Ποιος ιός Ζίκα; Ποιος Η1Ν1; Ποια επιδημία, γενικώς; Τα όσα γίνονται σε ένα νέο video game που κυκλοφορεί το επόμενο διάστημα δεν έχουν προηγούμενο κι, όπως καταλαβαίνετε, ο ντόρος που έχει προκληθεί είναι τεράστιος.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η Ubisoft είναι πολυεθνική με έδρα στο Παρίσι και ειδικεύεται στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη παιχνιδιών για υπολογιστές και παιχνιδομηχανές. Και το νέο της παιχνίδι, το «Tom Clancy’s The Division», αναμένεται να προκαλέσει πάταγο, μόνο και μόνο από το θέμα του:
Η Νέα Υόρκη πλήττεται από έναν θανατηφόρο ιό, ο οποίος μολύνει αυτό που υπάρχει οπουδήποτε κι αν κοιτάξεις στην Μέκκα του καπιταλισμού. Το χρήμα. Τα χαρτονομίσματα μολύνονται στη Γουόλ Στριτ και η μετάδοση του ιού σε όλον τον κόσμο είναι θέμα χρόνου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ακουμπήσεις αυτό που είναι απαραίτητο σχεδόν σε οτιδήποτε κάνεις στην καθημερινότητά σου.
Από την εταιρεία κρατείται σιγή ιχθύος. Κανείς δεν δίνει περισσότερες πληροφορίες, αφενός για να μη χάσει τη δυναμική του το παιχνίδι που θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό, αφετέρου για να μην ασχολείται ο κόσμος με την καταπολέμηση του ιού, αλλά με τον πραγματικό σκοπό του video game. Δεν έχεις αντικείμενο να θεραπεύσεις τους κατοίκους της πόλης, αντικείμενό σου είναι να σκοτώσεις αυτούς που είναι πίσω από όλα αυτά και ευθύνονται για την εξάπλωση του ιού.
Ολα άρχισαν από τον Λευκό Οίκο
Αν και όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν πολύ άνετα να έχουν γεννηθεί στο κρανίο ενός προγραμματιστή ή ενός gamer (τόσα έχουν γίνει, άλλωστε), δεν γεννήθηκαν εκεί. Η ιδέα πίσω από το παιχνίδι βασίζεται σε μία άσκηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, 15 χρόνια πριν. Η άσκηση είχε να κάνει με το πώς οι δομές του κράτους και πώς οι υπηρεσίες του μπορούν να προστατεύσουν τους πολίτες της χώρας από μία έξαρση της ευλογιάς. Οπως λέει στο Quarz ο Τζούλιαν Γκέριτι εκ μέρους της Ubisoft, αυτή είναι η καλύτερη μεταφορά για να αναφερθούν σε όσα προέβλεπε το σενάριο της άσκησης. Να είναι τα χρήματα το μέσο μεταφοράς και μετάδοσης του ιού. «Τα χρήματα, η Μαύρη Παρασκευή, ο κόσμος, ο πανικός, η φρενίτιδα γύρω από το shopping, γενικά ο καταναλωτισμός. Προσπαθήσαμε να κάνουμε ολοκληρωμένο τον παραλληλισμό των αγορών την Μαύρη Παρασκευή», αναφέρει ο Γκέριτι.
Το παιχνίδι αναμένεται να κυκλοφορήσει σε έναν μήνα από τώρα και, ήδη, για τις 8 Μαρτίου έχουν γίνει συμφωνίες με αρκετά εμπορικά καταστήματα για να γίνουν τα σχετικά happenings.
Η πολιτική διάσταση πίσω από όλα αυτά
Το ζήτημα, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι και το πιο απλό απ’ όλα. Κι αυτό γιατί δεν είναι και μικρό πράγμα να λες στον κόσμο πως αυτό που αγγίζει σε καθημερινή βάση, σχεδόν από ανάγκη, είναι φορέας θανατηφόρου ιού. Ετσι κι αλλιώς ο κόσμος ξέρει πως τα χαρτονομίσματα –εκ φύσεως δηλαδή- έχουν αρκετά μικρόβια πάνω τους, τα οποία μεταφέρονται στον επόμενο κάτοχό τους, από όλους τους προηγούμενους.
Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι στο ποιοι πλήττονται από όλα αυτά. Η πλειονότητα όσων χρησιμοποιούν χαρτονομίσματα είναι κόσμος που ανήκει στα στρώματα των χαμηλόμισθων. Λογικό, είναι αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα ή δεν βρίσκουν μεγάλο νόημα στο να έχουν πιστωτικές κάρτες. Είναι ο κόσμος που δεν έχει καν τραπεζικούς λογαριασμούς. Κι αυτός είναι ο κόσμος που χρησιμοποιεί περισσότερο τα μετρητά. Διαβάστε εδώ ενδεικτικά μια διαφωτιστική έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο.
Κι αυτοί είναι που πλήττονται περισσότερα από τον φανταστικό ιό με τον οποίο καταπιάνεται αυτό το νέο video game. Είναι αυτοί που κατά βάση πηγαίνουν στα πολυκαταστήματα και σχηματίζουν ουρές δεκάδων μέτρων για μία τηλεόραση σε έκπτωση ή για ένα ηλεκτρικό σίδερο που είναι στη μισή τιμή. Ο πλούσιος Αμερικανός δεν έχει ανάγκη να το κάνει.
Οπως αναφέρει το Quartz, τα αμερικανικά δολάρια κουβαλούν πάνω τους περισσότερα βακτήρια και μικρόβια από τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα γιατί εκτυπώνονται σε έναν πολτό που αποτελείται κατά βάση από βαμβάκι και ο οποίος έχει την τάση να απορροφά περισσότερους μικροοργανισμούς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News