Πόσες και πόσες φορές δεν βρεθήκατε να χτυπάτε το μηχάνημα από τα πλάγια.
Πόσες και πόσες φορές δεν βρεθήκατε να ψάχνετε τις τσέπες σας για ένα κατοστάρικο ακόμη (εκείνα τα χρυσαφί νομίσματα με τον Μεγαλέξανδρο από τη μία και τον Ηλιο της Βεργίνας από την άλλη).
Πόσες και πόσες φορές δεν καυχηθήκατε για τα ρεκόρ σας σε φίλους και γνωστούς (στον μπαμπά δεν τολμούσατε να το κάνετε, τα μαγαζιά που τα είχαν αυτά τα μηχανήματα ήταν απαγορευμένα μέρη).
Τα περίφημα «ηλεκτρονικά» είχαν μέσα λογής και λογής παιχνιδομηχανές. Αλλά το καμάρι τους ήταν το «φλιπεράκι».
Το περασμένο Σαββατοκύριακο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το μεγαλύτερο μουσείο Pinball στον κόσμο!
Το Museum of Pinball βρίσκεται στην πόλη Μπάνινγκ, στην Καλιφόρνια και έχει στους χώρους του περισσότερα από 900 μηχανήματα, είτε με Pinball, είτε με άλλα παιχνίδια. Το Σάββατο και την Κυριακή πραγματοποιείται εκεί η τρίτη Arcade Expo, με τον κόσμο να μπορεί να χρησιμοποιήσει όλες τις παιχνιδομηχανές για πρώτη και -ίσως- τελευταία φορά. Οι κάτοχοι εισιτηρίων θα έχουν δωρεάν μάρκες για να παίζουν όσο θέλουν, μέχρι να το ευχαριστηθεί η ψυχή τους. Ή μέχρι να πονέσουν τα δάχτυλά τους, τέλος πάντων.
Επί ημέρες οι ΗΠΑ έζησαν έναν μικρό παροξυσμό με τα εγκαίνια του μουσείου – οι λάτρες των ρετρό καταστάσεων έκαναν λόγο για «την Κιβωτό του Νώε του gaming». Το γιατί δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς. Μέσα στο μουσείο υπάρχουν μηχανήματα που κατασκευάστηκαν το 1855, ενώ υπάρχουν και ειδικές εκδόσεις των Pinball. Ας πούμε το «Joust», το οποίο συνδυάζει το γνωστό φλιπεράκι με το air hockey.
Ωστόσο, στο μουσείο Pinball αυτό το Σαββατοκύριακο θα υπάρχουν κι άλλες παιχνιδομηχανές, οι οποίες συνθέτουν ένα ονειρεμένο σκηνικό για τους gamers. Συλλεκτικές εκδόσεις Pac-Man (baby edition, με τα γνωστά τερατάκια σε… βρεφική ηλικία), το περίφημο «Dragon’s Lair» (το οποίο το 1983 «κατάπιε» περισσότερα κέρματα από οποιοδήποτε άλλο μηχάνημα στις ΗΠΑ), το Big Bang Bar (κυκλοφορούν λιγότερα από 200 σε όλο τον κόσμο) και άλλα πολλά. Από τα 900 μηχανήματα, τα 600 είναι για pinball και τα άλλα 300 για διάφορα άλλα παιχνίδια, με τα περισσότερα να είναι κατασκευασμένα από το 1961 και μετά. Πέρασαν, δηλαδή, τον μισό αιώνα ζωής!
Το μουσείο ανήκει στον Τζον Γουΐκς και, όπως αναφέρει ο ίδιος, πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό. «Δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να προσλάβω προσωπικό για να συντηρεί όλα αυτά τα μηχανήματα σε τέτοια κατάσταση ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολύ καιρό. Από εδώ και πέρα θα ανοίγει η έκθεση λίγες φορές τον χρόνο και αυτό ήταν», δηλώνει ο ίδιος στην Inland Valley Daily Bulletin.
Η ζωή του Γουΐκς έχει ενδιαφέρον. Ο ίδιος είχε στην κατοχή του αρκετές παιχνιδομηχανές μέχρι το 1980, όταν και τις πούλησε όλες ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις επιχειρηματικές του φιλοδοξίες. Τα πράγματα, όμως, δεν πήγαιναν όπως τα υπολόγιζε και 10 χρόνια αργότερα άρχισε να συλλέγει ξανά μανιωδώς τέτοια μηχανήματα.
Οπως είναι προφανές, στην έκθεση ο επισκέπτης μπορεί να κάνει τα πάντα. Από το να παίξει ταυτόχρονα αντίπαλος με κάποιον φίλο του σε διπλό pinball μέχρι το να λάβει μέρος σε τουρνουά επαγγελματιών που διοργανώνεται. Πέρυσι, μαζεύτηκαν περισσότεροι από 3.500 επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Φέτος, αναμένεται πως ο αριθμός αυτός θα είναι –σχεδόν- διπλάσιος. Και το εισιτήριο δεν είναι φτηνό.
Κοστίζει 100 δολάρια για τις τρεις μέρες για τους ενήλικες και 35 δολάρια για παιδιά 6-14 ετών.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ. Για το pinball δείτε εδώ, υπάρχει τεράστια online database.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News