Στο αποκορύφωμά του αγώνα κατά των διακρίσεων σε βάρος των Αφροαμερικάνων το 1963, σε μία από τις πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της εποχής, ένας νεαρός άνδρας με χοντρά γυαλιά συλλαμβάνεται από τους αστυνομικούς. Ενας φωτορεπόρτερ είναι εκεί και απαθανατίζει το γεγονός. Η φωτογραφία θυμίζει σκηνή από τη μεταγενέστερη ταινία «The Strawberry Statement» του Στιούαρτ Χάγκμαν, η οποία σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία στη Ελλάδα όπου προβλήθηκε με τον τίτλο «Φράουλες και αίμα».
Πενήντα χρόνια αργότερα, ο ίδιος άνδρας διεκδικεί με αξιώσεις πλέον το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ. Είναι ο Μπέρνι Σάντερς.
Το αγωνιστικό παρελθόν του υποψήφιου ήδη από τη δεκαετία του ’60 δεν ήταν άγνωστο. Ο ίδιος είναι αυτός που το αξιοποιεί με διάφορους τρόπους στην εκστρατεία του και προφανώς δεν το αρνείται, τώρα όμως, με αφορμή την εκλογική μάχη, έρχεται περισσότερο στο φως.
Προ ημερών η Kartemquin Films ανέβασε ένα σύντομο φιλμάκι από μια διαδήλωση στις 12 Αυγούστου 1963 κατά του διαχωρισμού λευκών και μαύρων στα σχολεία του Σικάγου. Ενας αστυνομικός φαίνεται να τραβά έναν νεαρό που διαμαρτύρεται: είναι πράγματι ο Σάντερς, ρωτούσε η εταιρεία.
Η Chicago Tribune ανέσυρε από το αρχείο της φωτογραφίες από το περιστατικό. Στα άρθρα της εποχής καταγράφεται και ένας Μπέρναρντ Σάντερς ανάμεσα στους συλληφθέντες που τιμωρήθηκε με πρόστιμο 25 δολαρίων για αντίσταση κατά της αρχής κατά τη σύλληψή του.
Από την εκστρατεία του Σάντερς επιβεβαίωσαν ότι αυτός ήταν ο νεαρός – 21 ετών τότε – και στο βίντεο και στη φωτογραφία. Στο πορτοφόλι του έχει ακόμα την φοιτητική του ταυτότητα από τότε, αναφέρουν οι επιτελείς του στην εφημερίδα Chicago Tribune.
Το περιοδικό New York, αλλά και οι New York Times, επισημαίνουν ότι τα τεκμήρια από τη δεκαετία του ’60 θα ενισχύσουν την εικόνα του Σάντερες ως έναν διαχρονικό υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια εικόνα που έχει επιχειρήσει η πλευρά της Κλίντον, όχι να αρνηθεί, αλλά πάντως να αμφισβητήσει την δέσμευση του υποψηφίου.
Δεν είναι, βέβαια, οι πρώτες φωτογραφίες, οι κινηματογραφημένες σκηνές και οι μαρτυρίες που φωτίζουν την δραστηριότητα του 20χρονου τότε φοιτητή.
Στα 21 του, το 1963, στην φωτογραφία παραπάνω, εμφανίζεται να μιλά σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Αλλες φωτογραφίες από γεγονότα της εποχής εκτιμάται (κάποιοι το αμφισβήτησαν, αναφέρει το Time) ότι και αυτές τον απεικονίζουν σε διαμαρτυρίες.
Την ίδια χρονιά συμμετείχε στην πορεία προς την Ουάσιγκτον που είχε οργανώσει ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για να διεκδικήσει τα δικαιώματα των αφροαμερικανών.
Αλλά ως τότε ο ακτιβισμός είχε επιδεινώσει τις επιδόσεις του στο πανεπιστήμιο, γράφει το Mother Jones, αν και ο Σάντερς συνέχισε να τον ασκεί. Το 1964 αποφοίτησε με πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες, αλλά παρέμεινε στον ευρύτερο χώρο του πολιτικού ακτιβισμού – το ευνοούσε άλλωστε το κλίμα της εποχής – και τα επόμενα χρόνια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News