήματος έφτασε στο σημείο να παραιτείται ο ίδιος από το αξίωμά του και όχι να έχει καθαιρεθεί –αλλά αυτά ας τα λύσει με τους αδελφούς του ιεράρχες (και τη συνείδησή του) ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

(Προσοχή: περιεχόμενο ακατάλληλο για ανηλίκους ή στην καλύτερη περίπτωση χρειάζεται γονική συναίνεση – ακολουθούν τα πλέον ανατριχιαστικά highlights από τα λόγια «αγάπης» του Αμβρόσιου).

Ο ακραίος δημόσιος λόγος του ξεκίνησε πριν από 43 χρόνια. Τα πρώτα δείγματα γραφής φαίνεται ότι δόθηκαν το 1976 όταν σε λόγο του εκδήλωσε την συμπαράστασή του σε αξιωματικούς των σωμάτων ασφαλείας οι οποίοι είχαν φυλακιστεί με την έλευση της δημοκρατίας. «Θερμόν εν Κυρίω ασπασμόν προς όλους εκείνους τους αγαπητούς μου αξιωματικούς και οπλίτας της Ελληνικής Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων οι οποίοι την στιγμήν ταύτην, συνεπεία οιουδήποτε ατυχούς συμβάντος εν τη ενασκήσει του υπηρεσιακού των καθήκοντος, εστερήθησαν των αγαθών της υγείας και της ελευθερίας» είχε αναφέρει τότε. Ο Αμβρόσιος τους γνώριζε καλά: κατά τα χρόνια της χούντας είχε θητεύσει στην θρησκευτική υπηρεσία της χωροφυλακής.

Οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται. Το 2011 ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας με επιστολή του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητούσε να του δοθεί άδεια να επισκεφθεί τον Νίκο Ντερτιλή, τον στρατηγό της χούντας που είχε καταδικασθεί σε ισόβια για τη δολοφονία του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973. Ο Αμβρόσιος αποκαλούσε τον Ντερτιλή ως «τον γενναίο Ελληνα αδελφό μας» και σημείωνε «θα ήθελα να του σφίξω το χέρι και να τον συγχαρώ διά ζώσης φωνής μόνο και μόνο διότι παραμένει πιστός στις αρχές του καθ’ ον χρόνο θα ηδύνατο με μιαν υποκριτικήν δήλωση μετανοίας να έχει κερδίσει την ελευθερίαν του (…) Άνθρωποι οι οποίοι έχουν αρχές και δεν τις θυσιάζουν αποτελούν πρότυπα ζωής». Τον Ιανουάριο του 2013 όταν πέθανε ο τελευταίος ισοβίτης της δικτακτορίας, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων έψαλε την νεκρώσιμο ακολουθία αποκαλώντας τον «ήρωα σαν τον Κολοκοτρώνη και τον Σωκράτη».

Ο Αμβρόσιος στην κηδεία του Νίκου Ντερτιλή στο πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών, το 2013 (Menelaos Myrillas / SOOC)

Ο Αμβρόσιος δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχος σε θέματα επικαιρότητας, στα οποία συχνά πυκνά εμφανιζόταν σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη ρητορική της «Χρυσής Αυγής». Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα είχε δηλώσει: «Η μεγάλη απόφαση πάρθηκε! Το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει το ποσό των 1.100.000 ευρώ για να κτιστεί στην Αθήνα, ναι στην περιοχή του Βοτανικού, το Μουσουλμανικό Τέμενος, δηλ το Τζαμί, προς εξυπηρέτηση των Ισλαμιστών, οι οποίοι έχουν κατακλύσει τη Χώρα μας! Ετσι το κάστρο έπεσε! Η Ελλάδα από δω και πέρα παύει να είναι μια αμιγώς Ορθόδοξη Χώρα!» Λίγους μήνες μετά, τον Σεπτέμβριο του 2014, ξαναχτύπησε: «Σε λίγο στον τόπο µας θα είµαστε ξένοι. ∆εν ξέρω αν θα ζω, να το δω αυτό, αλλά τα παιδιά σας θα είναι σκλάβοι στους Μουσουλµάνους».

«Φτύστε τους! Είναι επικίνδυνοι!»

Το αποκορύφωμα του παραληρήματος του Αμβρόσιου όμως τοποθετείται τον Δεκέμβριο του 2015, όταν με ανάρτησή του στις προσωπικές του ιστοσελίδες σχολίαζε την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια. Έγραφε τότε για τους ομοφυλόφιλους: «Μην τους πλησιάζετε! Μην τους ακούτε! Μην τους εμπιστεύεσθε! Είναι οι κολασμένοι της κοινωνίας! Δεν μπορούν κάποιοι ξεφτιλισμένοι να υπερασπίζονται δημοσίως τα πάθη της ψυχής τους. Δυστυχώς αυτοί είναι τρις-χειρότεροι και πολύ πιο επικίνδυνοι από κάποιους, που ζουν στα τρελλοκομεία! Μη διστάζετε, λοιπόν! Όταν και όπου τους συναντάτε, φτύστε τους! Μην τους αφήνετε να σηκώνουν κεφάλι! Είναι επικίνδυνοι!» Για την συγκεκριμένη ανάρτηση ο μητροπολίτης δέχθηκε μήνυση για δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους αλλά και για κατάχρηση του εκκλησιαστικού αξιώματος. Αυτό δεν σταμάτησε τα κυρήγματά του εναντίον των ομοφυλόφιλων, όπου διέδιδε ότι «δεν είναι δημιουργήματα του Θεού, γιατί ο Θεός δεν έφτιαξε ανώμαλους» και ότι «όλους αυτούς ο Θεός τους σιχαίνεται».

«Να σαπίσει το χέρι του Φίλη»

Το επόμενο παραλήρημά του δεν άργησε και πολύ. Τον Απρίλιο του 2016, συγκεκριμένα ήταν Μεγάλο Σάββατο, απαίτησε δημόσια τη θεία παρέμβαση να δημιουργηθεί πρόβλημα υγείας στον υπουργό Παιδείας τότε Νίκο Φίλη για το θέμα της κατάργησης του μαθήματος των θρησκευτικών. «Ενώπιόν σας, παρακαλώ τον Εσταυρωμένο Χριστό να σαπίσει το χέρι του Φίλη αν υπογράψει τέτοια διατάγματα αθεΐας» είχε πει. Οι κατάρες του Αμβρόσιου σε αυτό το επεισόδιο απευθύνθηκαν και σε όσους έφαγαν κρέας σε κοινή θέα την Μεγάλη Παρασκευή: «Να γίνει δηλητήριο και να τους τρυπήσει το στομάχι, να γίνει πέτρα και να μην το χωνέψουν».

«Προτιμώ να με αποκαλείτε φασίστα»

Τον Μάρτιο του 2018, στην πρώτη δίκη για την υπόθεση υποκίνησης σε βία με την ανάρτηση του μητροπολίτη για τους ομοφυλόφιλους, ο ίδιος είχε καταθέσει ότι το «”φτύστε τους” είναι το λιγότερο. Αν είχα όπλο και μπορούσα από τον νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε». Στη συνέχεια ανέφερε ότι αν οι ναζί χρησιμοποιούσαν παρόμοια φρασεολογία με αυτή, «τότε μπράβο». Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους δικηγόρους υπεράσπισης ήταν και ένας από την δίκη της «Χρυσής Αυγής». Σε αυτή τη δίκη ο Αμβρόσιος είχε πει επίσης ότι το κείμενο που είχε αναρτήσει δεν ήταν κατά των ομοφυλοφίλων αλλά κατά των πολιτικών. Με αυτό το δεδομένο ο μητροπολίτης θεωρήθηκε αθώος πρωτοδίκως, όμως η εισαγγελία άσκησε έφεση εναντίον της απόφασης. Εντός του 2018, σε συλλαλητήριο για το Μακεδονικό επιβεβαίωσε τις αντιδημοκρατικές καταβολές του, χωρίς να αφήνει πλέον κανένα περιθώριο αμφιβολίας: «Προτιμώ να με αποκαλείτε φασίστα, όχι όμως κατσαπλιά… Ούτε αντάρτη και προδότη. Φασίστα ναι, κατσαπλιά ποτέ».

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την πρώτη δίκη, τον Φεβρουάριο του 2019 το τριμελές πλημμελειοδικείο Αιγίου καταδικάζει τον Αμβρόσιο σε φυλάκιση επτά μηνών με τριετή αναστολή επειδή το δικαστήριο αναγνώρισε στο πρόσωπό του «πρότερον έντιμο βίο». Ο μητροπολίτης είπε ότι ευχαριστεί από τα βάθη της ψυχής του τον Κύριο επειδή «τον αξίωσε της τιμής να πάσχει διά το Ονομά Του το Αγιον» — κάτι σαν οσιομάρτυρας δηλαδή, επειδή προέτρεψε τους πιστούς να «φτύσουν» τους ομοφυλόφιλους! Την ίδια ακριβώς στάση τήρησε μέχρι τέλους, μετά και την ανακοίνωση της παραίτησής του την προηγούμενη Κυριακή, χαρακτηρίζοντας ως «παράσημο» την ποινή που του επιβλήθηκε από το δικαστήριο. Να πούμε ότι θα μας λείψει; (NOT)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News