Ο Δήμαρχος Καλλιθέας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής και ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης είναι τα σχεδόν βέβαια τρία μέλη του νέου ΔΣ του ΚΠΙΣΝ που στις 23 Φεβρουαρίου παραδόθηκε στον νέο θεσμικό ιδιοκτήτη του, το Υπουργείου Οικονομικών. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη του συμβουλίου τα οποία έχει επιλέξει ο υπουργός Οικονομικών και που θα ανακοινωθούν αύριο γύρω στις 4 το απόγευμα, μετά από τη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην Εθνική Βιβλιοθήκη στο ΚΠΙΣΝ.
Με το όνομα του Γιώργου Κιμούλη ως πιθανού προέδρου να πλανάται πάνω από το… έργο του Renzo Piano – ο ίδιος ο ηθοποιός πρόσφατα σε εκδήλωση της υπουργού Πολιτισμού δεν έκρυβε ότι τον ενδιαφέρει η θέση- απομένει να δούμε ποιοι είναι οι υπόλοιποι τέσσερις που θα οδηγήσουν το Κέντρο στη νέα του εποχή. Εχει εξαιρετικό ενδιαφέρον βέβαια ότι τα τέσσερα μέλη που επέλεξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποτελούν και την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ. Και αυτό αφού ενώ αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι θα είναι τρία τα μέλη που θα εκπροσωπούν από κοινού Λυρική και Βιβλιοθήκη, τελικά με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα είναι δύο τα μέλη, ένα από κάθε οργανισμό. Φέρεται μάλιστα να συζήτησε αυτή την απόφασή του με τους υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενεργοποιεί τη δυνατότητα που του δίνει η αναφορά «μέχρι τρία μέλη», το «μέχρι» δηλαδή, στο άρθρο 33 παράγραφος 24 του ιδρυτικού νόμου. Και αυτό διότι όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο υπουργός θέλει τα τέσσερα μέλη να έχουν σημαντικές διοικητικές ικανότητες. Στην ανακοίνωση που αναμένουμε αύριο μαζί με μικρά βιογραφικά των νέων μελών, περιμένουμε να δούμε άτομα με εμπειρία στην ελεύθερη αγορά και στη δημόσια διοίκηση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κάνοντας λόγο για εκπλήξεις.
Το στοίχημα θα κερδηθεί, είναι το μότο που επαναλαμβάνουν και που φαίνεται ότι ήταν ο μπούσουλας για την επιλογή του νέου ΔΣ, καθώς και ότι δεν μπορείς να διοικείς το Κέντρο και να μην ξέρεις ότι «ένα και ένα κάνουν δυο».
Η ένταση της αναφοράς στα διοικητικά προσόντα των 4 μελών που θα ορίσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκαλεί ερωτηματικά βέβαια για το κατά πόσο «χωρά» σε αυτή την περιγραφή ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης. Πέρα από τη σημαντική πορεία του σε θέατρο και κινηματογράφο δεν έχει εμπειρία διοίκησης πέρα από αυτή του θεάτρου του, που οδηγήθηκε τελικά σε λουκέτο και τον ταλαιπώρησε για ένα διάστημα καθώς δημιουργήθηκαν οφειλές προς το Δημόσιο με τον ίδιο να αναφέρει σε ανακοίνωσή του «η οφειλή μου αυτή είναι “ζημιές“ από τη λειτουργία δύο θεατρικών σκηνών επί 12 χρόνια και από θεατρικές περιοδείες μιας δεκαπενταετίας, δηλαδή μιας δραστηριότητας μεγάλου κύκλου εργασιών που, αν μη τι άλλο, απασχόλησε εκατοντάδες ηθοποιών και τεχνικών».
Από την άλλη, το όνομα της Λούκας Κατσέλη που έχει ακουστεί κατά καιρούς, ανταποκρίνεται σαφώς περισσότερο στα περί διοίκησης προσόντα που επιθυμεί ο υπουργός. Αυτό είναι το κλίμα λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση για ένα έργο που έχει πριν καν εγκαινιαστεί απασχολήσει τα διεθνή μέσα και συνδεθεί με μια μοναδική στιγμή στην σύγχρονη παγκόσμια ιστορία: την ιστορική ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα λίγο πριν την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News