Oταν βγαίνουν από την αγορά εργασίας 800.000 υπάλληλοι του αμερικανικού ομοσπονδιακού δημόσιου τομέα λόγω του προσωρινού «λουκέτου», οι επιπτώσεις αργά ή γρήγορα θα διαχυθούν πέρα από τις οικογένειες των ανθρώπων αυτών.
Ο Λευκός Οίκος ήδη έχει στα χέρια του στοιχεία που δείχνουν ότι η επίπτωση του shutdown είναι χειρότερη από αυτή που είχε προβλέψει αρχικά, γράφει ο Monde.
Η κυβέρνηση εκτιμά τώρα ότι το shutdown έχει στοιχίσει το 0,1% του ΑΕΠ τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου. Αν συνυπολογίσουμε και την επίπτωση από τους υπαλλήλους που είναι πρακτικά σε τεχνητή ανεργία, το κόστος φτάνει το 0,13% του ΑΕΠ κάθε εβδομάδα. Δηλαδή το λουκέτο «φρενάρει» την ανάπτυξη κατά 0,1%.
Οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι και οι συμβασιούχοι είναι σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών για σχεδόν ένα μήνα. Είναι η μεγαλύτερη διάρκεια «λουκέτου» που έχει καταγραφεί στη χώρα.
Εν τω μεταξύ υπάρχουν και πρακτικά προβλήματα που προκαλεί το shutdown και που, αν δεν λυθούν, θα φέρουν ακόμη περισσότερα ζητήματα.
Στις 28 Ιανουαρίου αρχίζει η περίοδος υποβολής φορολογικών δηλώσεων (λήγει στις 15 Απριλίου) και απαιτείται η επαναφορά 46.000 υπαλλήλων του IRS, δηλαδή της Εφορίας, για την επεξεργασία των δηλώσεων και άλλων υποθέσεων. Θα πρέπει βέβαια να αρχίσουν να πληρώνονται κανονικά.
Το λουκέτο στο Δημόσιο είναι το αποτέλεσμα της διαμάχης μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Κογκρέσου για τη δημιουργία τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Ο πρόεδρος επιμένει στη δέσμευση ενός ποσού 5,7 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του, ενώ οι Δημοκρατικοί που πλειοψηφούν στη Βουλή, αντιδρούν στην κατασκευή του έργου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News