311
H «πασχαλινή» Σελήνη πίσω από το άγαλμα του Χριστού Sacré-Coeur du Horn, στο Στρασβούργο | Christian Hartmann/REUTERS

Τα πασχαλινά παιχνίδια της Σελήνης

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2020, 12:59
H «πασχαλινή» Σελήνη πίσω από το άγαλμα του Χριστού Sacré-Coeur du Horn, στο Στρασβούργο
|Christian Hartmann/REUTERS

Τα πασχαλινά παιχνίδια της Σελήνης

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2020, 12:59

Την Τρίτη το βράδυ η Σελήνη πλησίασε την Γη στο κοντινότερο σημείο της για φέτος. Ο φυσικός μας δορυφόρος βρέθηκε σε απόσταση 357 χιλιάδων χιλιομέτρων δημιουργώντας την αποκαλούμενη «ροζ Σελήνη». Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Reuters πρόκειται για έναν όρο που έχει επικρατήσει διεθνώς από την αμερικανική ινδιάνικη παράδοση επειδή σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ αυτή την περίοδο κάνει την εμφάνιση της ένα είδος λουλουδιών με ροζ απόχρωση.

Όταν η Σελήνη βρίσκεται στο κοντινότερο της σημείο με την Γη (περίγειο) η φωτεινότητα της αυξάνεται κατά 30% ενώ η διάμετρος της φαίνεται ότι αυξάνεται κατά περίπου 14%. Η χθεσινή υπερπανσέληνος ονομάστηκε «πασχαλινή» επειδή συμπίπτει σχεδόν με το φετινό Πάσχα των καθολικών.

Γυναίκα ρεμβάζει σε ταράτσα της Ρώμης με φόντο την εντυπωσιακή ροζ υπερπανσέληνο (EPA/ALESSANDRO DI MEO)

Ήταν η τρίτη από τις συνολικά τέσσερις υπερπανσελήνους του 2020 και θα την ακολουθήσει τα ξημερώματα της Πέμπτης μια πανσέληνος. Η σχεδόν σύμπτωση της πανσελήνου με το περίγειο του φεγγαριού αναμένεται να οδηγήσει σε ένταση του φαινομένου των παλιρροιών. Η επόμενη και τελευταία υπερπανσέληνος του έτους θα λάβει χώρα στις 7 Μαΐου.

Το μεγαλύτερο και πιο φωτεινό φεγγάρι της φετινής χρονιάς ανατέλλει πάνω από την πόλη του Ναυπλίου (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ)
Η υπερπανσέληνος αναδύεται πίσω από το Empire State Building στη Νέα Υόρκη, το οποίο έχει φωτιστεί κόκκινο ως ένδειξη συμπαράστασης στους ασθενείς του κορονοϊού (REUTERS/Eduardo Munoz)
Δίπλα από το γιγάντιο μνημείο Mother of the Motherland (Μητέρα της Μητέρας Πατρίδας) στο Κίεβο (REUTERS/Valentyn Ogirenko)
Η υπερπανσέληνος ανατέλλει πίσω από το «Αρμα της Δόξας» στην Αγία Πετρούπολη (Anton Vaganov/REUTERS)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...