Μόνο ένας αριθμός μπορεί να βοηθήσει στην επανέναρξη των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους εκπροσώπους των Θεσμών. Μπορεί να μην είναι «μαγικός», αλλά σίγουρα είναι ικανός να πείσει τους τεχνοκράτες των δανειστών να κάτσουν ξανά στο τραπέζι. Πρόκειται για τον αριθμό 5,4 που αντιστοιχεί στα αντίστοιχα δισεκατομμύρια ευρώ που θα είναι ο λογαριασμός της κυβέρνησης από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τις αλλαγές στη φορολόγηση και την έμμεση φορολόγηση. Ο συνδυασμός των τριών «επεμβάσεων» ισοδυναμεί με το 3% του ΑΕΠ και πρόκειται να οριστικοποιηθεί από το οικονομικό επιτελείο έως την προσεχή Παρασκευή – ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας έτσι ώστε να «κλειδώσει» τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ για την τριετία 2016-2018.
Την Τρίτη στη Βουλή, κατά τη δευτερολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε να διαφανούν πολλά στοιχεία της πολιτικής διαχείρισης του πακέτου μέτρων λέγοντας ότι οι νέοι φόροι αφήνουν ανέπαφους του αδύναμους που συνιστούν μια συντριπτική πλειοψηφία. Είπε χαρακτηριστικά ότι οκτώ στους δέκα μισθωτούς και συνταξιούχους δεν θα έχουν επιβαρύνσεις όπως συμβαίνει και με τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπου αναμένεται να υπάρχουν και κάποιες ελαφρύνσεις.
Αντίστοιχα, με δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη όπως και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, βγαίνει ένα κλίμα ότι τα χειρότερα βρίσκονται εκτός κάδρου.
Η ικανοποίηση αυτή έχει να κάνει με το ότι το ζητούμενο αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι να εξασφαλιστούν μέτρα 5,4 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ και όχι 4,5% του ΑΕΠ, όπως ζητούσε αρχικά η πλευρά του ΔΝΤ. Ο πήχης κατέβηκε από τους δανειστές λόγω του φόρτου που δέχεται η Ελλάδα από το Προσφυγικό. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα πέσουν στα μαλακά – το αντίθετο.
Σημειώνεται μάλιστα ότι όπως είπε ο Γ. Χουλιαράκης υπάρχει ένα «παράθυρο» εφόσον πάνε καλά τα έσοδα, να μην εφαρμοστεί το πακέτο των έμμεσων φόρων.
Πάντως σύμφωνα με την Ολγα Γεροβασίλη το ποσό των 5,4 δισ. ευρώ ή του 3% του ΑΕΠ θα προέλθει:
1. Το 1% του ΑΕΠ, από το Ασφαλιστικό, από την αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ, από τη μείωση του μερίσματος που καταβάλλει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, από το ψαλίδισμα του εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, από την αύξηση στον συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% και από την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, αλλά και των πολύ υψηλών κύριων συντάξεων. Το πώς ακριβώς θα εξασφαλιστεί το ποσό θα εξαρτηθεί από την τελική φάση
2.Το άλλο 1% θα προέλθει από την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, τον νέο τρόπο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης και την αύξηση του φόρου στα μερίσματα που διανέμουν οι κερδοφόρες επιχειρήσεις.
3. Το τελευταίο 1%, που είναι και το επίμαχο, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ, θα έρθει από την έμμεση φορολογία – κάτι που είναι και ο μεγάλος γρίφος της διαπραγμάτευσης.
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η αύξηση του φόρου στα ενοίκια που θα εισπραχθούν μέσα στο 2016, αλλά θα αποδώσει φορολογικά το 2017, την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους ελεύθερους επαγγελματίες, τις πρώτες περικοπές που θα προκύψουν από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, το φόρο στα τυχερά παιχνίδια και την περικοπή του ΕΚΑΣ που θα γίνει από τον Μάρτιο και στη διετία 2017-2018.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News