320
Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, στο μέσον, σε επίσκεψή του στα σύνορα με τη Συρία, τον Οκτώβριο του 2019 | EPA/ERDEM SAHIN

Τουρκία: Πολιτική θύελλα έφερε η (μη) παραίτηση του Σουλεϊμάν Σοϊλού

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2020, 15:50
Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, στο μέσον, σε επίσκεψή του στα σύνορα με τη Συρία, τον Οκτώβριο του 2019
|EPA/ERDEM SAHIN

Τουρκία: Πολιτική θύελλα έφερε η (μη) παραίτηση του Σουλεϊμάν Σοϊλού

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2020, 15:50

Υπό παραίτηση για περίπου δύο ώρες ήταν αργά την Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το χάος που έφερε η απόφαση να μπουν σε αυστηρή καραντίνα το Σαββατοκύριακο 31 μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

Αν και τελικά ο πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού – τον οποίο μάλιστα περιέβαλε με την εμπιστοσύνη του – το πολιτικό δράμα άφησε να φανεί ένα ρήγμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τον χειρισμό της κρίσης με τον κορονοϊό.

Οι χειρισμοί του Σοϊλού δεν ήταν οι καλύτεροι δυνατοί. Η απαγόρευση, που αφορούσε σχεδόν τρεις στους τέσσερις Τούρκους, ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή, προκαλώντας μεγάλες ουρές για αγορές της τελευταίας ώρας. Το θέαμα ήταν αντίθετο με κάθε προληπτικό μέτρο κατά του κορονοϊού και απειλούσε να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια.

Το απόγευμα της Κυριακής ο πανίσχυρος υπουργός -γνωστός και στην Ελλάδα για τις προκλητικές δηλώσεις του για τα γεγονότα στον Εβρο- αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του. Υπερασπίστηκε πάντως την απόφασή του, γράφει ο Monde, μιλώντας για σκηνές που δεν συνάδουν με τη διαχείριση της επιδημίας από τη χώρα. Στο «κάδρο» έβαλε και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι προχώρησε στην απόφαση με οδηγίες του προέδρου.

Αμέσως όμως μετά την ανακοίνωση της παραίτησης οι φιλοερντογανικοί σχολιαστές ξεσπάθωσαν: «Η ανακοίνωση μια τέτοια στιγμή φέρνει σε αμήχανη θέση τον πρόεδρο και περιπλέκει τη διαχείριση της κρίσης», έγραψε ο Ιμπραήμ Καραγκιούλ.

Το περιστατικό της παραίτησης φώτισε τις εσωτερικές διαμάχες στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Μεταξύ του Σοϊλού και του υπουργού Οικονομικών, αλλά και γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υφίσταται διαμάχη. Και οι δύο είναι ισχυροί πόλοι στην κυβέρνηση και πιθανοί διάδοχοι του προέδρου. Ο 50χρονος Σοϊλού ήταν εξάλλου ο άνθρωπος του προέδρου που επέβλεψε τις μαζικές εκκαθαρίσεις από όλο τον δημόσιο τομέα των γκιουλενιστών και των φίλα προσκείμενων στους πραξικοπηματίες.

Αυτή η άτυπη μάχη των δύο δελφίνων έληξε χωρίς νικητή και με επιδιαιτητή τον πρόεδρο – έως την επόμενη σύγκρουση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...