578
Ενα νηματώδιο (ευκαρυωτικό) σε ένα βιοφίλμ μικροοργανισμών, το οποίο ζει 1,4 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της Γης | © Gaetan Borgonie

Βρήκαν γιγάντιο οικοσύστημα στο υπέδαφος της Γης

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2018, 17:43
Ενα νηματώδιο (ευκαρυωτικό) σε ένα βιοφίλμ μικροοργανισμών, το οποίο ζει 1,4 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της Γης
|© Gaetan Borgonie

Βρήκαν γιγάντιο οικοσύστημα στο υπέδαφος της Γης

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2018, 17:43

Η Γη είναι ένας πραγματικά θαυμαστός πλανήτης που δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Το ίδιο και η ζωή, η οποία αποδεικνύεται ότι πάντα βρίσκει κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο για να υπάρχει.

Μια ερευνητική ομάδα από 1.200 επιστήμονες από 52 χώρες διαπίστωσε ότι κάτω από τα πόδια μας έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα το μέγεθος του οποίου είναι διπλάσιο από εκείνο όλων των ωκεανών του πλανήτη!

Κάτω από το έδαφος σε σημεία που δεν υπάρχει φως, που οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι πολύ υψηλές, που τα θρεπτικά συστατικά είναι είδος εν ανεπαρκεία, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι ζουν κάθε είδους μικροοργανισμοί. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι στο υπέδαφος υπάρχουν 15-23 δισ. τόνοι μικροοργανισμών – ένα βάρος εκατοντάδες φορές μεγαλύτερο από το συνολικό βάρος όλων των ανθρώπων επί Γης.

«Ανακαλύψαμε μια νέα δεξαμενή ζωής στη Γη. Ανακαλύπτουμε συνεχώς νέες μορφές ζωής στον πλανήτη αλλά, όπως φαίνεται, υπάρχει εντονότερη παρουσία της ζωής μέσα στη Γη από ό,τι στην επιφάνειά της» αναφέρει η Κάρεν Λόιντ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Τενεσί που είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες Γεωλογίας, Μικροβιολογίας, Χημείας, Φυσικής και πολλών άλλων ειδικοτήτων.

Επιστήμονες συλλέγουν δείγματα αρχαίων υδάτων σε βάθος 1,3 χιλιομέτρων μέσα στο χρυσωρυχείο Beatrix της Νότιας Αφρικής, για να ερευνήσουν την ποικιλομορφία και την αφθονία των μικροβίων που βρίσκονται μέσα στη Γη (Gaetan Borgonie/Extreme Life Isyensya – Barbara Sherwood Lollar/University of Toronto)

Ολοι αυτοί οι επιστήμονες συμμετέχουν στο πρόγραμμα Deep Carbon Observatory στο οποίο γίνεται προσπάθεια καταγραφής κάθε μορφής άνθρακα οπουδήποτε στον πλανήτη καθώς και των ιδιοτήτων της κάθε μορφής. Πρόκειται για ένα δεκαετές πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται πλέον στον ένατο χρόνο ύπαρξής του και τα ευρήματά του θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωλογικής Ενωσης που θα γίνει αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον.

Ζωή στην άβυσσο

Οι ερευνητές μελετούν δείγματα που έχουν ληφθεί από το εσωτερικό της Γης σε βάθη που φτάνουν τα πέντε χλμ. από την ξηρά αλλά και κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι το 70% των βακτηρίων και των μονοκύτταρων οργανισμών ζουν κάτω από την επιφάνεια της Γης, συχνά σε ακραίες συνθήκες. Εντοπίστηκαν μικροοργανισμοί σε σημεία με πολύ υψηλά επίπεδα θείου αλλά και σε υδροθερμικές πηγές όπου η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 120 βαθμούς Κελσίου. Εντοπίστηκαν σε βάθη άνω των δύο χλμ. οργανισμοί που έχουν δημιουργήσει τις κοινότητές τους εδώ και πολλά εκατομμύρια έτη και εξελίχθηκαν έτσι ώστε να μη χρειάζονται τον Ηλιο και την πολύτιμη ενέργειά του για να επιβιώνουν.

«Ορισμένοι από αυτούς τους οργανισμούς έχουν καταφέρει να διατηρούνται ζωντανοί για χιλιάδες έτη, έχοντας έναν μεταβολισμό που απαιτεί επίπεδα ενέργειας τέτοια που μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν την ύπαρξη της ζωής» δηλώνει η Λόιντ.

Οι μικροοργανισμοί της υπόγειας βιόσφαιρας έχουν δημιουργήσει διαφόρων ειδών κοινότητες ανάλογα με το βάθος, τη γεωγραφία και τη γεωλογία της κάθε περιοχής. Η συνολική έκταση της βιόσφαιρας υπολογίζεται από τους ερευνητές σε περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια κυβικά χλμ. Είναι πολύ πιθανό οι έρευνες που συνεχίζονται να αποκαλύψουν νέες κοινότητες υπόγειων μικροοργανισμών, αυξάνοντας περαιτέρω τον αριθμό τους και την έκταση που καλύπτουν.

Ο εντοπισμός και η μελέτη οργανισμών που καταφέρνουν να επιβιώνουν σε ακραίες συνθήκες είναι σημαντικός για διαφόρους λόγους. Πρώτον, δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει ζωή και σε κάποιους πλανήτες ή δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος παρά τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν εκεί και, δεύτερον, η μελέτη τους μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη μεθόδων αποτελεσματικής προστασίας των ανθρώπων όταν αυτοί εκτίθενται σε μη φιλικά περιβάλλοντα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...