442
Ο Καρλ Νεχάμερ έδωσε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν | REUTERS/Maxim Shemetov

Νεχάμερ: Ηθελα να πω από κοντά στον Πούτιν για τα εγκλήματα των στρατιωτών του

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2022, 15:05
Ο Καρλ Νεχάμερ έδωσε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν
|REUTERS/Maxim Shemetov

Νεχάμερ: Ηθελα να πω από κοντά στον Πούτιν για τα εγκλήματα των στρατιωτών του

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2022, 15:05

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε έναν ευρωπαίο επισκέπτη το απόγευμα της Δευτέρας. Ηταν ο αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, που επισκέφθηκε τη Μόσχα χωρίς να τρέφει ψευδαισθήσεις για το αποτέλεσμα των συνομιλιών του με τον ρώσο πρόεδρο.

Επρεπε όμως, όπως είπε, να πει από κοντά στον Πούτιν για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι στρατιώτες του στην Ουκρανία –και ας επιμένουν να τα ρίχνουν σε ουκρανική προβοκάτσια οι Ρώσοι.

Οπως γράφουν οι Financial Times, ο ρώσος πρόεδρος δεν είναι συνηθισμένος να δέχεται κριτική από τους επισκέπτες του, από όπου κι αν αυτοί προέρχονται, και έτσι «μπορούμε να φανταστούμε ότι η συζήτηση δεν κράτησε πολλή ώρα».

Οι δύο πολιτικοί συναντήθηκαν στην προεδρική κατοικία του Πούτιν στο Νόβο-Ογκαριόβο, έξω από τη Μόσχα. Παρόλο που ο ρώσος πρόεδρος μιλά άπταιστα γερμανικά, λόγω της υπηρεσίας του στην Ανατολική Γερμανία, στα χρόνια της KGB, η συζήτηση έγινε μέσω διερμηνέων.

Η συνάντηση, πάντως, δεν έγινε στο οκτάμετρο τραπέζι όπου είχε καθίσει πρόσφατα τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ολαφ Σολτς ο ρώσος πρόεδρος. Σύμφωνα με έναν Αυστριακό που συνόδευε τον καγκελάριο, το τραπέζι ήταν κανονικού μεγέθους, που σημαίνει είτε ότι ο Πούτιν δεν φοβάται πια τον κορονοϊό ή ότι δεν ήθελε να μειώσει τον Νεχάμερ, όπως έκανε με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες. Θα έχουν να αναλύουν οι κρεμλινολόγοι…

Οπως είπε ο καγκελάριος, ο Πούτιν τού έκανε τα γνωστά του παράπονα για τη συμπεριφορά της Δύσης απέναντι στη Ρωσία. Αλλά ο Νεχάμερ δεν έσκυψε το κεφάλι συγκαταβατικά, είχε κι αυτός να πει «δυο λογάκια» στον συνομιλητή του. Του μίλησε λοιπόν, για αυτά που είδαν οι Ουκρανοί και κατέγραψαν οι ξένοι δημοσιογράφοι στην Μπούτσα, στην Μποροντιάνκα, στα περίχωρα του Κιέβου και σε άλλες περιοχές, από όπου αποσύρθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις. Του μίλησε για τα πτώματα αμάχων στους δρόμους, κάποια μάλιστα δεμένα πισθάγκωνα, του ανέφερε τις μαρτυρίες για βιασμούς γυναικών, κοριτσιών, αγοριών, ακόμα και βρεφών…

Ο αυστριακός καγκελάριος, ο οποίος ολοκλήρωσε την εθελοντική θητεία του στον στρατό με τον βαθμό του υπολοχαγού, είπε στον Πούτιν ότι οι ρώσοι στρατιώτες που ευθύνονται για τις θηριωδίες θα δικαστούν για αυτές και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τρόπος να κερδίσει η Ρωσία τον πόλεμο –λέξη που εξακολουθεί να αρνείται να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν.

Τόνισε, επίσης, ότι οι κυρώσεις εναντίον του Κρεμλίνου όχι μόνο δεν θα χαλαρώσουν, αλλά θα χειροτερεύσουν, βυθίζοντας τη Ρωσία ακόμα περισσότερο στη χειρότερη ύφεση της μετασοβιετικής εποχής.

Ο Πούτιν δεν έδειξε να συγκινείται. Οι αυστριακοί διπλωμάτες τόνισαν ότι δεν περίμεναν πάντως κάτι τέτοιο, αλλά ήταν σημαντικό να τα ακούσει όλα αυτά από κάποιον ευρωπαίο ηγέτη, πρόσωπο με πρόσωπο, και όχι από το τηλέφωνο. Και ο Νεχάμερ ήταν ο πλέον κατάλληλος για αυτή την αποστολή, καθώς η Αυστρία είναι επισήμως ουδέτερη χώρα και δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...