322
Μετρητής γκάιγκερ μετρά τα επίπεδα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, στην ζώνη αποκλεισμού γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, στο ουκρανικό χωρό Ραχίβκα | REUTERS/Yaroslav Yemelianenko

Αναζωπυρώθηκαν οι φλόγες στο Τσερνόμπιλ – ανησυχία για τη ραδιενέργεια

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2020, 14:20
Μετρητής γκάιγκερ μετρά τα επίπεδα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, στην ζώνη αποκλεισμού γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, στο ουκρανικό χωρό Ραχίβκα
|REUTERS/Yaroslav Yemelianenko

Αναζωπυρώθηκαν οι φλόγες στο Τσερνόμπιλ – ανησυχία για τη ραδιενέργεια

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2020, 14:20

Αναζωπυρώθηκαν, λόγω ισχυρών ανέμων, οι πυρκαγιές γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, προκαλώντας έντονη ανησυχία για την εξάπλωση ραδιενεργού νέφους στην ατμόσφαιρα.

Οι πυρκαγιές μαίνονται εδώ και οκτώ ημέρες στην περιοχή και έχουν πλησιάσει τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ που εξερράγη το 1986, σκορπίζοντας τον θάνατο για δεκαετίες σε όλη την Ευρώπη.

Οι φλόγες εισέβαλαν σε περισσότερα από 1.000 στρέμματα της δασικής έκτασης που βρίσκεται γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, του Κιέβου.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν χαμηλότερα από εκείνα της έκρηξης πριν από 34 χρόνια, αλλά και πάλι μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο, ενώ ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ριχτεί στη μάχη ελπίζοντας να στήσουν αναχώματα ώστε να μην πλησιάσουν οι φλόγες το κατεστραμμένο εργοστάσιο.

Δύο πυροσβέστες μπροστά στην πινακίδα που δηλώνει τα όρια του Τσερνόμπιλ

Σύμφωνα με το κρατικό Κέντρο Ραδιενέργειας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, μολυσμένα νέφη καπνού μπορεί να φθάσουν τις επόμενες μέρες στο Κίεβο, αν και τα επίπεδα ραδιενέργειας θεωρούνται ασφαλή όταν ο καπνός έχει απομακρυνθεί πολύ από την πυρκαγιά.

Αποψη της πυρκαγιάς μέσα στη ζώνη αποκλεισμού

Η πύρινη λαίλαπα που μαίνεται εδώ και μέρες τριπλασιάστηκε σε μέγεθος τα τελευταία 24ωρα λόγω ισχυρών ανέμων. «Δίνουμε ολονύκτια μάχη σκάβοντας αναχώματα γύρω από το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ για να το προστατέψουμε από τη φωτιά. Μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να πούμε ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε η αξιωματούχος της Πυροσβεστικής Κατερίνα Πάβολβα.

Καμένα δέντρα στον εγκαταλειμένο οικισμό Πολίσκε, στη ζώνη αποκλεισμού

Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί 300 πυροσβέστες και 85 μηχανήματα, ενώ τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη Antonov και δύο ελικόπτερα MI-8 έχουν ρίξει πάνω από 250 τόνους νερού στην πυρκαγιά.

Δύο από τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...