264
Η Αγία Σοφία, το μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπό το φως του δειλινού | Erhan Sevenler/Anadolu Agency via Getty Images

ΥΠΕΞ: «Βρείτε αυτούς που βανδάλισαν την Αγία Σοφία και οδηγήστε τους στη Δικαιοσύνη»

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2022, 21:08
Η Αγία Σοφία, το μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπό το φως του δειλινού
|Erhan Sevenler/Anadolu Agency via Getty Images

ΥΠΕΞ: «Βρείτε αυτούς που βανδάλισαν την Αγία Σοφία και οδηγήστε τους στη Δικαιοσύνη»

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2022, 21:08

Η είδηση ότι η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη έχει υποστεί ζημιές από αγνώστους, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο καλεί τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο.

«Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μάς προκαλούν αποτροπιασμό και λύπη», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Τις καταστροφές διαπίστωσε και ανέδειξε μέσα από ανάρτηση στο Twitter η Ενωση Ιστορίας της Τέχνης, παραθέτοντας σχετική φωτογραφία και καταγγέλλοντας ότι «διαπιστώσαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022).

Ο τουρκικός Τύπος, ακόμη και ο φιλοκυβερνητικός επικρίνει εντονότατα την εικόνα από τις ζημιές που έχει υποστεί η ιστορική πύλη, μιλώντας για «σοκαριστική, ντροπιαστική εικόνα». Στο χώρο της Αγίας Σοφίας έσπευσαν μέλη της Ενωσης Ιστορίας της Τέχνης, καθώς και ιστορικοί τέχνης οι οποίοι φωτογράφισαν το σημείο που υπέστη ζημιές.

Η Ενωση απευθύνθηκε στις Αρχές καθώς θεωρεί ότι «η ζημιά στην Αγία Σοφία συνιστά ποινικό αδίκημα και ζητά βοήθεια προκειμένου να εντοπιστεί ο υπαίτιος από τις κάμερες. Ο υπεύθυνος ασφαλείας ενημέρωσε πως δεν υπάρχει υλικό από τις κάμερες και πως η πύλη θα επιδιορθωθεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...