462
Από την επιχείρηση της Κυριακής στον Χελμό | INTIMENEWS

Θρήνος για τους τρεις ορειβάτες στον Χελμό: «Είχαν ανοίξει διαδρομές δύσκολες και απαιτητικές»

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2022, 10:54
Από την επιχείρηση της Κυριακής στον Χελμό
|INTIMENEWS

Θρήνος για τους τρεις ορειβάτες στον Χελμό: «Είχαν ανοίξει διαδρομές δύσκολες και απαιτητικές»

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2022, 10:54

Εμπειροι στην αναρρίχηση με αναβάσεις σε δύσκολα υψώματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, και άρτια εκπαίδευση χαρακτηρίζονται οι τρεις ορειβάτες που εντοπίστηκαν νεκροί νωρίς το απόγευμα στα Καλάβρυτα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της τραγωδίας στη χιονισμένη πλαγιά κάνουν λόγο για χιονοστιβάδα που παρέσυρε τους τρεις ορειβάτες, είτε για παγωμένο μονοπάτι που έσπασε, με αποτέλεσμα να πέσουν από μεγάλο ύψος στο κενό.

Τα ακριβή αίτια του θανάτου των τριών ορειβατών, που εντοπίστηκαν νεκροί το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή «Υδατα Στυγός», κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, αναμένεται να προσδιοριστούν από την ιατροδικαστική εξέταση.

Οι τρεις αναρριχητές, ηλικίας 56, 49 και 40 ετών, είχαν ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου από το χιονοδρομικό κέντρο, προκειμένου να προσεγγίσουν μία ορθοπλαγιά, στην περιοχή «Μαυρολίμνη».

Πρόκειται για τον Γιάννη Τορέλλι, εκ των κορυφαίων αναρριχητών στην Ελλάδα, τον Αθανάσιο Σωτηρόπουλο, μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών, και τον Παναγιώτη Τέκο, προϊστάμενο του ΕΛΓΑ στην Κορινθία.

Ο Γιάννης Τορέλλι ήταν το πρώτος έλληνας αναρριχητής που σκαρφάλωσε διαδρομή 9ου βαθμού το 1992 και από τους ελάχιστους Ελληνες που έχουν ανέβει διαδρομή 10ου βαθμού. Ηταν εκείνος που άνοιξε την πασίγνωστη διαδρομή Αιγιαλίς στην Κάλυμνο.

Εμπειροι ορειβάτες, εκπαιδευτές, φίλοι, πολύ γνωστοί στον χώρο, έχουν ανοίξει διαδρομές πολύ δύσκολες και πολύ απαιτητικές, δήλωσε ο πρόεδρος Ελληνικής Ομάδας Διασωσης Αττικής, Σπύρος Χρυσανθόπουλος.

Οι διασώστες προσέγγισαν τέσσερις φορές την περιοχή όπου βρίσκονταν οι τρεις ορειβάτες, αλλά ο βαθμός δυσκολίας ήταν μεγάλος, καθώς το έδαφος ήταν σαθρό, ενώ υπήρχαν και ίχνη χιονοστιβάδας.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική, από το σημείο όπου εντοπίστηκαν οι σοροί των τριών φίλων.

 

«Ηταν μια πολύ δύσκολη επιχείρηση. Ηταν μια προσπάθεια 35 ατόμων για να ανασύρουμε τα θύματα από το σημείο όπου βρέθηκαν, γιατί ήταν πολύ δύσβατο, 3 χλμ. από τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου», περιέγραψε στο Mega ο γενικός διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων, Αλέξης Αγριος.

«Το Σάββατο είχαμε νυχτερινή λειτουργία στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων. Φεύγοντας από το πάρκινγκ του χιονοδρομικού, διαπιστώσαμε ότι ένα όχημα βρισκόταν ακόμα εκεί. Μιλήσαμε με τους οικείους των ανθρώπων και μας είπαν ότι είχαν πάει για παγο-αναρρίχηση. Οταν δεν είδαμε κάποιο σημάδι από φακούς, πήγα στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική και ξεκινήσαμε την αναζήτηση. Τα παιδιά τα γνωρίζαμε. Ηταν πολύ έμπειροι ορειβάτες. Ο κόσμος της ορειβασίας θρηνεί σήμερα», δήλωσε συγκλονισμένος.

«Στη διαδρομή τους τούς παρέσυρε μεγάλη χιονοστιβάδα και, δυστυχώς, τους πέταξε πολλά μέτρα μακριά, σε γκρεμό και βράχους», ανέφερε ο κ. Αγριος.

Οι σοροί των τριών ορειβατών, που ανασύρθηκαν από την απόκρημνη χαράδρα στον Χελμό, μεταφέρθηκαν αρχικά στο χωριό Μεσορρούγι Ακράτας, όπου περίμεναν καρτερικά για ένα καλό νέο –χωρίς δυστυχώς να έρθει ποτέ– οι συγγενείς τους. Και από εκεί, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, όπου θα διενεργηθεί η ιατροδικαστική εξέταση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...