401
| Youtube

Κι όμως αυτός είναι «o πατέρας της μικροβιολογίας»

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2016, 16:54

Κι όμως αυτός είναι «o πατέρας της μικροβιολογίας»

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2016, 16:54

Γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 24 Οκτωβρίου του 1632 στην πόλη Ντέλφτ στη δυτική Ολλανδία. Η πρώτη του δουλειά ήταν υφασματέμπορος. Εργάστηκε σε υφασματάδικα από παιδί και μετά, σε ηλικία 22 ετών άνοιξε το δικό του κατάστημα.

Από μικρός όμως είχε αρχίσει να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον και για τους μεγεθυντικούς φακούς. Τον συνάρπαζε η θέαση των πραγμάτων στο μικροσκόπιο οπότε μεγαλώνοντας φρόντισε να αποκτήσει και ο ίδιος μία συλλογή από τέτοια για να παρατηρεί τα πάντα εξονυχιστικά.

Van_Leeuwenhoek's_microscopes_by_Henry_Baker
Τα μικροσκόπια του “Πατέρα της μικροβιολογίας” Αντον φαν Λέβενχουκ

Ο Αντον φαν Λέβενχουκ ως παρατηρητής, πειραματίστηκε με τους αμφίκυρτους φακούς μικρής εστιακής απόστασης και κατόρθωσε να πετύχει μεγεθύνσεις και διαύγεια εικόνων πολύ καλύτερες από αυτές των σύνθετων μικροσκοπίων. Αυτό συνέβη χάρη σε μια υψηλής ποιότητας μέθοδο κοπής των φακών, το μυστικό της οποίας, όμως, δεν αποκάλυψε.

Με τα ισχυρά όργανα που κατασκεύασε, ο φαν Λέβενχουκ, παρατήρησε και περιέγραψε τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τους ζυμομύκητες και τα σπερματοζωάρια. Έκανε επίσης έρευνες σχετικές με την ιστολογία του ανθρώπου και τη βιολογία των εντόμων, ενώ μελέτησε και την τριχοειδή κυκλοφορία του αίματος. Τα αποτελέσματα των ερευνών του τα δημοσίευσε στα «Φιλοσοφικά Πρακτικά» της Βασιλικής Εταιρείας της Αγγλίας και στα «Υπομνήματα» της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών.

Antonie Van Leeuwenhoek doing Invention Photo
Ο υφασματέμπορος Αντον φαν Λέβενχουκ δεν σπούδασε ποτέ επιστήμες. Ωστόσο επειδή τον ενδιέφεραν οι μεγεθυντικοί φακοί εφάρμοσε ειδικές μεθόδους κοπής για τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς τους και έτσι προέβη σε σημαντικές ανακαλύψεις

Οι παρατηρήσεις του έφεραν επανάσταση όχι μόνο στον χώρο της βιολογίας μα και της φιλοσοφίας, καθώς αποτέλεσαν το κομμάτι εκείνο της επιστημονικής επανάστασης του 17ου αιώνα που προκάλεσε σαρωτικές αλλαγές στην ανθρώπινη γνώση για τον μικρόκοσμο.

Ο Αντον φαν Λέβενχουκ τελικά έγινε ο πρώτος άνθρωπος που παρατήρησε και περιέγραψε τους λεγόμενους μικροοργανισμούς τους οποίους και χαρακτήρισε ως «μικροσκοπικά ζωύφια». Τα περισσότερα από αυτά τα «ζωύφια» σήμερα χαρακτηρίζονται ως μονοκύτταροι οργανισμοί.

Ο αυτοδίδακτος επιστήμων δεν έγραψε ποτέ κανένα βιβλίο. Σήμερα, οι ανακαλύψεις του είναι γνωστές χάρη στην αλληλογραφία του με τη Βασιλική Εταιρεία, η οποία και δημοσίευσε τις επιστολές του. Σε μία από αυτές τις επιστολές γράφει ο Αντον φαν Λέβενχουκ πως ανακάλυψε πολλά «μικρά ζωύφια» μέσα στα λιμνάζοντα νερά. «Είδε έναν ολόκληρο κόσμο μέσα σε μία σταγόνα νερό» – γράφει σήμερα το Google.

Antoni_van_Leeuwenhoek_letters_to_the_Royal_Society_3
Μια από τς επιστολές που έστειλε ο φαν Λέβενχουκ, με τις μικροβιολογικές ανακαλύψεις του, στη Βασιλική Εταιρεία

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...