Οι φήμες, που κυκλοφορούσαν εδώ και αρκετές μέρες, επιβεβαιώθηκαν το βράδυ της Κυριακής. Δώδεκα από τους κορυφαίους -και πλουσιότερους- συλλόγους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αποφάσισαν, σύμφωνα με κοινή τους ανακοίνωση, να θεσμοθετήσουν μια νέα διοργάνωση, ένα δικό τους Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο δεν θα κυβερνάται από την UEFA, αλλά από τα ιδρυτικά του μέλη.
Το «μανιφέστο» τους, που εκδόθηκε μερικές ώρες προτού η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA εγκρίνει, στη σημερινή της (Δευτέρα) συνεδρίαση, το νέο φορμάτ του Τσάμπιονς Λιγκ των 36 ομάδων, προσυπογράφουν έξι σύλλογοι από την Αγγλία (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Αρσεναλ, Τσέλσι, Τότεναμ), τρεις από την Ισπανία (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Ατλέτικο Μαδρίτης) και τρεις από την Ιταλία (Ιντερ, Μίλαν, Γιουβέντους). Αλλά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στους 12 «αντάρτες» θα προστεθούν άλλοι τρεις. Σύμφωνα με την Daily Mail, πρόκειται για την Μπάγερν Μονάχου, τη Λειψία και την Πόρτο, αν και οι γερμανικές και οι γαλλικές ομάδες έχουν εναντιωθεί στο σχέδιο που απειλεί να τινάξει στον αέρα τα Κύπελλα Ευρώπης και τα εθνικά πρωταθλήματα.
Στην ανακοίνωση οι «12» δηλώνουν ότι «ανυπομονούν να ξεκινήσουν συζητήσεις με τη FIFA και την UEFA, ώστε να δημιουργηθούν οι συνεργασίες που θα συμβάλουν στην επιτυχία της νέας δομής, για το καλό του ποδοσφαίρου γενικότερα», όμως οι πρώτες αντιδράσεις, όπως τις καταγράφει σήμερα ο Guardian, δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο συνεννόησης. Ο «πόλεμος», μόλις άρχισε.
Η UEFA «απάντησε» με έντονες προειδοποιήσεις, υπό μορφή τελεσιγράφου. Κοντά της και η FIFA. Στο πλευρό της βρίσκονται οι κορυφαίες λίγκες της Ευρώπης (Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga, Ligue 1), που απειλούν τους αποστάτες με βαριές κυρώσεις. Η Premier κάλεσε τους αγγλικούς συλλόγους να αποχωρήσουν αμέσως, «πριν γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά». Ακόμη και ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο γάλλος πρόεδρος, Μανουέλ Μακρόν, και ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έσπευσαν να τοποθετηθούν εναντίον της νέας διοργάνωσης, που θα φέρει την επωνυμία «European Super League».
Το ξέσπασμα του Νέβιλ
Ο πρώην διεθνής αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γκάρι Νέβιλ, ένας από τους πιο διάσημους ποδοσφαιρικούς αναλυτές σήμερα, ξέσπασε στο Sky Sports:
«Είμαι αηδιασμένος, περισσότερο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Λίβερπουλ. Η Λίβερπουλ υποτίθεται πως είναι η ομάδα του κόσμου, που τραγουδά “You’ll never walk alone”. Η Γιουνάιτεντ δημιουργήθηκε από φτωχούς εργάτες και τώρα αποσχίζονται για να μείνουν εκτός ανταγωνισμού σε μια λίγκα από την οποία δεν μπορούν να υποβιβαστούν. Είναι η απόλυτη ντροπή! Πρέπει να αντισταθούμε όλοι! Είναι απόλυτη απληστία. Οι άνθρωποι αυτοί είναι απατεώνες. Οι ιδιοκτήτες των κλαμπ αυτών δεν έχουν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο και την ιστορία πάνω από 100 ετών που έχει σε αυτή τη χώρα, με φιλάθλους που έχουν ζήσει και αγαπήσει αυτές τις ομάδες. Αυτοί θέλουν προστασία! Εγώ έχω βγάλει λεφτά από το ποδόσφαιρο, έχω επενδύσει στο ποδόσφαιρο και δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα χρήματα στο ποδόσφαιρο. Αλλά οι αρχές του ευ αγωνίζεσθαι και το ήθος του παιχνιδιού είναι διαφορετικά. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Τότεναμ και η Άρσεναλ δεν είναι καν στο Champions League και δεν έχουν δικαίωμα να είναι! Είναι αστείο! Ηρθε η ώρα να σταματήσει αυτό!
»Το κίνητρό τους είναι η απληστία. Η δική μου αντίδραση; Αφαιρέστε τους βαθμούς, ρίξτε τους στον πάτο της βαθμολογίας και στερήστε τους τα λεφτά! Πρέπει να πατήσουμε το πόδι κάτω! Είναι εγκληματική πράξη αυτό που κάνουν απέναντι στους φιλάθλους σε αυτή τη χώρα. Είναι το μεγαλύτερο σπορ στον κόσμο και είναι έγκλημα σε βάρος των φιλάθλων. Τιμωρήστε τους! Οι ιδιοκτήτες αυτών των κλαμπ κρύβονται, δεν έχουμε ακούσει καλά-καλά τη φωνή τους και μπορεί σε λίγες εβδομάδες να πουν ότι απλά τα συζητούσαμε. Ο κόσμος βρίσκεται εν μέσω πανδημίας, όλοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ομάδες φυτοζωούν και απέχουν από τη δράση, κι αυτοί κάνουν τηλεδιασκέψεις θέλοντας με απληστία όλο και περισσότερα χρήματα».
Ο Νέβιλ συνέχισε, εκτιμώντας ότι «οι ομάδες, είμαι σίγουρος, θα τα μαζέψουν, θα κάνουν πίσω, βλέποντας τις αντιδράσεις. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς! Η Γιουνάιτεντ και η Άρσεναλ εδώ και κάποια χρόνια λειτουργούν σαν μικρές ομάδες. Το να είσαι μεγάλη ομάδα δεν είναι μόνο να έχεις μεγάλη απήχηση, αλλά και να λειτουργείς σωστά την κατάλληλη στιγμή. Η Μπάγερν πάντα ήταν μια ομάδα σοβαρή και τώρα ενεργεί σωστά. Ήλπιζα πως η Γιουνάιτεντ, η Άρσεναλ και η Λίβερπουλ θα έκαναν το ίδιο, βάσει της ιστορίας τους, αλλά δυστυχώς… όχι. Το timing για αυτή την απόφαση είναι το χειρότερο. Πού ζουν αυτοί οι άνθρωποι; Δεν έχουν καμία πίστη και αφοσίωση απέναντι στη χώρα και τα πρωταθλήματά μας. Αρκετά πια! Δεν υπάρχει φίλαθλος σε αυτή τη χώρα που θα μείνει άπραγος σε αυτές τις ανακοινώσεις. Απαξιώνουν τις ίδιες τις ομάδες τους. Είναι ντροπή και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ πράξη! Αφήστε τους να αποσχιστούν, αλλά τιμωρήστε τους. Τεράστια πρόστιμα, αφαιρέσεις βαθμών, αφαιρέσεις τίτλων! Ας τα δώσουν στην Μπέρνλι και τη Φούλαμ».
Το σχέδιο των «12», που θα γίνουν «15», προβλέπει τη δημιουργία μιας κλειστής ευρωπαϊκής λίγκας των 20 ομάδων (εκτός από τις μόνιμες, άλλες πέντε θα επιλέγονται κάθε σεζόν), που θα χωριστούν σε δύο ομίλους των δέκα και θα αγωνίζονται στα μέσα της εβδομάδας, όπως συμβαίνει τώρα με το Τσάμπιονς Λιγκ, προκειμένου τα Σαββατοκύριακα να συμμετέχουν στα εθνικά τους πρωταθλήματα. Οι «εγκέφαλοι» της νέας διοργάνωσης υπόσχονται κέρδη τρεις φορές υψηλότερα από τα χρήματα που μοιράζει η UEFA στους συλλόγους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η επένδυση στο συγκεκριμένο πρότζεκτ ανέρχεται σε 4,3 δισεκατομμύρια λίρες. Και φιλοδοξούν, όπως γράφει ο Guardian, αυτό το σχέδιο να τεθεί σε εφαρμογή από τον προσεχή Αύγουστο, κιόλας.
Θυμίζει σε πολλά την απόσχιση που δημιούργησε την Euroleague και δίχασε το ευρωπαϊκό μπάσκετ, μόνο που η UEFA έχει τη δυνατότητα να επιβάλει στους ποδοσφαιρικούς «αντάρτες» πολύ πιο οδυνηρές κυρώσεις, απ’ ό,τι η FIBA στους μπασκετικούς. Ο σχεδόν βέβαιος αποκλεισμός τους από τις εγχώριες διοργανώσεις θα σημάνει γι’ αυτούς απώλεια εσόδων πολύ μεγαλύτερη από τα οικονομικά οφέλη που επιδιώκουν. Ιδίως οι αγγλικοί σύλλογοι θα χάσουν εκατοντάδες εκατομμύρια. Οι πέντε μη μόνιμες ομάδες της Super League, τις χρονιές που δεν θα συμμετέχουν σε αυτήν, δεν θα μπορούν να παίξουν στο Τσάμπιονς Λιγκ, το Γιουρόπα Λιγκ, ή το Κόνφερενς Λιγκ. Οι διεθνείς ποδοσφαιριστές δεν θα έχουν το δικαίωμα να αγωνίζονται με τις εθνικές τους ομάδες στο Euro, ή στο Nations League. Ενδεχομένως, ούτε στο Παγκόσμιο Κύπελλο (παραδόξως, η FIFA απέφυγε να κάνει ξεκάθαρη την απειλή της).
Βεβαίως, τεράστια ζημιά θα υποστούν και οι υφιστάμενες διοργανώσεις, χωρίς τα μεγαλύτερα brandnames του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αλλά και οι λίγκες. Τι θα απογίνει το ισπανικό πρωτάθλημα, για παράδειγμα, εάν δεν συμμετέχουν σε αυτό η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Ατλέτικο Μαδρίτης; Πόσο θα αξίζουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων της Premier League, εάν απουσιάζουν οι έξι top ομάδες του αγγλικού ποδοσφαίρου;
Οι εμπνευστές της «επανάστασης» (ο Φλορεντίνο Πέρεθ της Ρεάλ, ο Αντρέα Ανιέλι της Γιουβέντους, ο Τζόελ Γκλέιζερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Τζον Χένρι της Λίβερπουλ και ο Σταν Κροένκε της Αρσεναλ) «ποντάρουν» στην τεράστια απήχηση που έχουν οι 15 σύλλογοι στο διεθνές ποδοσφαιρικό κοινό. Πιστεύουν οτι η UEFA και η FIFA θα υποχωρήσουν και θα συνεργαστούν, και απειλούν με δικαστικές προσφυγές. Το αντίστροφο περιμένουν οι δύο συνομοσπονδίες, από τη στιγμή που οι εθνικές ομοσπονδίες και οι λίγκες είναι σύμμαχοί τους. Για τους «φαν» του αγγλικού ποδοσφαίρου, το ντέρμπι Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ για το πρωτάθλημα «μετράει» περισσότερο απ’ όσο η ίδια αναμέτρηση για το Τσάμπιονς Λιγκ. Θα είναι μια μάχη που θα κερδηθεί από όποια πλευρά επιδείξει τη μεγαλύτερη ψυχραιμία.
Ακόμη και οι οργανωμένοι οπαδοί θορυβήθηκαν από αυτήν την κίνηση, που μπορεί να βάλει το αγαπημένο τους σπορ σε μεγάλες περιπέτειες. Ο σύνδεσμος «Football Supporters Europe», που εκπροσωπεί φιλάθλους σε 48 χώρες, τη χαρακτήρισε «ανεύθυνη» και τόνισε: «Αποκλειστικό της κίνητρο είναι η απληστία. Οι μόνοι που έχουν να κερδίσουν, είναι τα funds, οι ολιγάρχες και μια χούφτα, ήδη, πάμπλουτων συλλόγων, πολλοί από τους οποίους δεν αποδίδουν καλά ούτε στις λίγκες τους». Η «Trust», η ένωση των οργανωμένων υποστηρικτών της Τσέλσι, κάνει λόγο για μια «ασυγχώρητη» ενέργεια.
Οπως παρατηρεί στον Guardian ο γνωστός αναλυτής Τζόναθαν Λιού, «αυτή η ιδέα μπορεί να ανήκει μόνο σε κάποιον που αντιπαθεί το ποδόσφαιρο ως το κόκκαλο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News