185
O εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις | REUTERS/Yves Herman

Τέλος στην ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα από τον Αύγουστο

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2022, 14:06
O εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις
|REUTERS/Yves Herman

Τέλος στην ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα από τον Αύγουστο

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2022, 14:06

Τη λήξη του καθεστώτος της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα από τον ερχόμενο Αύγουστο, προανήγγειλε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα

Οπως εκτίμησε ο κ. Ντομπρόβσκις, η ομαλή ολοκλήρωση της 14ης αξιολόγησης βρίσκεται σε καλό δρόμο και πλέον η Ελλάδα οδεύει στην έξδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον ερχόμενο Αύγουστο.

Η απόφαση θα ληφθεί τυπικά τον ερχόμενο Ιούνιο ενώ αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από το 2019, αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν άνοιξε εξάλλου «παράθυρο» αναθεώρησης προς τα κάτω του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος το 2023 από το 2,2% που προβλέπει η συμφωνία του 2018, καθώς -όπως είπε- τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε, είναι σημαντικό η Ελλάδα να παρουσιάσει μια αξιόπιστη στρατηγική μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους.

Όσον αφορά πιθανή παράταση της ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής και το 2023, ο κ. Ντομπρόβκσις επανέλαβε ότι οι ισχύουσες αποφάσεις προβλέπουν διατήρησή της μόνο για το 2022, αλλά η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί μετά τη δημοσιοποίηση των νεότερων προβλέψεων της Κομισιόν στις 16 Μαΐου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...