273
Διασώστες στα ερείπια κατοικίας στη Σμύρνη | REUTERS/Kemal Aslan

Τουρκία: Πάνω από 60 οι νεκροί του σεισμού, λιγοστές ελπίδες για επιζώντες

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2020, 11:25
Διασώστες στα ερείπια κατοικίας στη Σμύρνη
|REUTERS/Kemal Aslan

Τουρκία: Πάνω από 60 οι νεκροί του σεισμού, λιγοστές ελπίδες για επιζώντες

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2020, 11:25

Τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του σεισμού μεγέθους 6,7 βαθμών που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου την Παρασκευή και έπληξε στην Τουρκία κυρίως την επαρχία της Σμύρνης, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 940, από τους οποίους οι 218 παραμένουν ακόμη σε νοσοκομεία.

Οι Αρχές τονίζουν ότι δεκάδες είναι οι εγκλωβισμένοι σε κτίρια που κατέρρευσαν. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να επιχειρούν σε οκτώ κτίρια, διευκρίνισε η AFAD.

Εν τω μεταξύ, εξανεμίζονται οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες κάτω από τα χαλάσματα των κτιρίων που κατέρρευσαν στη Σμύρνη  48 και πλέον ώρες μετά τον σεισμό της Παρασκευής.

Ο ισχυρός σεισμός έπληξε κυρίως στο Μπαϊρακλί, μια περιοχή στα προάστια της Σμύρνης όπου κατοικούν 300.000 άνθρωποι και η οποία γνώρισε δημογραφική έκρηξη τα τελευταία χρόνια. Η AFAD ανέφερε ότι σε αυτό το προάστιο κατέρρευσαν 17 κτίρια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, το 2012 και το 2018 οι ειδικοί μηχανικοί είχαν επισημάνει ότι δύο από τα κτίρια που κατέρρευσαν στο Μπαϊρακλί ήταν «επικίνδυνα». Σε μια από τις αναφορές τους έγραφαν ότι είχε χρησιμοποιηθεί τσιμέντο χαμηλής ποιότητας στην κατασκευή τους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, 33 ώρες μετά τον σεισμό, οι διασώστες κατάφεραν να βγάλουν ζωντανό έναν 70χρονο άνδρα.

Το Σάββατο ανασύρθηκε ζωντανή μία γυναίκα και τρία από τα παιδιά της, αφού έμειναν παγιδευμένοι επί σχεδόν 23 ώρες. Αλλος ένας άνδρας, 55 ετών, εντοπίστηκε ζωντανός έπειτα από 33 ώρες στα ερείπια.

Είναι η δεύτερη φορά φέτος που η Τουρκία βυθίζεται στο πένθος εξαιτίας ενός σεισμού. Τον Ιανουάριο, περίπου 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επαρχίες Ελαζίγκ και Μαλάτια, στα ανατολικά, από μια σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 βαθμών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...