329
Η κέτσαπ, είναι μία σάλτσα ανατολίτικης προέλευσης | Μαρίνα Μαυρομάτη

Σπιτικό κέτσαπ

Μαρίνα Μαυρομάτη 11 Ιανουαρίου 2019, 13:13
Η κέτσαπ, είναι μία σάλτσα ανατολίτικης προέλευσης
|Μαρίνα Μαυρομάτη

Σπιτικό κέτσαπ

Μαρίνα Μαυρομάτη 11 Ιανουαρίου 2019, 13:13

Την (σάλτσα) κέτσαπ δεν την χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου. Δεν θυμάμαι να την έχω βάλει σε μακαρονάδες ή σε πίτσες, ούτε έχω λούσει με αυτή τις τηγανητές μου πατάτες, όπως βλέπω ότι κάνουν πολλοί … Παρ’ όλα αυτά που και που αγοράζουμε γιατί οι άντρες μου την θέλουν απαραίτητα για να συνοδέψουν τα βραστά λουκάνικα Φρανκφούρτης (τα οποία επίσης δεν συμπαθώ ιδιαίτερα…) που φτιάχνουν συχνά. Ετσι η κέτσαπ βγαίνει στο τραπέζι μαζί με την μουστάρδα, οπότε όταν έφτιαξα την μουστάρδα, αναγκαίο επακόλουθο ήταν να φτιάξω και κέτσαπ.

Η κέτσαπ, είναι μία σάλτσα ανατολίτικης προέλευσης. Η αρχική συνταγή της δεν έχει καμία σχέση με αυτό που εμείς ξέρουμε σήμερα ως κέτσαπ, αφού ήταν μία σάλτσα που περιείχε ψάρι, συνήθως αντσούγιες οι οποίες είχαν υποστεί ζύμωση. Το όνομα της πιθανολογείται ότι προέρχεται από την Περσία, τη Ινδονησία ή την Κίνα, αφού στις κουζίνες και των τριών αυτών χωρών, συναντάμε σάλτσες ψαριού με όνομα πολύ παρόμοιο με την λέξη κέτσαπ. Κατά τον 16ο αιώνα, η ασιατική συνταγή της κέτσαπ αρχίζει να διαδίδεται στην Ευρώπη, όπου υπόκειται σε διάφορες τροποποιήσεις.

Στα τέλη του ίδιου αιώνα, φτάνει και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αρχίσουν να την παρασκευάζουν χρησιμοποιώντας την ντομάτα. Οι ασιατικές κέτσαπ συνήθως δεν περιέχουν ντομάτα, ίσως γι’ αυτό πολλές φορές η σύγχρονη σάλτσα προσδιορίζεται και ως “κέτσαπ ντομάτας”. Στα 1872 ο Henry J. Heinz, της προσθέτει περισσότερη ζάχαρη και ξύδι, καθώς και διάφορα μπαχαρικά και κρεμμύδι. Η κέτσαπ του Heinz έγινε πολύ γρήγορα διάσημη, και σήμερα οι αμερικανοί, αλλά και λίγο πολύ όλος ο κόσμος, όταν λένε κέτσαπ, εννοούν την συγκεκριμένη σάλτσα.

Η συνταγή είναι από εδώ, και το αποτέλεσμα όντως γευστικά μοιάζει πολύ με την διάσιμη έτοιμη σάλτσα. Η ιδέα να φτιάξω μία κέτσαπ χωρίς συντηρητικά ήταν πολύ δελεαστική! Χρησιμοποίησα βέβαια έτοιμο συσκευασμένο ντοματοπελτέ, αλλά αν συνηθίζετε να φτιάχνετε πελτέ ντομάτας στο σπίτι (δείτε εδώ πώς γίνεται), σίγουρα να προτιμήσετε τον σπιτικό! Η ζάχαρη, το ξύδι και το αλάτι, βοηθούν ώστε να διατηρηθεί για αρκετό καιρό.

Δείτε τη συνταγή εδώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...