Ο Πολ Αλεν δεν χαίρει της ίδιας αναγνωρισιμότητας με τον πρώην συνεταίρο του Μπιλ Γκέιτς, με τον οποίο ίδρυσαν σε νεαρή ηλικία την Microsoft, αλλά η δραστηριότητα του παραμένει το ίδιο πολυσχιδής με τον (πρώην) παιδικό φίλο του.
Ο Αλεν μετά την επεισοδιακή αλλά χρυσοφόρο αποχώρηση του από την Microsoft στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημιούργησε ένα επενδυτικό fund (Vulcan) μέσω του οποίου χρηματοδοτεί έκτοτε την πλούσια επιχειρηματική αλλά και φιλανθρωπική του δραστηριότητα. Η προσωπική περιουσία του Αλεν εκτιμάται αυτή την στιγμή στα 21 δισ. δολάρια. Ολα αυτά τα χρόνια έχει ιδρύσει ή συμμετάσχει με διαφόρους τρόπους σε πολλές εταιρείες ανάπτυξης προηγμένων τεχνολογιών κάθε είδους ενώ έχει επίσης χρηματοδοτήσει διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Είναι επίσης ιδιοκτήτης ομάδας μπάσκετ του NBA, ομάδας ποδοσφαίρου του αμερικανικού πρωταθλήματος και ομάδας του αμερικανικού ποδοσφαίρου (του σπορ που μοιάζει με το ράγκμπι).
Για την ιστορία να πούμε ότι ενώ η Microsoft είχε αρχίσει να αναπτύσσεται και να δείχνει ότι διαθέτει δυναμική ως εταιρεία ο Αλεν διαγνώστηκε με καρκίνο. Λίγο μετά την διάγνωση ο Αλεν άκουσε τυχαία μια συνομιλία του Μπιλ Γκέιτς με τον Στιβ Μπάλμερ, τότε ανερχόμενο στέλεχος της εταιρείας, που εξελίχθηκε στην συνέχεια στο δεξί χέρι του Γκέιτς στην Microsoft. Γκέιτς και Μπάλμερ στην συνομιλία αυτή συμφώνησαν ότι ο Αλεν λόγω της ασθένειάς του δεν θα ήταν σε θέση να συμμετέχει στην εταιρεία όπως θα έπρεπε και για αυτό έπρεπε να τον απομακρύνουν και μάλιστα να του πάρουν τις μετοχές του έναντι πινακίου φακής. Ο Αλεν αφού ενημέρωσε τους δύο ότι άκουσε τι έλεγαν τους είπε ότι θα αποχωρούσε από την διοίκηση της εταιρείας αλλά δεν θα τους πουλούσε τις μετοχές του.
Ενα βίντεο για το Project Alexandria:
Η κίνηση αυτή αποδείχτηκε κάτι περισσότερο από σοφή αφού όταν λίγο αργότερα η Microsoft εισήλθε στο χρηματιστήριο η μετοχή της εκτοξεύτηκε με αποτέλεσμα ο Αλεν όπως φυσικά και ο Γκέιτς να γίνουν μέσα σε ένα βράδυ δισεκατομμυριούχοι. Ο Αλεν πούλησε τις μετοχές του και με τα κέρδη ακολούθησε την προσωπική του διαδρομή. Ανάμεσα στα άλλα ο Αλεν έχει δημιουργήσει ένα μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό, το Ινστιτούτο Τεχνητής Νοημοσύνης Αλεν. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα οι New York Times o Αλεν θα ενισχύσει με 125 εκατ. δολάρια το Ινστιτούτο και το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων θα κατευθυνθεί σε ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα. Tο Project Alexandria είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που έχει στόχο να κάνει τα ρομπότ αποκτήσουν αυτό που με δύο λόγια ονομάζουμε «κοινή λογική».
Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων των θεμελιωδών ανθρώπινων γνώσεων, γνώσεων που οι άνθρωποι θεωρούμε δεδομένες αλλά οι μηχανές τις αγνοούν. «Για να αποκτήσουμε πραγματική πρόοδο στην Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να ξεπεράσουμε κάποιες μεγάλες προκλήσεις στον τομέα της κοινής λογικής» υποστηρίζει ο Πολ Αλεν.
Αυτή την στιγμή οι μηχανές (αυτόνομα οχήματα, ρομπότ, κινητά τηλέφωνα, ψηφιακά συστήματα) αναγνωρίζουν αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από αυτές, κατανοούν λέξεις και να τις μεταφράζουν από γλώσσα σε γλώσσα και να μιμούνται κάποιες κινήσεις που κάνουν οι άνθρωποι. Ομως οι μηχανές δυσκολεύονται να κάνουν κάποια άλλα εξίσου βασικά πράγματα.
Για παράδειγμα, οι ηλεκτρονικοί οικιακοί βοηθοί που μπαίνουν σε πολλά σπίτια τα τελευταία χρόνια μπορούν να αναγνωρίζουν τι λέει ο κάτοικος αλλά δεν μπορούν να απαντήσουν. Τα αυτόνομα οχήματα όταν έρχονται αντιμέτωπα με απρόβλεπτους παράγοντες όπως πολύ μεγάλη κίνηση στους δρόμους δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν και σταματούν να λειτουργούν.
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναγνωρίζει αντικείμενα αλλά δεν μπορεί να εξηγήσει τι ακριβώς είναι αυτά. Δεν μπορεί να διαβάζει ένα κείμενο και να κατανοεί τις ερωτήσεις που το συνοδεύουν. H Τεχνητή Νοημοσύνη στερείται κοινής λογικής» αναφέρει ο Ορεν Ερτζιόνι, πρώην καθηγητής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον που είναι πλέον επικεφαλής του Ινστιτούτου Τεχνητής Νοημοσύνης Αλεν. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες να αποκτήσουν κάποιο επίπεδο λογικής οι μηχανές έχουν αποτύχει και πολλοί λένε ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, αν τελικά επιτευχθεί… Ο Πολ Αλεν ευελπιστεί ότι το υψηλό επίπεδο των ερευνητών του ινστιτούτου του μαζί με τα μεγάλα κεφάλαια που προσφέρει για αυτό τον σκοπό θα αλλάξουν τα δεδομένα και θα φέρουν σύντομα αποτελέσματα στην προσπάθεια να αποκτήσουν οι μηχανές κοινή λογική.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News