477
Μεντβέντεφ (δεξιά) και Σουρκόφ την παλιά καλή εποχή της αγαστής συνεργασίας | EPA/VLADIMIR RODIONOV/RIA NOVOSTI/KREMLIN POOL

Βρώμικος πόλεμος μαίνεται και στους διαδρόμους του Κρεμλίνου

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2022, 14:15
Μεντβέντεφ (δεξιά) και Σουρκόφ την παλιά καλή εποχή της αγαστής συνεργασίας
|EPA/VLADIMIR RODIONOV/RIA NOVOSTI/KREMLIN POOL

Βρώμικος πόλεμος μαίνεται και στους διαδρόμους του Κρεμλίνου

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2022, 14:15

Μία περίεργη ιστορία διέρρευσε από αντικαθεστωτικές πηγές της Ρωσίας και προβλήθηκε στα διεθνή Μέσα – τις σχετικές πληροφορίες διοχέτευσε ο Ιλια Πονομαριόφ, ένας ρώσος επιχειρηματίας τεχνολογίας ο οποίος από το 2016 ζει στο Κίεβο καθ’ ότι ως μέλος της Δούμας είχε καταψηφίσει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Βάσει όσων είπε ο Πονομαριόφ, ένας παλιός σύμβουλος του προέδρου Πούτιν, ο Βλαντισλάβ Σουρκόφ κρατείται σε κατ’ οίκον περιορισμό κατηγορούμενος ότι έκλεψε χρήματα που προορίζονταν για την εμπέδωση του ρωσικού ελέγχου στο Ντονμπάς μετά το 2014.

Στην Corriere della Sera ο Φαμπρίτσο Ντραγκοσέι έγραψε ότι την ιστορία αυτή δεν μπόρεσε να τη διασταυρώσει με πληροφορίες από καμία άλλη πηγή. Η σύλληψη του Σουρκόφ αποδίδεται στην εχθρότητα προς το πρόσωπό του την οποία καλλιεργούν παράγοντες του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. Και ο ίδιος ο Πονομαριόφ είπε ότι οι δικές του πηγές, που του έδωσαν την είδηση περί Σουρκόφ, είναι απολύτως αξιόπιστες.

Το δημοσίευμα του Ντραγκοσέι αναφέρεται στο «μυστήριο της σύλληψης του Σουρκόφ» σε συνδυασμό με «τα γεράκια που σπρώχνουν τον Πούτιν να φτάσει μέχρι τέλους στην Ουκρανία». Δεν αποκρύπτει ότι τα στοιχεία είναι «ανεπιβεβαίωτα», ωστόσο φωτίζει το φιλοπόλεμο «περιβάλλον του Πούτιν»: τον τσετσένο αρχηγό Ραμζάν Καντίροφ, τον πρώην πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον «μάγειρα» Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

Ο Πούτιν εμπιστεύεται περισσότερο απ’ όλους τον Μεντβέντεφ, ο οποίος όμως θεωρείται ο πιο ένθερμος οπαδός της σκληρής γραμμής, δηλαδή αυτής περί συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι τέλους. Ως γνωστόν, ο Μεντβέντεφ είναι το πρόσωπο που «ζέστανε» την προεδρική καρέκλα μέχρι να επιστρέψει ο Πούτιν στο Κρεμλίνο. Πλέον ηγείται της «ομάδας των γερακιών» στην προεδρική αυλή. Στην παραπάνω ομάδα ήταν και ο Σουρκόφ, ιδιαίτερα σεβαστός κιόλας, ώσπου προέκυψε η ιστορία της σύλληψης.

Ο παρασκηνιακός διαγκωνισμός των συμβουλατόρων του Πούτιν είναι σκληρός και ο Μεντβέντεφ πιστεύει ότι ο ίδιος είναι ο αυθεντικός ερμηνευτής της βούλησης του Πούτιν. Η ιστορία για τον Σουρκόφ ακολουθεί την είδηση ότι δύο ανώτεροι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας συνελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες. Και στην περίπτωσή τους ο λόγος της σύλληψης είχε σχέση με την Ουκρανία, καθώς είχαν αναμειχθεί στα της εισβολής.

Η τρικυμία στη λιμνούλα των προεδρικών γερακιών, έγραψε η Corriere, είναι δεδομένη επειδή εξαρτάται από τις εκάστοτε αποφάσεις του προέδρου: αν εκείνος αλλάξει στάση, τότε αλλάζουν και αυτοί. Ο Μεντβέντεφ σε αυτό το σπορ των αλλαγών έχει αναδειχθεί ευπροσάρμοστος, σε αντίθεση με τον τσετσένο αρχηγό που άλλαξε στάση μόνο μία φορά στη ζωή του, όταν ηττήθηκε από τους Ρώσους. Από τότε όμως έγινε «ο άνθρωπος του Πούτιν στον Καύκασο». Είναι πάντα ταγμένος στην «εξαιρετικά σκληρή γραμμή». Η σκληρότητά του αυτή, έγραψε ο Ντραγκοσέι, «αφορά τους αντιπάλους, τους γκέι, τους Δυτικούς, τους Ουκρανούς».

Τέλος, το δημοσίευμα των Ιταλών απέδωσε και στον «μάγειρα του Πούτιν», στον Γιεβγκένι Πριγκόζιν, «το χακάρισμα των αμερικανικών ιστοσελίδων την εποχή της εκλογής του Τραμπ» και τη σύσταση της ομάδας μισθοφόρων Βάγκνερ, «η οποία τώρα επιχειρεί στην Ουκρανία», σημειώνοντας όμως ότι ο ίδιος ο Πριγκόζιν αυτό το έχει διαψεύσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...