149
Με σάλτσα ντομάτα και κρεμμυδάκια και στιφάδο γίνονται πεντανόστιμοι οι χοχλιοί | Νεκταρία Κοκκινάκη

Τα Κρητικά: Χοχλιοί στιφάδο

Νεκταρία Κοκκινάκη 7 Ιουνίου 2019, 14:53
Με σάλτσα ντομάτα και κρεμμυδάκια και στιφάδο γίνονται πεντανόστιμοι οι χοχλιοί
|Νεκταρία Κοκκινάκη

Τα Κρητικά: Χοχλιοί στιφάδο

Νεκταρία Κοκκινάκη 7 Ιουνίου 2019, 14:53

Ίσως η πιο αγαπημένη τροφή για εμάς τους Κρητικούς, είναι ο μεζές που έχει την κρητική σφραγίδα. Και δεν είναι άλλο από τους χοχλιούς. Μαθαίνουμε από παιδιά να τους τρώμε, να τους μαγειρεύουμε, να τους μαζεύουμε.

Φυσικά δεν θα μπορούσε αυτή η θεϊκή τροφή να λείπει σαν θεματολογία  από τη λαϊκή μας έκφραση, τα δίστιχα δεκαπεντασύλλαβα ποιήματα, τις μαντινάδες. Εξάλλου ο χοχλιός είναι ένα από τα πιο ερωτικά πλάσματα του πλανήτη μας και οι Κρητικοί το έχουν παρατηρήσει:

Επιθυμώ πολύ ποθώ, μα με τη θέληση σου / Φως μου, να χοχλιδοσυρθώ επάνω στο κορμί σου.

Με τσοι μπουμπουριστούς χοχλιούς, τ’ αρισμαρί ταιριάζει/και με τη λάβα του έρωτα, τσι κοπελιάς το νάζι.

Σαν δεν σακάσει ο χοχλιός, δεν έχει ξίγκι αμμάτι / Κι α δε ξεκάψει η κοπελιά, είναι φωτιές γεμάτη.

Χοχλιδοβολοσέρματα, δεν θέλω μπλιό μαζί σου / Γιατί είδα αλλουνού χοχλιού σημάδια στο κορμί σου…

Δείτε τη συνταγή εδώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...