Καθώς την Τετάρτη ξεκινούν στη χώρα μας οι εμβολιασμοί για την ηλικιακή ομάδα από 5 έως 11 ετών, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε τις παρενέργειες, αλλά και τις αλληλεπιδράσεις που ενδέχεται να έχει το εμβόλιο της λοίμωξης Covid-19 με τα υπόλοιπα παιδιατρικά εμβόλια.
«Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που είναι αρκετά εξοικειωμένοι οι γονείς που έχουν κάνει οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο στο παιδί τους, δηλαδή λίγος πυρετός και τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές.
Μέχρι στιγμής πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γονείς έχουν κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό 29.000 παιδιών αυτής της ηλικίας.
Αναφορικά με τις δόσεις, τα παιδιά θα κάνουν το ένα τρίτο της δόσης των εμβολίων που κάνουν οι ενήλικοι και επαναληπτική έπειτα από 21 ημέρες. Μάλιστα, όπως είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, σήμερα, Δευτέρα, παραλάβαμε 60.000 εμβόλια.
Κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στα παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα και παρουσίασε συνοπτικά μία μελέτη που μόλις δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Respiratory Medicine.
Η μελέτη αυτή αφορούσε παιδιά σχολικής ηλικίας με Covid και μη ελεγχόμενο άσθμα και συμμετείχαν 752.000 παιδιά από τη Σκωτία. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, τα παιδιά με άσθμα είχαν από 3 έως 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω Covid-19.
Στη Σκωτία αυτό αντιστοιχεί σε 9.000 εισαγωγές και στο Ηνωμένο Βασίλειο 109.000 εισαγωγές.
Σύγχρονη χορήγηση με άλλα εμβόλια
Οπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής, είναι σημαντικό τα παιδιά να κάνουν όλα τα παιδιατρικά τους εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και να μην αφήσουν κάποιο κενό λόγω του εμβολίου της Covid-19.
«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο εμβολιασμός για την Covid δεν θα πρέπει να δημιουργήσει ακυρώσεις ή αναβολές των βασικών εμβολίων στα παιδιά. Κι αυτό διότι μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή, δεν υπάρχει καμία αλληλεπίδραση. Αν υπάρχει κάτι, το γνωρίζει ο παιδίατρος και θα ενημερώσει τους γονείς», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News