Ο Μάσιμο Μποτούρα, ο κορυφαίος Ιταλός σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου “Osteria Francescana” στη Μόντενα της Ιταλίας, σταθερά ένα από τα 2-3 καλύτερα του κόσμου, έχει πει ότι «μαζί με τα λαζάνια, τα σπαγγέτι μπολονέζ είναι το πιο κακοποιημένο ιταλικό πιάτο. Υπάρχουν κάποιες τρελές εκδόσεις εκεί έξω». Υποκλίνομαι.
Λένε ότι η αυθεντική συνταγή του ραγού μπολονέζ γίνεται με παντσέτα, καρότα, σέλερι, κρεμμύδια, τοματοπελτέ και μια στάλα κρασί. Ο,τιδήποτε άλλο ΔΕΝ είναι μπολονέζ. Και βέβαια ο Μποτούρα δεν είναι ο μόνος που διαμαρτυρήθηκε.
Πέρσι, περίπου αυτές τις μέρες, 450 ιταλοί σεφ, διαμαρτυρόμενοι σε όλο τον κόσμο, μαγείρεψαν ταυτόχρονα την αυθεντική συνταγή, αυτή που κατοχυρώθηκε το 1982 ως συνταγή της Μπολόνια. Που όμως δεν ξέρω κατά πόσο η ύπαρξή της είναι αληθινή η μύθος. Γιατί; Αν σας ενδιαφέρει να εντρυφήσετε, ρίξτε μια ματιά εδώ για να δείτε τι γράφει μια ιταλίδα δημοσιογράφος-ξεναγός στην γαστρονομία της πατρίδας της.
Τέλος πάντων αν η συνταγή χαώνει τους Ιταλούς καταλαβαίνετε τι γίνεται παραέξω. Για την ιστορία θα σας πω, ότι η πρόσφατη φασαρία ξεκίνησε όταν οι New York Times δημοσίευσαν μια συνταγή με ριγκατόνι με λευκή μπλονεζ (OMG…) και έγινε ο κακός χαμός.
Σε κάθε περίπτωση, είναι το λιγότερο ιεροσυλία να ονομάζει κανείς μπολονέζ μια συνταγή με κιμά κοτόπουλου και κάρυ. Όχι μόνο γιατί δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ιταλική σάλτσα για μακαρόνια, αλλά και γιατί η συγκεκριμένη αδικείται εντελώς με αυτό το όνομα.
Αυτή τη συγκεκριμμένη την έχω δοκιμάσει και έχω ενθουσιαστεί. Θα έλεγα ότι είναι μια παραλλαγή του ινδικού κοτόπουλου κάρυ, αυτό μου θύμισε, γευστικά. Αλλά ας της δώσουμε την πραγματική της ταυτότητα: Μια υπέροχη σάλτσα για ρύζι με κιμά κοτόπουλου και κάρυ, έφτιαξε η Χρυσαυγή Μπόμπολα. Σας προτείνω να τη δοκιμάσετε γιατί είναι καταπληκτική, ελαφριά, εξωτική, πεντανόστιμη, γεμάτη αρώματα.
Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τη συνταγή εδώ
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News