391
O υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Πλεύρης: Είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2022, 12:53
O υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Πλεύρης: Είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2022, 12:53

Για τα κρούσματα της οξείας ηπατίτιδας, αγνώστου αιτιολογίας, που εκδηλώθηκε σε παιδιά σε Βρετανία, Ισπανία, Δανία, Ολλανδία και ΗΠΑ, την εξέλιξη της πανδημίας, τους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή, αλλά και για την κατάσταση στη Σαγκάη, μίλησε το πρωί της Μεγάλης Τρίτης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι».

Η πορεία της πανδημίας θα καθορίσει τις όποιες αποφάσεις για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς είπε ο υπουργός Υγείας και εξήγησε ότι δεν θέλει να δίνει περισσότερες ελπίδες για επιστροφή στην εργασία τους, καθώς αυτή τη στιγμή, έχει νομοθετηθεί να παραμένουν σε αναστολή εργασίας έως τις 31 Δεκεμβρίου.

«Αν τα δεδομένα της πανδημίας μπορούν να το επιτρέψουν, μπορούν να παρθούν αποφάσεις, αλλά αυτή τη στιγμή, αποτυπωμένη βούληση είναι ότι έως 31 Δεκεμβρίου θα είναι εκτός συστήματος και σε αυτό νομίζω η πολιτεία έχει τοποθετηθεί με την ψήφιση του αντίστοιχου νόμου», τόνισε.

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι η απόφαση των εν λόγω υγειονομικών, να παραμένουν ανεμβολίαστοι έναντι του κορονοϊού, είναι μια επιλογή λανθασμένη και δεν συνάδει καθόλου με άτομο που θέλει να υπηρετεί την Υγεία.

Κρούσματα ηπατίτιδας

Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση των κρουσμάτων αγνώστου αιτιολογίας ηπατίτιδας σε παιδιά στη Βρετανία και άλλες χώρες. Εξήγησε ότι σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις στο εξωτερικό, χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5 ετών.

«Στη χώρα μας δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα, ωστόσο βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Υπενθυμίζεται ότι ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις έχουν ήδη εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσημάτων (CDC και ECDC), καθώς και η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (HSA) της Βρετανίας (εδώ).

Σανγκάη

Σχετικά με το πρωτοφανούς σκληρότητας lockdown στη Σανγκάη, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό από τη μετάλλαξη Ομικρον, «απλά η Κίνα θέλει να ακολουθεί μια πολιτική “μηδενικού Covid’’».

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «από εκεί και πέρα, πάντα είμαστε επιφυλακτικοί στα στοιχεία τα οποία δίνονται από τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά δεν έχουμε κάποια ένδειξη για να μας ανησυχεί συγκριτικά με την υπάρχουσα μετάλλαξη της όμικρον».

Δεν ανησυχούμε για το Πάσχα

Για το Πάσχα, τόνισε, ο υπουργός Υγείας ότι ακόμη και εάν υπάρξει αύξηση των δεικτών λόγω συγχρωτισμού, δεν είναι κάτι που ανησυχεί την κυβέρνηση. Παράλληλα, απέρριψε τις επικρίσεις ότι η άρση μέτρων οφείλεται σε οικονομικούς λόγους, λέγοντας ότι αποτελεί πολιτική πρακτική σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...