395
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» | REUTERS/Yoruk Isik/File Photo/File Photo

Διάβημα από το υπουργείο Εξωτερικών για τη νέα Navtex στο Καστελόριζο

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2020, 10:36
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis»
|REUTERS/Yoruk Isik/File Photo/File Photo

Διάβημα από το υπουργείο Εξωτερικών για τη νέα Navtex στο Καστελόριζο

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2020, 10:36

Καμία διάθεση να εγκαταλείψει τις προκλητικές ενέργειες η Τουρκία, παρά το φονικό πλήγμα του Εγκέλαδου στην περιοχή της Σμύρνης και ενώ πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αργά το Σάββατο η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex για το διάστημα από την 1η Νοεμβρίου ως τις 14 Νοεμβρίου, η οποία εν μέρει επικαλύπτει τη διάρκεια της προηγούμενης που έληγε στις 4 Νοεμβρίου.

Η περιοχή των ερευνών του «Oruc Reis» ξεκινά από τα νοτιοανατολικά της Ρόδου και επεκτείνεται νοτιότερα και προς τα ανατολικά, είναι δηλαδή σε διαφορετική διεύθυνση από τις προηγούμενες κατά τις οποίες το «Oruc Reis» κινούνται από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά.

Η Αγκυρα είχε ακυρώσει Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις (όχι στην περιοχή του Καστελόριζου) για τις 28 Οκτωβρίου σε κίνηση καλής θέλησης λόγω της ελληνικής εθνικής εορτής, όπως είχε ανακοινωθεί.

Απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι «δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της Eλληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. 

Παράλληλα, η ενέργεια αυτή δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης. 

Οι ενέργειες αυτές δείχνουν εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές. 

Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την παραβατική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά».

Navtex και από την Αθήνα

Ο σταθμός του Ηρακλείου  της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική Navtex για έρευνες του Όρουτς Ρέις, νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Η ελληνική Navtex σημειώνει ότι η τουρκική Navtex αφορά σε «παράνομη και μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα», σε περιοχή που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, καλεί τους ναυτιλλομένους να αγνοήσουν την τουρκική Navtex τονίζοντας ότι ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει μηνύματα Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...