484
Η Αναλένα Μπέρμποκ στις δηλώσεις της στη Ρίγα της Λετονίας | REUTERS/Ints Kalnins

Τι όπλα (δεν) έχει δώσει η Γερμανία στους Ουκρανούς; «Χρησμός» της Μπέρμποκ

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2022, 15:11
Η Αναλένα Μπέρμποκ στις δηλώσεις της στη Ρίγα της Λετονίας
|REUTERS/Ints Kalnins

Τι όπλα (δεν) έχει δώσει η Γερμανία στους Ουκρανούς; «Χρησμός» της Μπέρμποκ

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2022, 15:11

Αντιμέτωπη με όλο και περισσότερες επικρίσεις για τη διαφαινόμενη διστακτικότητά της να παρέχει βαρέα όπλα στους Ουκρανούς βρίσκεται η γερμανική κυβέρνηση –είναι τέτοια η πίεση που η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ χρειάστηκε να υποστηρίξει ότι η Γερμανία έχει δώσει όπλα στο Κίεβο χωρίς να το ανακοινώσει ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στις παραδόσεις.

Ωστόσο το (πολιτικό-επικοινωνιακό) πρόβλημα για την κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς παραμένει: γιατί δεν προθυμοποιείται να στείλει και η Γερμανία τον βαρύ οπλισμό που ζητάει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι;

Ο γερμανικός Τύπος, όπως σημείωσε η Deusche Welle, δίνει έκταση στις επικρίσεις για τη διστακτικότητα του καγκελάριου να δώσει, όσο ακόμη είναι καιρός, βαριά όπλα στην Ουκρανία. Ο ίδιος εξάλλου ο Ολαφ Σολτς σε συνέντευξη Τύπου μετά από την τηλε-διάσκεψη που είχε με άλλους δυτικούς ηγέτες απάντησε με μια υπεκφυγή στο γιατί δεν προσφέρει η Γερμανία τεθωρακισμένα Leopard –«έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι πιο λογικό να παραδίδονται όπλα τα οποία ξέρουν να χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί», είπε.

Σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung προσέγγισε το θέμα πιο σφαιρικά. «Αν το δούμε με ψυχραιμία, δύο πτυχές πρέπει να ληφθούν υπόψη: από τη μια οι ήδη κακά εξοπλισμένες γερμανικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν λειτουργικές, γιατί κανείς δεν ξέρει εάν τελικά ο πόλεμος δεν εξαπλωθεί και στη Δύση. Από την άλλη, οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ενεργήσουν όσο το δυνατόν πιο συντονισμένα, έστω και μόνο για να μην δοθεί η ευκαιρία στη Μόσχα να επιχειρήσει διάσπαση. Ένας καλός οδηγός πλεύσης είναι πως ό,τι μπορεί να προσφέρουν οι ΗΠΑ, μπορεί να το προσφέρει και η Γερμανία», έγραψε.

Την ίδια ώρα ο βρετανικός Τύπος, όπως η Telegraph, επέκρινε το Βερολίνο ότι μόνο αυτό δεν σπεύδει να ενισχύσει τους Ουκρανούς με σημαντικά όπλα.

Σε αυτό το κλίμα, η Αναλένα Μπέρμποκ βρέθηκε τη Μ. Τετάρτη στη Ρίγα της Λετονίας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή της με τον λετονό ομόλογό της Εντγκαρς Ρινκέβιτς, να απαντά σε ερωτήσεις για τα όπλα που (δεν) παρέχει η Γερμανία στην Ουκρανία.

Το Βερολίνο έχει επιλέξει να μην αποκαλύψει όλα τα όπλα που έχει αποστείλει για να υποστηρίξει την Ουκρανία, τόνισε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα βοηθήσει το Κίεβο στη συντήρηση πιο προηγμένων οπλικών συστημάτων που μπορεί να αγοράσει και στην εκπαίδευση των στρατιωτών στη χρήση τους.

«Εχουμε παραδώσει αντιαρματικούς πυραύλους, Stingers και άλλα πράγματα για τα οποία δεν έχουμε μιλήσει ποτέ δημοσίως, ώστε αυτές οι παραδόσεις να μπορέσουν να γίνουν γρήγορα», σημείωσε χαρακτηριστικά η Μπέρμποκ.

Σε ερώτηση αν η Γερμανία θα έστελνε το σύστημά της πυροβολικού Panzerhaubitze 2000 –το οποίο σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς χρειάζεται η Ουκρανία για να μπορέσει να αντεπιτεθεί στις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του Ντονμπάς– η Μπέρμποκ απάντησε ότι η Γερμανία θα εκπαίδευε τους στρατιώτες του Κιέβου στη χρήση και συντήρηση πιο προηγμένων συστημάτων τα οποία μπορεί να εξασφαλίσει από άλλες συμμαχικές χώρες ή να αγοράσει.

«Αν εταίροι παραδώσουν πυροβολικό το οποίο εμείς δεν μπορούμε πλέον να παραδώσουμε, θα βοηθήσουμε με την εκπαίδευση και την συντήρηση», δήλωσε η Μπέρμποκ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...