983
Οι φωτιές στην Αμαζονία από το Διάστημα | NASA

Τον στρατό ρίχνει στη μάχη της Αμαζονίας ο Μπολσονάρο που τώρα κατηγορεί τον καιρό [εικόνες & βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2019, 13:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/08/2019 18:50
Οι φωτιές στην Αμαζονία από το Διάστημα
|NASA

Τον στρατό ρίχνει στη μάχη της Αμαζονίας ο Μπολσονάρο που τώρα κατηγορεί τον καιρό [εικόνες & βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2019, 13:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/08/2019 18:50

Αφού τον απείλησαν με διεθνείς κυρώσεις και τη μη επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο, έδωσε εντολή για την αποστολή δυνάμεων του στρατού για να καταστείλει τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που καίνε τον Αμαζόνιο.

Το μέτρο, που λαμβάνεται έπειτα από την υπογραφή ενός προεδρικού διατάγματος από τον βραζιλιάνο πρόεδρο, εξουσιοδοτεί τους κυβερνήτες των πολιτειών που εμπλέκονται στην κατάσβεση των πυρκαγιών του Αμαζονίου να κινητοποιήσουν τις ένοπλες δυνάμεις «για προληπτικές και κατασταλτικές ενέργειες κατά περιβαλλοντικών εγκλημάτων», καθώς και για «τον εντοπισμό και την καταπολέμηση πυρκαγιών».

Στο μεταξύ, ο Μπολσονάρο, αφού είχε κατηγορήσει για μέρες τις ΜΚΟ για τις πυρκαγιές, άλλαξε γνώμη και τώρα ρίχνει την ευθύνη για την εκτόξευση του αριθμού των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν φέτος στις ξηρές καιρικές συνθήκες.

Σε ένα σύντομης διάρκειας τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο ακροδεξιός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «πρόσχημα για πιθανές διεθνείς κυρώσεις», δηλώνοντας βέβαιος ότι «τα κράτη» θα υπερασπιστούν τη Βραζιλία στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) που πραγματοποιείται στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

«Δασικές πυρκαγιές υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα πρόσχημα για πιθανές διεθνείς κυρώσεις», επισήμανε ο αρχηγός του βραζιλιάνικου κράτους.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτη επίγνωση της κατάστασης και θα καταπολεμήσει το «περιβαλλοντικό έγκλημα» με τον ίδιο τρόπο που πολεμά την κοινή εγκληματικότητα.

Ωστόσο, τόνισε, ότι η διασπορά «ψευδών πληροφοριών» για την κατάσταση που επικρατεί στην βόρεια Βραζιλία «δεν βοηθά στην επίλυσή της».

Ο καπνός από τις πυρκαγιές, φαίνεται από το Διάστημα – ΝΟΑΑ
Ιρλανδία: «Δεν θα επικυρώσουμε τη συμφωνία αν δεν προστατέψετε την Αμαζονία»

Στο μεταξύ, η Ιρλανδία προειδοποιεί ότι θα ψηφίσει κατά της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη), αν η Βραζιλία δεν προστατεύσει την Αμαζονία.

«Δεν υπάρχει περίπτωση η Ιρλανδία να ψηφίσει την συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Mercosur, εάν η Βραζιλία δεν τηρήσει τις περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις», προειδοποίησε ο ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.

«Είμαι πολύ ανήσυχος από τα επίπεδα ρεκόρ της καταστροφής του δάσους του Αμαζονίου από την φωτιά φέτος», είπε.

Ο ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα παρακολουθήσει στενά τις ενέργειες της Βραζιλίας για το περιβάλλον κατά την προσεχή διετία, η οποία θα προηγηθεί της επικύρωσης της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur.

Η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Mercosur υπεγράφη στο τέλος του Ιουνίου, έπειτα από διαπραγματεύσεις 20 ετών και προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα.

Η συμφωνία καλύπτει μία αγορά 780 εκατομμυρίων καταναλωτών.

Τι αποφάσισε η G7

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) συμφώνησαν όλοι ότι οι χώρες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην περιοχή της Αμαζονίας θα πρέπει να λάβουν βοήθεια το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Πραγματοποιούνται επαφές από τις αντιπροσωπείες μας με όλες τις χώρες της Αμαζονίας ώστε να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε πολύ σαφείς τεχνικές και οικονομικές δεσμεύσεις», είπε στους δημοσιογράφους ο οικοδεσπότης της συνόδου στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

Η αναδάσωση είναι επίσης απαραίτητη, αλλά υπάρχουν «διάφορες οπτικές μεταξύ των ηγετών επειδή όλο το ζήτημα εξαρτάται από τις χώρες της Αμαζονίας», που εύλογα θεωρούν σημαντική την εθνική τους κυριαρχία, είπε ο Μακρόν.

«Ωστόσο το διακύβευμα στην Αμαζονία γι’ αυτές τις χώρες και για τη διεθνή κοινότητα, αναφορικά με την βιοποικιλότητα, το οξυγόνο, την μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι τέτοιο ώστε θα πρέπει να γίνει αυτή η αναδάσωση», τόνισε ο ίδιος.

Βοήθεια προσφέρει ο Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι προσέφερε τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην καταστολή των πυρκαγιών.

«Μόλις μίλησα με τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρο», είπε με ανάρτησή του στο twitter ο Τραμπ, επισημαίνοντας τις καλές σχέσεις των δύο χωρών.

«Του δήλωσα ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε!», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Διαδήλωση στο Ρίο Ντε Τζανέιρο για τη σωτηρία της Αμαζονίας – Reuters
«Διώξτε τον Μπολσονάρο για να σωθεί η Αμαζονία»

Ο ινδιάνος αρχηγός Ραόνι Μετουκτίρε κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βραζιλίας ότι θέλει να καταστρέψει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την απομάκρυνσή του από την εξουσία το συντομότερο δυνατό.

«Πρέπει τον ξεφορτωθούμε όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε για τον ακροδεξιό πρόεδρο ο ινδιάνος αρχηγός και μαχητικός υπερασπιστής του δάσους του Αμαζονίου σε μια τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Θέλει να αποτελειώσει το δάσος, θέλει να αποτελειώσει εμάς (τους αυτόχθονες). Είναι πραγματικά τρομακτικό αυτό που κάνει», συνέχισε ο γηραιός ινδιάνος αρχηγός κατηγορώντας τον Μπολσονάρο ότι προωθεί την ανάπτυξη γεωργίας, υλοτομίας και εξορυκτικής δραστηριότητας σε γη των αυτοχθόνων κοινοτήτων.

«Αυτός είναι που παρακινεί αυτούς τους ανθρώπους, όπως τους αγρότες, οι οποίοι τον ακούν, νομίζουν ότι έχουν όλα τα δικαιώματα και αρχίζουν να καίνε τα δάση», επισήμανε ο 89χρονος Ραόνι που αγωνίζεται για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων κοινοτήτων.

Ο,τι απέμεινε μετά την πυρκαγιά που έβαλαν αγρότες και υλοτόμοι σε περιοχή του Πόρτο Βέλιο – Reuters

Ζητώντας εξωτερική βοήθεια τόνισε πως: «Θέλω να υπάρξει μια γενική κινητοποίηση για την κατάσβεση αυτών των πυρκαγιών. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να καίγεται έτσι», δήλωσε ο Ραόνι, λέγοντας ότι «δεν έχει δει ποτέ κάτι τέτοιο».

Στον «πνεύμονα του πλανήτη», περίπου 700 νέες πυρκαγιές καταγράφησαν μέσα σε 24 ώρες την Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Ερευνας της Βραζιλίας.

Δείτε βίντεο του BBC από αεροπλάνο της Greenpeace, που πετά πάνω από τις πυρκαγιές:

Εκκληση του Πάπα

Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε την Κυριακή τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για την κατάσβεση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο λέγοντας ότι η περιοχή είναι απαραίτητη για την υγεία του πλανήτη.

«Ανησυχούμε όλοι για τις τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται στον Αμαζόνιο. Ας προσευχηθούμε όλοι ώστε με τη δέσμευση όλων μας να είναι σύντομη η κατάσβεσή τους. Αυτός ο δασικός πνεύμονας είναι απαραίτητος για τον πλανήτη μας», είπε ο πάπας ενώπιον χιλιάδων πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό, κατά το εβδομαδιαίο κήρυγμά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...