714
| Dimitris Kapantais/SOOC

Τζέφρι Πάιατ: Η Ελλάδα μπορεί να στείλει σφαίρες στους Ουκρανούς – Το μήνυμα σε Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2022, 11:36
|Dimitris Kapantais/SOOC

Τζέφρι Πάιατ: Η Ελλάδα μπορεί να στείλει σφαίρες στους Ουκρανούς – Το μήνυμα σε Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2022, 11:36

Μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν ότι με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «οι αναθεωρητισμοί τελείωσαν», αλλά και προς την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει και να αναβαθμίσει την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, έστειλε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, σε μια από τις τελευταίες του πια συνεντεύξεις ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη χώρα μας.

Ο Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος ύστερα από έξι χρόνια εγκαταλείπει το πόστο της Αθήνας —θα τον διαδεχτεί ο Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Τσούνης— μίλησε στα «Νέα Σαββατοκύριακο» και ξεκαθάρισε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τελείωσε την ανοχή στον γεωγραφικό αναθεωρητισμό, ενώ παράλληλα αναβάθμισε τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας.

Ο διάλογος του αμερικανού διπλωμάτη με την Αλεξάνδρα Φωτάκη των «Νέων» χαρακτηριστικός:

Τι έδειξε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πόσο σημαντική είναι η ενότητα του ΝΑΤΟ;

«Το πιο σημαντικό πράγμα που καταδεικνύει η εισβολή στην Ουκρανία είναι η σημασία της συμμαχίας μας στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης ειδικότερα της συμμαχίας μας με την Ελλάδα. Κοιτάξτε όλη τη δουλειά που έχει κάνει η πρεσβεία τα πέντε και πλέον χρόνια που βρίσκομαι εδώ, επεκτείνοντας τη MDCA, δουλεύοντας για την προώθηση της ενεργειακής διαφοροποίησης, αλλά και για την απόρριψη της ρωσικής παραπληροφόρησης. Ολα αυτά ήταν απολύτως ζωτικής σημασίας για να απαντήσουμε στην 24η Φεβρουαρίου. Δόξα τω Θεώ που είχαμε την Αλεξανδρούπολη, η οποία διαδραμάτισε τόσο σημαντικό ρόλο στο να φτάσει η στρατιωτική υλικοτεχνική υποστήριξη των ΗΠΑ στην πρώτη γραμμή, στα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ. Δόξα τω Θεώ που έχουμε την επέκταση της Ρεβυθούσας. Μιλούσα με τον επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ για το πόσο διαφορετική είναι η εικόνα σήμερα, σε σύγκριση με αυτό που ήταν το 2020, με τον αγωγό TAP, τον IGB που σύντομα θα ολοκληρωθεί, τον FSRU. Ολα αυτά είναι ουσιώδη. Συμφωνώ ότι είναι επιτακτική ανάγκη για την Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο. Και η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη για να ανταποκριθεί στην ενεργειακή κρίση που δημιούργησε η 24η Φεβρουαρίου, ακριβώς λόγω των επενδύσεων που έχει κάνει, αρκετά χρόνια τώρα».

Ποιο είναι το μήνυμα απέναντι σε κάθε άλλη απόπειρα αναθεωρητισμού;

«Οσον αφορά τον αναθεωρητισμό, συμφωνώ με όσα έχει πει ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Το δίδαγμα της εισβολής της Ρωσίας είναι ότι η παγκόσμια ανοχή στον γεωγραφικό αναθεωρητισμό έχει τελειώσει και ότι υπάρχει σιδηρά δέσμευση στις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας στην Ευρώπη. Το αποδείξαμε αυτό. Είδατε πόσο γρήγορα αντιδράσαμε ως υπουργείο Εξωτερικών, ως κυβέρνηση των ΗΠΑ στη ρητορική της Αγκυρας για ζητήματα που αμφισβητούν την κυριαρχία των νησιών, η οποία είναι, κατά τη δική μας άποψη, αδιαπραγμάτευτη, αναμφισβήτητη. Χαιρετίζω επίσης το γεγονός ότι και η ΕΕ ακολούθησε.

»Αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει. Και όταν τελειώσει, ο ρόλος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ θα είναι ακόμη πιο σημαντικός. Νομίζω ότι το κέντρο βάρους της ευρωπαϊκής γεωπολιτικής θα μετατοπιστεί προς την Ανατολή. Και αν κοιτάξετε τον χάρτη και δείτε πού είναι συγκεντρωμένες οι ρωσικές δυνάμεις σήμερα με την ήττα της επίθεσης στο Κίεβο, θα αντιληφθείτε ότι συγκεντρώνονται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και στην Αζοφική Θάλασσα. Αυτή είναι η περιοχή της ελληνικής ιστορικής γεωπολιτικής επιρροής και είναι η περιοχή της νοτιοανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει έναν απαραίτητο ρόλο ακριβώς λόγω της Αλεξανδρούπολης, λόγω της Σούδας. Η Σούδα είναι απαραίτητη για την υποστήριξη του αποτυπώματος του ναυτικού των ΗΠΑ ειδικά σε μια περίοδο υψηλών εντάσεων όπως αυτή, κάτι που και η υφυπουργός Νούλαντ επεσήμανε».

Ξεχωριστό ενδιαφέρον ωστόσο, είχαν και τα όσα ανέφερε ο Τζέφρι Πάιατ για τη στρατιωτική βοήθεια της Ελλάδας προς την Ουκρανία, ένα θέμα που έχει δημιουργήσει και πολιτική αντιπαράθεση στην Αθήνα. Ο αμερικανός πρεσβευτής είναι μάλλον ξεκάθαρος: η Ελλάδα καλό είναι να στείλει κι άλλα όπλα στους Ουκρανούς.

«…Είναι πολύ θετικό για εμάς που η Ελλάδα ήταν από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που ανταποκρίθηκαν άμεσα μετά την έναρξη του πολέμου. Η Νο1 απαίτηση των Ουκρανών αυτή τη στιγμή είναι οι σφαίρες και αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πράγματα που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα», είπε ο Τζέφρι Πάιατ, για να συμπληρώσει: «Ελπίζουμε πολύ ότι η Ελλάδα, όπως όλοι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, θα βρει τρόπους να συνεχίσει την υποστήριξή της στη στρατιωτική ενίσχυση. Η εξειδικευμένη βοήθεια που θα παράσχει η Ελλάδα είναι δική της απόφαση, ως κυρίαρχου κράτους, που θα ληφθεί από τον Πρωθυπουργό, τους στρατιωτικούς του συμβούλους και τους συμβούλους ασφαλείας του».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...