339
Από την επιχείρηση της Κυριακής στον Χελμό | INTIMEnews

Tι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για τον θάνατο των τριών αναρριχητών στα Καλάβρυτα

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2022, 14:02
Από την επιχείρηση της Κυριακής στον Χελμό
|INTIMEnews

Tι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για τον θάνατο των τριών αναρριχητών στα Καλάβρυτα

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2022, 14:02

Πολλαπλές κακώσεις εξαιτίας πτώσης από μεγάλο ύψος είναι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, η αιτία θανάτου των τριών αναρριχητών στα Καλάβρυτα, του Γιάννη Τορέλλι, εκ των κορυφαίων αναρριχητών στην Ελλάδα, του Αθανάσιου Σωτηρόπουλου, μέλους του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών, και του Παναγιώτη Τέκου, προϊσταμένου του ΕΛΓΑ στην Κορινθία.

Σύμφωνα με το πόρισμα της νεκροτομής τις σορούς από την ιατροδικαστή, Αγγελική Τζιόλα, μεγάλες ποσότητες χιονιού που κατέρρευσαν στην περιοχή Υδατα της Στυγός -η κατάρρευση μίας παγοσκεπής- τους παρέσυραν και τους έριξαν στον γκρεμό από ύψος περίπου 100 μέτρων, με αποτέλεσμα να βρουν ακαριαίο θάνατο.

Οι σοροί των τριών ορειβατών, που ανασύρθηκαν από την απόκρημνη χαράδρα στον Χελμό, μεταφέρθηκαν αρχικά στο χωριό Μεσορρούγι Ακράτας και από εκεί, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

«Τα παιδιά ήταν πάρα πολύ έμπειρα, γνώριζαν την περιοχή εξαιρετικά και μας έκανε τεράστια εντύπωση ότι συνέβη κάτι τέτοιο στους τρεις συγκεκριμένους ορειβάτες», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, Αλέξης Αγριος.

«Μιλάμε για τρεις πάρα πολύ έμπειρους ορειβάτες, δυστυχώς όμως η φύση κρύβει εκπλήξεις που ίσως και ο πιο έμπειρος δεν μπορεί να αναγνωρίσει […] Ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου για να προσεγγίσουν την ορθοπλαγιά στα Υδατα της Στυγός ούτως ώστε να κάνουν παγοαναρρίχηση. Στη διαδρομή τους συνάντησαν μια χιονοστιβάδα που τους παρέσυρε και κατέπεσαν σε μια βραχώδη περιοχή με αρκετό χιόνι, δύσκολα προσβάσιμη, περίπου 2 χλμ. μακριά από τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου», περιέγραψε για να προσθέσει:

«Γύρω στη 01:00 τα ξημερώματα έφτασε η τελευταία σορός, γιατί η πρόσβαση ήταν πάρα πολύ δύσκολη.

»Σε ένα τόσο απαιτητικό τερέν όπως αυτά που είναι βραχώδη με πάγο και χιόνι, χρειάζεται πολύ μεγάλη τεχνική γνώση για να μπορέσει κανείς να προσεγγίσει, γι ’αυτό και ήταν τόσο δύσκολη η επέμβαση από οποιονδήποτε άλλο, πέρα από τους οδηγούς βουνού και τους ανεξάρτητους ορειβάτες, τους οποίους ευχαριστούμε γιατί έφτασαν και μπορέσαμε να προσεγγίσουμε το σημείο και να βρούμε τα θύματα χθες. Αν δεν συνέβαινε αυτό εχθές (σ.σ. την Κυριακή), σήμερα δεν θα τα καταφέρναμε, γιατί ο καιρός θα χαλάσει, και ήταν πολύ σημαντικό να ανασυρθούν γιατί αυτό θα ήταν πολύ άσχημο για τις οικογένειές τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...